Bitcoin rudari “ukrali” struju u vrijednosti 1.5 milijuna dolara

0

Bugarske vlasti uhitile su dvojicu muškaraca zbog ilegalne potrošnje više od 1,5 milijuna dolara električne energije za upravljanje dvama kripto mining farmama.

Prema izvještaju iz medija “Bugarska Danas”, 14. kolovoza, dva su muškarca privedena u vezi s krađom 1,5 milijuna dolara električne energije koja se koristila za rudarenje Bitcoina u malom gradu Kyustendilu.

Najveća krađa električne energije u povijesti Bugarske

Predstavnici regionalne uprave Ministarstva unutarnjih poslova i CEZ Electro Bugarska izjavili su na konferenciji za novinare navodeći kako su dvojica bugarskih državljana iz Sofije, uhvaćeni kako koriste ukradenu električnu energiju za napajanje dvije ilegalne farme kriptovaluta. U optužbi se navodi kako su to radili između 3-6 mjeseci. Međutim, dokazi govore da je rudarska oprema bila tamo duže od godinu dana.

Zamjenik direktora CEZ-a Philip Yordanov rekao je da je to “najveća krađa” električne energije koju je tvrtka ikad otkrila. Ukradeni iznos bio je dovoljan za napajanje susjednog naselja otprilike mjesec dana.

Ova situacija nije jedinstvena za Europu

Beskrupulozni rudari kriptovaluta u mnogim zemljama pokušavaju ilegalno koristiti električnu energiju kako bi ostvarili iznimne profite prilikom rudarenja kriptovaluta.

Jedna od najvećih krađa dogodila se u Kini u srpnju 2019., kada su uhićena 22 osumnjičena nakon što se navodno vodili ilegalnu farmu kriptovaluta koja je iskoristila tri milijuna dolara ukradene struje. Policija je tada zaplijenila 4.000 komada rudarske opreme u devet različitih tvornica.

Ruske vlasti također su pokušale srušiti Bitcoin minere koji kradu struju. U lipnju je policija uhitila 30-godišnjeg rudara optuženog za krađu električne energije u vrijednosti gotovo 500.000 dolara iz državne elektroenergetske mreže. Još jedan osumnjičeni i njegovih devet navodnih sudionika uhićeni su u ožujku u sličnom incidentu koji je uključivao krađu 200.000 dolara struje kroz nekoliko mjeseci kako bi se rudario kriptovalute.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X