Bitcoin je tehnologija, ne novac!

3

“Bitcoin nije novac”, izjavio je zamjenik ravnatelja Nizozemske Udruge Plaćanja.

Uspoređujući digitalnu valutu s tulipanima, čija je cijena famozno porasla tijekom ‘Tulip Mania’ (Tulipanska manija), ranih 1600-tih, Gijs Boudewijn odbio je prijedloge da bi bitcoin mogao biti valuta:

“Bitcoin nije tvrdnja pa stoga ni novac… Ako se vi i ja složimo s plaćanjem u tulipanima, tada smo uspostavili vlastitu valutu i to isto vrijedi za bitcoin.”

Komentari nastali u razgovoru s nizozemskim Bitcoin Portalom deBitcoin.org, dolaze kao europski regulatori koji počinju sa stvaranjem jedinstvenog pristupa digitalnim valutama.

Bitcoin je ograničena mogućnost

Bitcoin ima dvije gotovo različite osobnosti. Prva je politička revolucija, određena da onemogućuje vladu. Druga mogućnost je više prozaična; bitcoin je jednostavno bolji način za transfer novca, tehnologija koja može biti prihvaćena od strane bankarskog sustava kojeg opet neki bitcoineri vide kao neprijatelja.

“Za većinu društva”, tvrdi Boudewijn, “bitcoin će kasnije biti korisna tehnologija za neke određene transakcije i poslove te ne više od toga”:

“Bitcoin je zgodan za posebne namjene. Ali, na kraju – to je zašto imate mjenjačnice – želite ih iskoristiti za nešto što je u državnoj podlozi, a to je novac središnje banke… Funkcionalnost i tehnologije su izuzetno zanimljive. Pitanje je želite li to u kriptovaluti ili možete to upotrijebiti isto tako s eurom?“

Komentari su stigli tjednima nakon izjave nizozemskog ministra pravosuđa i sigurnosti da bitcoin neće biti zabranjem i jeke nedavnog USB izvještaja koji sugerira da banke mogu usvojiti “bitcoin kao tehnologiju” za stvaranje novih temelja za platne usluge koje bi podigle postojeći bankarski sustav, umjesto da ga sruše.

Boudewijin je rekao kako se dvoumi može li bitcoin postati široko-korištena valuta te istaknuo da je vlada potrebna kako bi osigurala povjerenje u valutu, što bi značilo da će bitcoin biti ograničena mogućnost:

“Temeljna je rasprava što su funkcije novca u društvu. Na kraju, to je samo društvena konvencija za koju se zajedno dogovorimo i tako imamo jednu legalnu ponudu ovdje i zovemo je euro. I centralna vlast to nadgleda. Izdaju ga i garantiraju da ako banka bankrotira… štediše će dobiti svoj novac natrag.”

 Banke se trebaju naviknuti na bitcoin

Naravno, jedan od ključnih političkih argumenata iza bitcoina je to što povjerenje od strane vlade nije dovoljno dobro.

Bankarski pad 2008. godine i naknadno ekonomska kriza, pokazali su nemoć vlade u takvim situacijama pa čak i  u zaštiti potrošača, prema nekim tvrdnjama.

Taj je događaj povezan s rastom popularnosti bitcoina, kako ljudi gledaju na digitalnu valutu kao način kontroliranja njihovog novca i čuvanja izvan dosega vlade.

U istom razgovoru, Chris Buijink,  predsjednik Nizozemske Udruge Banaka (NVB), nekako priznavši točku, rekao je: “Pa, činimo sve što možemo kako bismo izbjegli da se ovaj događaj ponovi i to je razlog koji sada raspravljamo u Europi, oko unije banaka.”

Buijink je priznao da se banke trebaju početi privikavati na bitcoin:

“Ako se koncept pokaže kao dobar, tada ćemo čuti više o tome sljedećih godina i tada će strukture, koje se inače ne koriste za to, morati razmisliti o tome i prilagoditi se.”

Komentari Boudewijina i Buijinka nisu u potpunosti očekivani. Diljem svijeta postaje sve jasnije da su vlade i regulatori skeptični – možda u dilemi za razloge svoje zainteresiranosti – za ideju da bi digitalne valute mogle zamijeniti tradicionalne valute u potpunosti. U isto vrijeme, počinju otvarati vrata prema mogućnostima ponuđenih od strane bitcoin tehnologije.

“Problem je to što sustavi plaćanja neće nikad biti u mogućnosti brzo se kretati kao što pojava novih tehnologija zahtjeva”, kaže Boudewijin.

“U nišama poput bitcoina možete brzo uspjeti inovacijama, ali u mainstream tržištu  – dvostranom tržištu gdje se kupci nalaze u različitim bankama, a vi ste u mreži industrije – vrlo je teško. Također, osigurava određen spor tempo inovacija jer to mora raditi svugdje. To ga čini teškim, ali to je svojstveno tradicionalnom načinu plaćanja. I tu možemo naučiti od digitalnih valuta ovog svijeta.”

Izvor: Dutch Regulator Says Bitcoin is Technology, Not Money

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

3 Comments

  1. Vidreven on

    Glavno da oni ne zabranjuju bitcoin. Još ako ga nebudu oporezivali, super. S ostalim se uglavnom ne slažem. Netko je na redditu dobro napisao “nije li novac tehnologija?” 😀

    • Eto svakodnevno se srećemo sa različitim pogledima na ovu tehnologiju. Kao što i Andreas Antonopoulos kaže :”Sad nam se smiju ali kad shvate da nije šala, bit će prekasno…” 🙂

Leave A Reply

X