BitLicense i kako utječe na Bitcoin poslovanje

1

Došlo je i to vrijeme. Pravne regulative i smjernice nadvile su se nad New Yorkom. Federalne agencije kao što su IRS i FinCEN donijele su smjernice za koje oni smatraju da se trebaju primijeniti na bitcoin kompanije. Druge države kao što su Texas i Kansas također su se pridružile pokretu te izdale svoje smjernice koje reguliraju bitcoin poslovanje ispod njihovog slova zakona.

New York

Ured New Yorka za financijske servise (NYDFS)  17. je srpnja objavio dugo očekivani prijedlog za „BitLicense“. U tom dokumentu od 40 stranica izložen je opsežan zakonski okvir koji govori kako bitcoin poslovanja moraju biti regulirana u državi New York. Imajte na umu da ovo nije finalna verzija već prijedlog zakona koji još uvijek ne drži službenu zakonsku snagu.

Prije nego što prođe ovaj prijedlog, NYDFS će članak službeno objaviti 23. srpnja te će od tog datuma javnost imati 45 dana za slanje službenih komentara koji će biti razmotreni u finalnoj verziji. Kada se to dogodi, SAD će imati svoj prvi zakon za digitalne valute u zakonskim knjigama.

Tko treba BitLicense?

Ukratko, svi! Poslovanja koja:

 • Rade konverziju digitalnih valuta u fiat valute ili druge digitalne valute
 • Primaju digitalne valute u prijenosu
 • Prenose (transmitiraju) digitalne valute
 • Rade pohranu digitalnih valuta
 • Rade pohranu, drže ili kontroliraju digitalne valute

Ovo se odnosi na sve osobe koje:

 • Prebivaju u New Yorku
 • Privremeno borave u New Yorku
 • Rade u New Yorku

…bez obzira gdje je poslovanje fizički locirano.

Kao što možete i vidjeti, ovo vjerojatno znači da svi koji direktno kupuju i prodaju digitalne valute, pružatelji digitalnih novčanika, multi-signature pružatelji, procesori plaćanja, mjenjačnice te čak i lokalni developeri moraju imati licencu.

Jedina iznimka su trgovci koji prihvaćaju digitalne valute u zamjenu za robe i usluge te banke koje su zatražili „odobrenje“ od NYDFS.

Što su to „virtualne valute“?

„Virtualne valute“ uključuju bitcoin i ostale konvertibilne valute, ali specifično izostavljaju potrošačke programe poput „letećih milja“ od aviokompanija.

Koje informacije o klijentu se moraju prikupiti?

Onaj koji posjeduju BitLicense moram prikupiti sljedeće podatke, za svaku transakciju:

 • Iznos
 • Iznos svih dodatnih naknada
 • Bilo kakve instrukcije plaćanja
 • Imena svih strana koje sudjeluju u transakciji
 • Fizičke adrese svih strana
 • Vrijeme transakcije

…te zadržati sve ove informacije sljedećih 10 godina. Ne postoji minimum iznosa za bilo koji od ovih zahtjeva te „rupe“ što se tiče tipping botova, slijepih mjenjačnica ili bilo kojih drugih okolnosti u kojima bi te informacije bile nedostupne poduzeću.

Zadnja 2 će biti vrlo problematična za implementaciju u praksi…

Sistem rezervi unutar BitLicence

„Full Reserve“, potpuna rezerva. Posjednik BitLicence ne može posuditi ili potrošiti bilo koju kriptovalutu koju drži na račun svojih klijenata. Kao takve, sve bitcoin „banke“ koje prihvaćaju depozite i nude zajmove će biti ilegalne unutar New Yorka.

U koja sredstva je moguće investirati prihode?

Posjednik BitLicense prihode može jedino investirati u vladine obveznice, fondove tržišnog kapitala te osigurane Certifikate Depozita. Poduzeće koje transmitira bitcoin ne može investirati u tu istu valutu sa kojom transmitira. (Jaoooo)

Financijska izvješća

Posjednik BitLicense mora kvartalno podnositi svoja financijska izvješća NYDFS te odraditi godišnju financijsku reviziju.

Potrebno je prijaviti sve transakcije koje uključuju iznose iznad $10,000. Do sada je to isto trebalo prijaviti FinCEN ( federalnom regulatoru), no očito da je sada potrebno prijaviti to isto još NYDFS.

www.ft.com

Što je moguće učiniti?

Vjerojatno ste šokirani sa svim ovim mnogobrojnim pravilima, no to se praktički i moglo očekivati. Regulative predviđaju kretanje industrije te se često događa da su ovakvi inicijalni prijedlozi jako kruti.

Ako se ne slažete sa bilo kojim od ovih prijedloga, postojat će 45-dnevni period za komentare te je od iznimne važnosti da iznesete svoje mišljenje. Još ćemo istražiti je li to moguće napraviti sa Europskog tla.

Pozitivna stvar je da je NYDFS mogao sve ovo napraviti u tišini, bez uključivanja zajednice u ovo pitanje, no mogli smo vidjeti predstavnika Bena Lawskyja koji se javio na reddit/r/bitcoin ne bi li dao do znanja zajednici o BitLicense te da su otvoreni za prijedloge i sugestije.

Koji će biti daljnji korak? Vidjet ćemo sredinom rujna!

 

Izvor: What New York’s Proposed Regulations Mean for Bitcoin Businesses

 

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

1 Comment

 1. Vidreven on

  Haha, dobro fora. Ne znam kako su to mislili provoditi. Mislim da je svim ajasno da bi ovakva pravila ubila BTC industriju u New Yorku i da će se morati promijeniti.

Leave A Reply

X