Francuski ministar financija traži očitovanje EU o Bitcoin regulativi

0

Francuski ministar ekonomije i financija, Pierre Moscovici, zatražio je 4. ožujka od Europskih regulatora da surađuju na regulativi digitalnih valuta koja bi ublažila brige financijskih institucija i poduzeća.

U svojoj izjavi za novinare, Moscovici je najavio da planira zatražiti od država članica EU da diskutiraju o toj temi na „EU Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN)“, organizacije koja postavlja EU budžet i nadgleda financijska tržišta u državama članicama.

Moscovici je također rekao da agencija njegove vlade promatra i izučava Bitcoin protokol već godinu dana kroz internu radnu grupu. Grupa će objaviti rezultate istraživanja u travnju 2014., u izvješću koje će se pridodati ECOFINU-u na daljnja i opsežnija razmatranja.

„Ovo je imperativna tema kojoj se treba posvetiti ne samo na nacionalnoj razini, već i na Europskoj razini.“

Regulacije u Francuskoj

Francuska je do sada jedna od aktivnijih članica EU po pitanju digitalnih valuta u 2014. Izdali su smjernice da se Bitcoin mjenjačnice i burze moraju registrirati prije nego započinju s radom na francuskom tržištu. Ta je regulativa donesena 29. Siječnja, no nije u potpunosti regulirala sve aktivnosti vezane uz Bitcoin u Francuskoj. Delphine Amarzit, predstavnica Francuske Riznice, predložila je da bi transakcije digitalnih valuta koje ne sadržavaju tradicionalni novac također trebale biti istražene po tom pitanju.

Banka Francuske (The Bank of France) je prethodno tome odlučila da bitcoin nije zakonsko sredstvo plaćanja niti način plaćanja te je tom odlukom pridonijela neizvjesnosti o tome kako nastaviti dalje sa regulativom. Jedina legalna valuta u Francuskoj je još uvijek euro.

Globalni utjecaj

Novosti da bi EU uskoro mogla izdati smjernice i regulative su poprilično značajne, obzirom na broj država koje su već izrazile želju za vodstvom po tom pitanju.

Uzmimo za primjer centralnu banku Litve koja je u veljači rekla Coindesku da bi se definitivno oslonili na smjernice Europske Unije, dok su Grčka i Mađarska uzele prethodne izjave europske bankovne uprave kako bi svoje građane informirali o rizicima koji se javljaju uz digitalne valute.

Sva određenja koja ECOFIN donese nakon istraživanja i očitanja po tom pitanju, mogla bi imati snažan utjecaj na EU i njezinu zajednicu koja traži bolje razumijevanje i smjernice za digitalne valute.

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

Leave A Reply

X