Bitcoin mining će imati pozitivan učinak na ekologiju?

0

22. travnja je Dan planete Zemlje i s obzirom da je održivost okoliša jedna od ključnih tema u globalnoj raspravi oko Bitcoin mininga, analitičari kažu da je industrija počela prirodno težiti čišćim i jeftinijim izvorima energije.

Prema siječanjskom izvješću Vijeća za mining Bitcoina, do 4. kvartala 2021., globalna industrija Bitcoin mininga koristila je procijenjenih 58,5% obnovljive energije.

Sklonost čistoj energiji posljedica je kombinacije ekološke savjesnosti i regulatornih pritisaka. To rezultira velikom promjenom koja bi mogla imati učinke koji se protežu i dalje od mininga Bitcoina na sustave električne mreže diljem svijeta.

Mineri Bitcoina u Norveškoj čišći su nego bilo gdje drugdje na planetu zahvaljujući pristupu zemlje hidroelektranama i drugim obnovljivim izvorima energije. Zapravo, 100% električne energije u Norveškoj proizvodi se iz obnovljivih izvora energije.

Od 157 terawat sati (TWh) proizvedene energije u Norveškoj godišnje, 88% je iz hidroelektrane, a vjetar i toplinska energija čine ostatak. Norveški rudari koriste tu obnovljivu energiju za proizvodnju oko 1% ukupnog hash ratea Bitcoina prema podacima tvrtke CoinShares.

Mas Nakachi je izvršni direktor tvrtke za mining Bitcoina XBTO iz Miamija. Osnovana 2015. godine, mining tvrtka XBTO-a uprihođuje više od 25 milijuna dolara godišnje i tvrdi da se u potpunosti pokreće obnovljivim izvorima energije.

Nakachi vjeruje da je “hidroenergija jedan od najpouzdanijih obnovljivih izvora energije koji su nam dostupni.”

Snaga vjetra ovisi o vremenskim prilikama, a solarna energija ovisi o dnevnom svjetlu, ali rijeke mogu teći cijeli dan svaki dan. Na raznim mjestima voda se može pumpati uzbrdo tijekom razdoblja bujanja kao način pohranjivanja viška energije za pokretanje generatora kada je to potrebno. Nakachi je za Cointelegraph rekao da:

“Iskorištavanje hidroelektrične energije ostalo je učinkovit mehanizam za održavanje najučinkovitijeg mogućeg mininga.”

Druga opcija koja se istražuje u Teksasu je korištenje fleksibilnih podatkovnih centara koji se mogu prebaciti s javne mreže na privremeno generiranje vlastite čiste energije iz namjenskih generatora energije kako bi se smanjio stres na mreži tijekom razdoblja velike maloprodajne potražnje.

Tehnološki poduzetnik i samoproglašeni ekolog Daniel Batten opisao je višestruki način na koji industrija Bitcoin mininga stvara pozitivne promjene u podcastu od 22. travnja “Brave New Coin”. Batten je tvrdio da mining Bitcoina potiče izgradnju postrojenja za obnovljivu energiju i pomaže dekarbonizaciji energetskih mreža.

Batten vjeruje da mining Bitcoina potiče povećanu potražnju za električnom energijom, a time i ulaganja u postrojenja za obnovljivu energiju. Mining je prikladan za povremene izvore energije i može se lako premjestiti na udaljena područja kako bi se iskoristio višak proizvodnje obnovljive električne energije.

Jedini problem koji Batten vidi je da industrija možda nije dovoljno velika da potakne svu potrebnu obnovljivu energiju:

“Moja jedina stvarna briga je ‘Zahtijeva li mining Bitcoina dovoljno struje da nam pomogne da izgradimo tu mrežu u mjeri u kojoj je to potrebno?”

Dok se u EU zeleni zalažu protiv kriptovaluta, kao što se moglo vidjeti na zadnjem glasanju EU parlamenta o unhosted kripto novčanicima, izgleda da bi Bitcoin mogao učiniti upravo suprotno od njihovih očekivanja…imati pozitivan utjecaj na ekologiju.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X