Bitcoinov hash rate pao za gotovo 45%

0

Hash rate na Bitcoinovoj mreži pao je za gotovo 45% od najviše točke u 2020. godini. Mrežna brzina hash-a potonula je s 136,2 quintillijuna hasheva u sekundi (EH / s) 1. ožujka na 75,7 “EH / s”, 26. ožujka, prema podacima stranice Blockchain.com.

Coin.dance, kao još jedno mjesto za analitiku blockchain industrije, otkriva sličan obrazac, ali prikazuju znatno manji pad hash rate-a. Stranica je izvijestila kako je najviši stupanj hash rate-a u 2020. iznosio oko 150 “EH / s” 5. ožujka, a 26. ožujka pao je na 105,6 EH / s. Prema ovim podacima, smanjenje iznosi 29%.

Težina rudarenja i hash rate

Hash-rate kriptovalute je parametar koji daje mjeru broja izračuna koje određena mreža može izvršiti svake sekunde. Veća brzina hash-a znači veću konkurenciju među rudarima za provjeru novih blokova; ona također povećava broj resursa potrebnih za izvođenje napada od 51%, čineći mrežu sigurnijom.

Nakon nestabilnog mjeseca u kojem je Bitcoin doživio dramatične, ali kratkotrajne gubitke od čak 60% pri čemu je pao na približno 3.600 dolara sredinom ožujka, težina rudarenja se uslijed toga smanjila za 16%.

Težina rudarenja,  odnosno koliko je teško računalno riješiti i potvrditi blok na blockchainu, postavlja se tako da se prilagođava svakih 2016. blokova što je vremenski dva tjedna, kako bi se održalo dosljedno 10-minutno vrijeme provjere jednog bloka. To je usko povezano s hash rateom. Obično, kada mreža opazi nisku razinu rudarske snage, težina će se smanjiti, dok se u razdobljima intenzivnog sudjelovanja rudara u mreži povećava, radeći kao mehanizam za uravnoteženje.

Kako je objavljeno prošli tjedan, posljednja prilagodba u poteškoći rudarenja bila je 25. veljače ove godine, kada je cijena Bitcoina iznosila oko 9.900 dolara. Samo tri dana kasnije pala je na oko 8.800 dolara, a do 14. ožujka na gotovo 4.800 dolara, a na nekim kripto burzama čak 3600 dolara.

Tumačenje podataka

Taj odnos između cijene, hash ratea i poteškoće rudarenja povijesno je stvorio trend koji neki analitičari nazivaju „ciklusom kapitulacije rudara“.
Teorija drži da, dok se cijena Bitcoina održava visokom, te je rudarstvo isplativo, hash rate i težina rudarenja rastu sve dok ne dosegnu prag na kojem su rudari prisiljeni likvidirati sve više i više svojih Bitcoina kako bi pokrili svoje troškove. To dovodi do povećanja ponude Bitcoina na tržištu.

„Kapitulacijska točka“  u kojoj si neki ne mogu više priuštiti nastavak rudarenja uključuje pad hash ratea (manji broj rudara) i kasnije resetiranje težine rudarenja u Bitcoinovoj mreži. Prema podacima s btc.com-a, predviđa se da će se u idućem periodu težina rudarenja Bitcoina smanjiti za dodatnih 16%.


Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X