Bitcoin rudari i HODLeri ponovno u plusu

0

Nakon duge i teške kripto zime, prosječni bitcoin investitori sada su ponovno u plusu, prema izvješću tvrtke za analizu blockchaina, Glassnode.

Bitcoin je ojačao tijekom vikenda i trenutno se trguje iznad 21.000 dolara prvi put od spektakularnog kolapsa FTX-a Sama Bankman-Frieda. To znači da je rudarskim tvrtkama sada ponovno isplativo pokretati skupi hardver neophodan za rudarenje Bitcoina. A također znači i da prosječni Bitcoin hodler, ako bi sada proda svoju zalihu, više ne bi prodavao s gubitkom.

Glassnode procjenjuje da je “realizirana cijena bitcoina”, tj. prosječna cijena koju su sadašnji investitori platili za BTC, oko 19.700 USD. Prosječna cijena po kojoj se bitcoinom trgovalo u posljednjih 155 dana je 18.000 dolara.

U oba slučaja, bitcoinom se sada trguje znatno iznad te granice od 21.000 dolara. Cijena bitcoina skočila je prošlog tjedna nakon vijesti da su stope inflacije u SAD-u počele padati.

Porast znači da i rudari dobivaju određeno olakšanje. Rudarenje Bitcoina korištenje je računalne snage za rješavanje složenih matematičkih jednadžbi potrebnih za stvaranje novog Bitcoina. Prema Glassnodeu, cijena rudarenja Bitcoina trenutno iznosi otprilike 18.800 USD. Budući da Bitcoin sada trguje iznad 20.000 USD, to znači da prosječna rudarska tvrtka ponovno može raditi dok zapravo ostvaruje profit.

Vraća li se Bitcoin u život? 

Cijena Bitcoina skočila je prošlog tjedna nakon vijesti da su stope inflacije u SAD-u počele hladiti. Federalne rezerve su tijekom 2022. podizale svoju referentnu stopu kako bi suzbile rekordno visoku inflaciju u Sjedinjenim Državama, smanjujući rizičnu imovinu u svim segmentima, uključujući i dionice i Bitcoin.

Fed je posljednji put podigao kamatne stope u prosincu za 50 baznih bodova, što je skromnije povećanje u usporedbi s nekoliko povećanja od 75 baznih bodova tijekom godine. Zavod za rad i statistiku naznačio je u svom izvješću o indeksu potrošačkih cijena da je inflacija izmjerena u prosincu pala na 6,5%, što je pad sa 7,1% izmjerenih u studenom. Izgleda da je to pomoglo ulagačima da steknu povjerenje da bi Fed mogao biti na putu da ublaži svoju oštru monetarnu politiku.

Povećanja stopa tijekom 2022. pridonijela su brutalnom medvjeđem tržištu kriptovaluta. Kako je cijena Bitcoina strmoglavo padala, padale su i brojne su tvrtke s prekomjernim zaduženjem, uključujući Celsius, Voyager i Three Arrows Capital.

Daleko najveći kolaps dogodio se u studenom kada je nekoć dominantni FTX eksplodirao nakon napada banke na burzu. Kriza likvidnosti prisilila je tvrtku da prizna da sredstva korisnika na platformi nisu u potpunosti osigurana, da zamrzne isplate i na kraju podnese zahtjev za stečaj.

Sada, s osnivačem FTX-a Bankman-Friedom koji je optužen za osam financijskih zločina i čeka suđenje, kripto ulagači bi ponovno mogli imati razloga za osjećaj optimizma.

Što vi mislite, hoće li Bitcoin nastaviti rasti? Pišite nam u komentare.

Izvor: finance.yahoo.com

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X