Blockchain prvi na popisu potrebnih znanja i vještina

0

Dok se meke vještine (engl. soft skills) postepeno mijenjaju, najtraženije tvrde vještine (engl. hard skills) prate transformaciju suvremene tehnologije.

Prošle godine su umjetna inteligencija i analitičko rasuđivanje globalno bili među vodećim napotrebnijim teškim vještinama. Ove godine na vrhu liste najpotrebnijih teških vještina za 2020. godinu. našla se zasluženo jedna nova – blockchain.

Bez obzira na to želite li zaposliti nekoga s blockchain vještinama ili stručnjaka za video produkciju, poželjet ćete da vaši kandidati, osim teških, imaju i poželjan spoj mekih vještina. Naš popis najzahtjevnijih mekih vještina i dalje predvodi kreativnost, a novost pod rednim brojem 5 je emocionalna inteligencija, vještina važna u gotovo svakoj poslovnoj ulozi.

Tvrde i meke vještine – razlika

Tvrde vještine odnose se na sposobnost zaposlenika za obavljanje određenog zadatka, a meke vještine se više očituju u načinu na koji zadatke obavljate, kako se prilagođavate, surađujete, rješavate probleme i donosite odluke.

Tvrde vještine uključuju specijalizirano znanje i tehničke sposobnosti, poput razvoja softvera, poreznog računovodstva ili razinu stručnosti u patentnom pravu. Često ih je lakše definirati i mjeriti, za razliku od mekih vještina.

Meke vještine više se odnose na ponašanje i razmišljanje, naše vlastite osobine i kognitivne vještine. Obično ih je teže izmjeriti, ali također mogu pomoći osobi da napreduje u različitim ulogama i industrijama.

U nastavku donosimo popis 5 najpotrebnijih mekih i 10 napotrebnijih tvrdih vještina za 2020. godinu.

Top 5 mekih vještina:   

 1. kreativnost
 2. nagovaranje
 3. suradna
 4. prilagodljivost
 5. emocionalna inteligencija   

Top 10 tvrdih vještina: 

 1. blockchain
 2. računarstvo u oblaku
 3. analitičko rasuđivanje
 4. umjetna inteligencija
 5. dizajn korisničkog iskustva
 6. poslovno analiziranje
 7. partnerski marketing
 8. prodaja 
 9. znanstveno računanje
 10. video produkcija 

Blockchain kao transformacijska tehnologija

Blockchain je izašao iz nekoć zasjenjenog svijeta kriptovaluta kako bi postao poslovno rješenje u potrazi za problemima.

Obećanje blockchaina, tzv. zajedničke digitalne knjige, je ogromno. Zagovornici ga smatraju sigurnim, decentraliziranim i ekonomičnim načinom putem kojega transparentno mogu pratiti pošiljke i transakcije svih vrsta. S druge strane, poveći broj skeptika izaziva zabrinutost zbog nedostatka standardiziranih protokola, skalabilnosti i prekomjerne potrošnje energije (primjerice, Bitcoin troši količinu energije koju potroše švicarski građani).

Blockchain je postao velikim dijelom korporativnog svijeta – od kompanija IBM, Oracle, JPMorgan Chase, Microsoft (matična kompanija LinkedIn-a), Amazon i American Express. Blockchain se danas koristi u industrijama u širokom rasponu – od isporuke do zdravstvene zaštite, poljoprivrede i sigurnosti hrane pa sve do zabave i industrije videoigara.

Primjerice, blockchain je najpopularnija vještina u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Australiji. Ostale tehničke vještine kao što su računarstvo u oblaku (engl. cloud computing), analitičko zaključivanje, AI, dizajn korisničkog sučelja, znanstveno računanje – pridružili su se blockchainu na listi traženih tvrdih vještina. Kao i nekolicina drugih vještina poput partnerskog marketinga (engl. affiliate marketing), prodaje i video produkcije, ključnih za prodaju i marketing.

U potrazi za mekim vještinama, kompanije se usredotočuju na kandidate s izraženijom emocionalnom inteligencijom. Iako su tvrde vještine obično vrlo specifične za ulogu zaposlenika u određenoj kompaniji, da bi osobe bile uspješne u gotovo svakoj ulozi, potrebne su i vrhunske meke vještine – kreativnost, uvjerljivost, suradnja, prilagodljivost, emocionalna inteligencija.

Nova vještina na ovogodišnjem popisu je emocionalna inteligencija koja za različite ljude ima različita značenja. Daniel Goleman, autor bestselera Emocionalna inteligencija iz 1995. godine, opisao ju je kao mješavinu samosvijesti, samoregulacije, socijalne vještine, empatije i motivacije. Drugi navode sposobnost prepoznavanja emocija, vlastitih i tuđih, kao i korištenje emocionalnih informacija kao pokretača za produktivno razmišljanje i ponašanje.

Emocionalna inteligencija nije važna samo kod potencijalnih zaposlenika. Važno je da ju imate i vi kao poslodavac ili voditelj tima. Svatko od nas ima neku razinu emocionalne inteligencije, ali postoje određene metode kako ju dodatno izoštriti – od prihvaćanja kritike kao mogućnosti učenja do istraživanja “zašto” u svakoj situaciji.

Ako izbrusite emocionalnu inteligenciju, vjerujemo da ćete biti spremniji pronaći i privući kandidate s točno onim vještinama koje su najpotrebnije vašoj organizaciji, bilo da je riječ o prodaji i poslovnim analizama ili vještinama novog doba poput blockchaina i računarstva u oblaku.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X