BitMEX u novom pravnom sukobu!

0

Američki okružni sud za sjeverni distrikt California u subotu je podnio tužbu protiv entiteta i pojedinaca povezanih s kripto burzom Seychelles. Oni uključuju matičnu tvrtku, HDR Global Trading Limited i suosnivače (Arthur Hayes, Ben Delo i Samuel Reed).

Hayes i Reed također su glavni izvršni direktor i glavni tehnički direktor BitMEX-a.

Optužbe o BitMEX-u

Tužitelj je BMA LLC koje optužuje BitMEX i njegove operatore da omogućavaju „bezbroj ilegalnih aktivnosti“, uključujući lažno poslovanje, prijevare tijekom transfera novca, pranje novca, ilegalno prikupljanje sredstava, manipulaciju tržištem i slično.

U tužbi se navodi i da je BitMEX nezakonito ponudio svoje usluge visokorizičnog trgovanja građanima SAD-a. Piše da je kripto burza izvijestila o gotovo 15 posto svog volumena trgovanja koji dolazi iz američkih regija u 2019. godini. To iznosi oko 138 milijardi dolara koje je BitMEX transferirao obavio bez dobivanja dozvole za prijenos novca u SAD-u.

“Stoga, prema vlastitim podacima okrivljenika, nelicencirani novčani transferi koje platforma obrađuje iznose u prosjeku 3 milijarde dolara ilegalnih i nelicenciranih transfera novca svaki dan”, navodi se u optužbi.

Trgovanje s previsokim leverage-em, Insider trading

Tužba BMA-a također se osvrnula na korištenje leverage trgovanja u BitMEX-ovim trgovačkim objektima koji omogućavaju trgovcima da trguju s nalozima koji su do 100 puta veći od svog izvornog kapitala. Tužitelj je napisao da kripto burza koristi “BXBT indeksnu cijenu za visoko likvidne derivate” koja uzima cijene od dvije ili tri nelikvidne burze.

Ovakav netransparentan sustav omogućuje manipulatorima i onima koji peru novac da ostanu neotkriveni. Također imaju mogućnost otvaranja neograničenog broja trgovačkih računa bez pokrića. Takvi računi nemaju ograničenja povlačenja i depozita sredstava. Neograničen pristup omogućuje BitMEX sustavu da izazove „preopterećenja“, pri čemu prihvaća neke narudžbe i odbija druge tijekom velikih tržišnih kretanja.

“To uzrokuje da većina likvidacija čini BitMEX izvrsnim alatom za zlonamjerne aktere koji manipuliraju tržištima kriptovaluta”, navodi BMA.

Ova optužba je podsjetila na BitMEX-ovo priznanje vezano za insider trgovanje u travnju 2018. godine. Primijećeno je da su se svi optuženici složili da kripto burza upravlja svojim for-profit stolom za trgovanje preko zaposlenika Nicka Andrianova. Tim putem prate postojeće trgovinske pozicije, stop loss-eve, likvidacijske cijene i otvorene naloge.

Ova strategija daje BitMEX-u nepravednu trgovačku prednost u odnosu na male trgovce, što često dovodi do ogromnih gubitaka za trgovce.

BitMEX je izgubio polovinu svog tržišnog udjela u posljednjih šest mjeseci. Ogromno povlačenje kriptovaluta s ove burze uslijedilo je nakon što je “tehnički problem” na BitMex-u srušio cijenu Bitcoina za više od 50 posto preko noći.

Burza je također u sukobu sa svojim ranim ulagačima u zasebnoj tužbi od 540 milijuna dolara. Tužitelji su u tom slučaju optužili burzu i izvršnog direktora Hayesa da ih je namamio da nude udjele u kompaniji.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X