Bitcoin sateliti u svemiru!

4

Glavni Bitcoin developer, Jeff Garzik, već je najavio partnerstvo za pokretanje satelita emitirajući Bitcoin blockchain iz svemira.

Garzikovi ‘Dunvegan Space Systems’, u partnerstvu s tvrtkom ‘Deep Space Industries Inc.’, planiraju izgraditi satelite pod nazivom BitSat kao dio bitcoin orbitalnog sustava, pružajući redundanciju na mrežu.

Neprofitni pothvat planira imati čvor u svemiru kao rezervu u slučaju zemaljske-neuspješne dobiti za Bitcoin mrežu.

Garzik je izjavio:

„Želimo zadržati Bitcoin zdravim i besplatnim, pronalaženjem alternativnih načina za distribuciju blockchain podataka.“

Plan

Ideja je izgraditi Bitcoin satelite temeljene na ‘CubeSat’ modularnom standardu – mjereći 10 cm sa svake strane. Ti BitSat sateliti će biti lansirani kao autostoperi sa puno prtljage u orbitu iznad Zemlje.

BitSat sateliti će se moći iz orbite emitirati kao čvorovi, pružajući informacije putem riješenih blokova.

Garzik, koji je također stariji softver developer u ‘BitPay’-u, tvrdi kako je svemir alat koji se može iskoristiti za oblikovanje bitcoina:

„Vjerujem da svemir drži obećanje naše budućnosti i također, upravo sada nudi mnogo korisnosti.“

Od zajedničkog projekta se očekuje da će pružiti korisnicima ‘downlink’ sa satelita gdje će moći pristupiti informacijama iz svemira. ‘Downlink’ će biti osiguran od strane prodavatelja, no međutim Bitcoin entuzijasti će moći postaviti svoju prijemnu opremu.

Donacija za trud

Plan za pokretanje Bitcon satelita u svemir možda zvuči hrabro i bezočno, ali to zasigurno nije šala. Garzik je prvo rekao CoinDesk-u o planu još u prosincu, procjenjujući troškove vezane za projekt na 2 milijuna dolara. Međutim, u kontekstu je to relativno niska brojka – kao rastuća privatna svemirska tvrtka, nastavljaju i dalje rezati troškove za uzimanje objekata u orbitu.

U svrhu financiranja projekta, Garzik i njegovi suradnici žele skupiti novac putem donacija. Postoji Google grupa za diskusije i nadopune na napretku BitSat projekta te adresa za donacije za sve koji su zainteresirani za doprinos.

Čini se da su i ostali Bitcoin fanatici svemirski entuzijasti: Richard Branson nedavno je potvrdio da je šest putnika rezervirajući mjesta na budućim ‘Virgin Galatic’ orbitralnim letovima, platilo ulaznice u bitcoinima.

Ako ste željni podržati ovaj projekt i biti dio povijesti, možete dati svoj doprinos na adresi: 1M9MyyPsAak7zRjW4D96pTxDaAEpDDZLR7

Izvor: Bitcoin Satellites in Space

Share.

About Author

4 Comments

  1. Vidreven on

    Čini se kao zanimljiva ideja. Definitivno može biti dobar backup. Baš me zanima kako će ga konstruirati i zaštititi od zračenja. P.S. mogla si staviti link na donacije i g+ grupu.

    • Vidreven on

      Ma ne moraš se ispričavati 🙂 Samo sam mislio da bi bilo ok imati linkove da možemo donirati ako želimo i provjeriti detalje projekta.

Leave A Reply

X