Bitcoinova nepovezanost s tržištem dionica čini ga “must have” imovinom?

0

Unatoč volatilnosti cijena Bitcoina i ostalih kriptovaluta, postoje stručnjaci koji smatraju kako je veoma važno posjedovati navedenu digitalnu imovinu. U današnjem članku prenosimo obrazloženja analitičara dionica tehnoloških kompanija koji smatraju da je posjedovanje Bitcoina zbog njegove nepovezanosti s kretanjem cijena dionica te ostatkom financijskog svijeta, nužno za uspostavu sigurnosti investitora.

Nepostojeća korelacija s cijenom ostalih financijskih instrumenata

Chuck Jones, analitičar dionica tehnoloških kompanija napisao je članak za Forbes u kojemu je identificirao ključnu prednost kriptovaluta, nepovezanost s ostatkom imovine na financijskom tržištu. Periodi nesigurnosti te potpuni kolaps trendovi su koji se ponavljaju, utječu na sva “mainstream” tržišta i njihov su najveći problem. Obilježja tih perioda su masivni gubitci te bez znatnog hedge-a takav rizik je za mnoge neprihvatljiv.

U nedavnoj studiji Fundstrat je istraživao korelaciju između Bitcoina te ostalih razreda imovine. U studiji su uključene usporedbe kriptovaluta prema S&P 500, zlatu, nafti, dolaru…itd. Prikaz nepovezanosti cijena možete vidjeti u grafu ispod.

Lakoća akvizicije i transfera veliki su plus u suvremenom dobu

U prošlosti, zlato i drugi vrijedni metali bili su raj za investitore koji su htjeli diverzificirati vlastiti ulagački portfelj, jedan od razloga je lakoća pribave takve vrste imovine u odnosu na dionice te ostale investitorske instrumente kojima prosječna osoba sama ne može trgovati. Još jedan od razloga je i stabilnost zlata. Iako je zlato i dalje popularno, mlade generacije čini se sve više preferiraju ulaganje u Bitcoin koji je iznimno jednostavan za kupiti te transferirati.

Jedan od primjera važnosti jednostavne akvizicije i transfera je situacija koja se sredinom srpnja dogodila u Kini. Mediji su javili kako će vlada ubrzati devaluaciju Kineskog Yuan-a. Odgovor na ovakav potez vlade dali su građani koji su u tren oka prebacili svoje bogatstvo u Bitcoin koji nije pod kontrolom ijedne vlade u svijetu, takav potez uzrokovao je porast cijene Bitcoina 17.07. za gotovo 10%.

Cijena kriptovaluta ovisna je o posebnim tržišnim faktorima?

National Bureau of Economic Analysis također je proveo istraživanje te su došli do sličnog zaključka. U izvještaju dugom 25 stranica pokazano je kako na cijene Ethereuma, Bitcoina i Ripplea nisu utjecali tradicionalni faktori tržišta. Zaključili su kako na kretanje cijene navedenih kriptovaluta utječu faktori specifični za to tržište.

Studija je identificirala 2 glavna faktora kretanja cijene za Ethereum, Bitcoin i Ripple; “efekt momentuma” i “efekt pažnje investitora”. Navedeno je kako jedino ova dva faktora učestalo mogu objasniti ponašanje cijena te tri kriptovalute.

Iako je detaljnom analizom gospodin Chuck Jones ustvrdio nepovezanost kretanja cijena Bitcoina i drugih razreda imovina na tržištu smatram kako je zanemario cikluse kretanja samih kriptovaluta (s obzirom na USD). Kriptovalute kao i svaka druga imovina na tržištu imaju razdoblje korekcija i impulsa te ako nije dokazana suprotna korelacija, ulaganje u svrhu hedge-a nije pretjerano korisno.

Koje je Vaše mišljenje o ulaganju u kriptovalute kao zaštitu ostalih ulagačkih pozicija? Voljeli bismo ćuti Vaše odgovore u komentarima!

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

David Orešković

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X