Bitcoin proglašen robom

1

Američka agencija za trgovinu robom i budućnosnicama (US Commodity Futures Trading Commission (CFTC)) izdala je prvu službenu reakciju prema neregistriranoj platformi za trgovanje opcijama na bitcoin, zahtjevom za trenutnom obustavom rada i pravovremenim rješavanjem slučaja.

CFTC je kaznio startup Coinflip iz San Francisca, koji obavlja poslove pod imenom Derivabit i CEO Francisca Riordana zbog obavljanja djelatnosti vezanih za robne opcije s obrazloženjem da dotični nisu registrirani kao agencija niti su zatražena pravila za izuzećem od istog.

U presudi CFTC je također potvrdio da bitcoin i ostale digitalne valute privilegirane kao roba te su jednako obuhvaćene Zakonom o robnoj razmjeni (CEA). Timothy Massad je u prošlosti izjavio kako je vrlo vjerojatno da će se bitcoin početi smatrati robom, što se kako vidimo obistinilo.

Nadalje, direktor pravnog odjela CTFC-a Aitan Goelman u svom je priopćenju predložio da se agencija kompanije nastale digitalnim valutama nastavi održavati pod istim standardima kao i kompanije tradicionalnog poslovanja koje spadaju u jednaki djelokrug poslovanja.

Goelman je rekao:

Iako postoji mnogo uzbuđenja oko bitcoina kao i preostalih virtualnih valuta, inovacija ih ne isključuje iz obveze poštivanja jednakih pravila koja se primjenjuju na sve sudionike u tržištima robnih derivata.

Točnije rečeno, CFTC navodi da je Coinflip prekršio odredbe Odjeljka 4c CEA i Članak 32 CFTC Regulative, te da bi trebao biti registriran kao swap platforma za trgovanje ili tržište namjenskih ugovora. Agencija je također ustvrdila da je Riordan odgovoran za prekršaje.

Kraj spekulacija

U svojoj presudi CFTC ponudio je jasan pogled na rješenje navodeći da Odjeljak 1a(9) CEA definira robu koja uključuje „sve usluge, prava i interese u kojima ugovori za buduću nagodbu su izvršeni instantno ili sa budućim datumom.“

„Definicija „robe“ je vrlo široka. Bitcoin i druge virtualne valute su obuhvaćene u definiciji i pravilno definirane kao roba“ navodi Agencija.

Obraćajući se CoinDesk-u, profesor prava New York Pravne Škole Houman Shadab, koji je autor djela o upotrebi kriptografskih tehnologija kao što je bitcoin za financijske derivate, upozorio je da je nadzor CFTC-a nad navedenom tehnologijom ograničen.

Međutim, predložio je da uvođenje Pravila može imati veće posljedice.

„Navedeno postupanje negira bilo koju namjeru da se virtualne valute kvalificiraju poput vrijednosnih papira. Uostalom, Securities Exchange Comission bi trebala donijeti ovakvu odluku, a ne CFTC“ rekao je Shadab.

Za dodatne poglede agencije CFTC prema bitcoin i blockchain tehnologiji, može se pogledati puni intervju s Mark Wetjen-om, bivši zaposlenik CFTC-a.

CFTC nije ponudio dodatne komentare na objavu.

Više detalja o rješenju moguće je pronaći na linku (PDF).


Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

1 Comment

  1. Vidreven on

    Jadni Amerikanci, baš ih maltretiraju. Svaka vladina organizacija drugačije definira bitconi pa ti posluj.

Leave A Reply

X