Bitcoin mreža uspješno provela Taproot soft fork nadogradnju

0

Bitcoin mreža uspješno je aktivirala Taproot soft fork nakon 90% konsenzusa minera i mining poolova između blokova 709,488 i 709,632. Prekretnica označava prvu veliku nadogradnju za Bitcoin od kolovoza 2017., kada je lansirano Bitcoinovo vodeće layer 2 rješenje, Lightning Network i Segregated Witness (SegWit).

Nadogradnja Taproot ima za cilj poboljšati mogućnosti skriptiranja i privatnost Bitcoin mreže. Da biste to učinili, soft fork uvodi koncept Merkelized Abstract Syntax Tree (MAST). Prema web stranici posvećenoj Taprootu koju vodi istaknuti Bitcoin developer Hampus Sjöberg:

“[MAST] može pomoći da pametni ugovori budu učinkovitiji i privatniji otkrivajući samo relevantne dijelove ugovora prilikom njegove aktivacije.”

Sjöberg je istaknuo da aktivacija Taproota pokazuje da Bitcoin ponovno može raditi nadogradnju mreže, što je iznimno važno za dugovječnost Bitcoin mreže. “Mislim da je to najveća pobjeda”, dodao je.

Sjöberg, koji je također programer Bitcoin Lightning novčanika Blixt Wallet, vjeruje da Taproot nadogradnja omogućuje istraživanje off-chain mogućnosti, kako se ne bi opterećivali nodeovi Bitcoin mreže.

Osim toga, Sjöberg vjeruje da MAST također može pomoći u poboljšanju privatnosti Lightning Networka “ako Lightning implementatori odluče usvojiti Taproot”. Programeri različitih implementacija nodeova Lightning Network sastali su se u Zürichu u Švicarskoj prije samo nekoliko tjedana na LN Summitu 2021. kako bi razgovarali o mogućim putovima nadogradnje:

“Jedna od stvari o kojima se raspravljalo na sastanku bila je, je li najbolje nadograditi Lightning u malim iteracijama ili to učiniti kao jedan veliki paket.”

Štoviše, Sjöberg je objasnio kako se kanali plaćanja u normalnim okolnostima mogu učiniti nerazlučivim od normalnih transakcija koristeći Taproot za Lightning Network:

“Nije moguće reći je li Taproot transakcija samo normalno plaćanje ili pripada Lightning kanalu. To je važno za zamjenjivost, a time i otpornost Bitcoina na cenzuru.”

Taprootova uspješna aktivacija pripisuje se Speedy Trialu, metodi soft fork implementacije koja zahtijeva da 90% rudara signalizira implementaciju nadogradnje. Još u lipnju 2021. rudari Bitcoina su po prvi put postigli konsenzus od 90%, a Sjöberg je tvitao objavu:

Međutim, Taproot nadogradnja također označava kraj implementacije Speedy Triala i buduće nadogradnje Bitcoin mreže zahtijevat će nove metode implementacije soft forkova. “Taproot otvara svijet mogućnosti, ali prva stvar koju bih osobno želio vidjeti je “MuSig 2″ transakcija.” Dijeleći savjete za kolege Bitcoin programere, Sjöberg je rekao:

“Iako ne bismo trebali ništa uzimati zdravo za gotovo kod Bitcoina, osobno bih želio na kraju vidjeti “Cross-Input Signature Aggregation” kao budući soft fork za Bitcoin.”

U skoro 13 godina postojanja Bitcoina, Bitcoin mreža je prošla kroz brojne hard i soft forkove. Dok Taproot nadogradnja tek treba dokazati svoju vrijednost u vremenu koje dolazi, Lightning Network se pokazao veoma uspješnom nadogradnjom. 28. rujna, Lightning Network je svjedočila povećanju broja nodeova za 160% u rasponu od 12 mjeseci uz skok od 170% u broju kanala od siječnja 2021. godine.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X