Bitcoin na naslovnici medija koji broji 1,4 milijarde čitatelja!

0

Kina je napravila još jedan korak ka potpunom prihvaćanju Bitcoina, nazivajući ga “prvom uspješnom primjenom blockchain tehnologije” na naslovnici glavnog državnog medija.

Cijela Narodna Republika Kina se u zadnje vrijeme nalazi u blockchain hype-u, iako tržište nije u pretjerano bullish periodu. Međutim, posljednje priznanje kineskih državnih medija odvojilo je dosadašnje nedorečeno sivo područje između bitcoina i blockchaina. Konačno, unatoč godinama usporavanja i zabrane implementacije novih tehnologija, Kina je zapravo pokazala određenu podršku bitcoinu.

Bitcoin, a ne samo Blockchain

Vijest o objavi stigla je preko Matthewa Grahama, generalnog direktora Sino Global Capital-a. Graham je podijelio članak iz novinske agencije Xinhua, državnog medija koji se navodi kao najutjecajnija novinarska organizacija na svijetu.

Kineski državni mediji hvale bitcoin kao “prvu uspješnu primjenu Blockchaina” | Izvor: Twitter

U članku pod naslovom “Bitcoin: Prva uspješna primjena Blockchain tehnologije” izložena je intrinzična vrijednost bitcoina te se pokušava filtrirati između hype-a i onoga što Xinhua naziva “budućim razvojem valute”.

Članak uključuje detaljno objašnjenje kako bitcoin funkcionira, detaljno pojašnjavajući privatne i javne ključeve, rudarenje, kratko objašnjenje protokola Halvinga, a iznenađujuć dio članka je naglasak na anonimnost transakcija koje pruža bitcoin. Međutim, na kraju članka se nalazi retoričko upozorenje o nelegalnoj upotrebi bitcoina.

Bez obzira na donekle negativan završetak članka, ovim putem velik broj kineskih građana dobio je spoznaju o bitcoinu. Iako se ne objavljuju statistički podaci o čitateljstvu Xinhua, taj medij je jedan od nekoliko distributera propagande Kineske Komunističke Partije, a može se pohvaliti s preko 107 ureda za vijesti širom svijeta i 31 uredom u Kini.

Skrivena propaganda za poticanje državne kriptovalute? 

Ovaj članak uslijedio je nakon nekoliko bullish tjedana za blockchain u Kini, jer se zemlja počinje razvijati usvajanjem tehnologija širom zemlje. Sve je počelo još u listopadu kada je kineski premijer, Jinping Xi, pozvao poduzeća da “iskoriste priliku” blockchaina. Od tada, inicijative u rasponu od subvencija za blockchain do upotrebe blockchaina unutar pametnih gradova, postale su sve raširenija pojava u Kini. Još šokantnije bilo je uklanjanje centara za rudarenje bitcoina s popisa industrija koje Kina može zabraniti, pružajući novu nadu za kinesku industriju rudarenja bitcoina.

Naravno, iako ovo u cjelini djeluje kao dobar PR za bitcoin, moguće je da je sav taj hype oko bitcoina i blockchaina samo propaganda kineske vlade koja se priprema za izbacivanje kineske državne digitalne valute.

U stvari, prema Jacku Leeju iz HCM Capital-a, Kina bi mogla lansirati digitalnu valutu središnje banke (CBDC) već 2020. U razgovoru s CNBC-om, Lee je objasnio razlog za poticanje blockchain-a u  Kini, implicirajući da je tehnologija savršeno predodređena za planove Kine, odnosno za praćenje tijeka novca. Lee je također naglasio kineski razvoj elektroničkog plaćanja DCEP-a ili digitalne valute. Ovaj će novi sustav očito djelovati kao hibridna mreža plaćanja trećih strana, povezujući PBoC (kinesku centralnu banku) s komercijalnim bankama, digitalizirajući kineski financijski sustav.

Ipak, činjenica da se bitcoin uopće spominje, i dalje se čini kao pozitivan znak za tržište kriptovaluta. Bez obzira na to je li Kina iskoristila bitcoin i blockchain za svoju CBDC propagandu ili ne, još uvijek postoji pozitivan efekt ovoga članka. Stotine milijuna kineskih građana izloženi su pretežito bullish članku o bitcoinu. Ovo može poslužiti kao kamen temeljac popularizacije bitcoina široj kineskoj populaciji.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.


* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X