Blockchain tehnologijom do uštede u farmaceutskoj industriji

0

UCLA Health i LedgerDomain, platforma za razvoj blockchaina, objavili su novo istraživanje koje otkriva da bi blockchain tehnologija farmaceutskoj industriji Sjedinjenih Država mogla uštedjeti više od 180 milijuna dolara godišnje.

Istraživanje je pokrenuto kao dio pilot-programa Američke agencije za hranu i lijekove. Program je dio šireg napora za razvoj elektroničkog, interoperabilnog sustava za praćenje lijekova na recept diljem SAD-a.

Prema Zakonu o sigurnosti opskrbe lijekovima donesenom 2013. godine, farmaceuti će do 2023. godine svaki lijek prije izdavanja morati provjeriti. Ovo bi moglo biti problematično jer ljekarne diljem SAD-a nikada prije nisu morale provjeravati lijekove.

Izvršni direktor i osnivač LedgerDomaina, Ben Taylor, izjavio je da se 17% lijekova na recept u SAD-u pogrešno izdaje. Objasnio je da verifikacija lijekova mora biti izvršena u stvarnom vremenu kako bi se uskladili s novim standardima DSCSA.

“U današnjem lancu opskrbe lijekovima, provjera u skladu sa DSCSA standardima je rijetka. Za ovu realizaciju bit će potrebno barem tri godine. Bez sustava u stvarnom vremenu koji dopušta pojedinačno skeniranje i gotovo trenutnu provjeru, ljekarne će se suočiti s puno većim troškovima”, dodao je Taylor.

Blockchain kao rješenje za praćenje lijekova izdanih na recept

Kako bi riješio ovaj problem, platforma LedgerDomain udružila se s UCLA Health, vodećim američkim dispanzerom koji se sastoji od pet različitih ljekarni i preko 200 klinika. Zajedno žele primijeniti DSCSA standarde unutar ljekarne smještene u jednoj od najprometnijih bolnica u zemlji.

Jedan od ciljeva pilot-projekta bio je poboljšati standarde za praćenje paketa. Na ovaj način nastala je mobilna aplikacija BRUINchain koja će pratiti izdavanje lijeka Spinraza. Spinraza je lijek biotehnološke kompanije Biogen, koji djeluje kao tretman za djecu i odrasle osobe s spinalnom mišićnom atrofijom i kritičan je lijek koji spašava život.

Aplikacija BRUINchain dizajnirana je kao sustav temeljen na blockchainu, gdje se članstvo i sudjelovanje u mreži kontroliraju i nisu otvoreni za javnost. To omogućuje praćenje i provjeru lijekova uz očuvanje integriteta i sigurnosti podataka.

“Tijekom probnog razdoblja, službenici UCLA Health koristili su mobitele za skeniranje dvodimenzionalnih barkodova koji se nalaze na dnu kutije Spinraza. To im je omogućilo provjeru mogućih duplikata i izvještavanje u stvarnom vremenu o popisu zaliha i lokacija unutar UCLA ljekarničkog sustava”, navedeno je u istraživanju.

Korištenje blockchain tehnologije znači da je potrebno samo jedno skeniranje, čime se američkoj farmaceutskoj industriji samo na troškovima rada godišnje uštedi 180 milijuna dolara. Blockchain tehnologija također bi smanjila potrebu ljekarni za skladištenjem zaliha, što bi rezultiralo uštedama u iznosu od 3,5 milijardi USD godišnje.

Tehnologija blockchaina ima veliki potencijal uvesti jasnoću u farmaceutske lance opskrbe

Upravljanje globalnom mrežom rijetkih i specijalnih tretmana zahtijeva ogromnu razinu suradnje u različitim sustavima i procesima. Svaka komponenta usmjerena je na osiguravanje da se liječenje pacijentu pruži s pažnjom i sigurnošću te da dobiju potrebne lijekove.

Iako postojeći sustavi mogu pomoći da pacijenti dobiju ispravne, autentične lijekove, blockchain tehnologija može na jednostavniji način okupiti timove kako bi se pacijentima pružila odgovarajuća skrb.

Rezultati istraživanja pokazali su kako BRUINchain aplikacija može biti poprilično učinkovita. Tijekom testnog razdoblja uočen je stopostotni uspjeh tijekom skeniranja, otkrivanja isteka roka i otkrivanja krivotvorenih proizvoda.

Primjena na setove za testiranje na koronavirus

S obzirom na to da BRUINchain koristi blockchain tehnologiju za otkrivanje krivotvorenih lijekova na recept, moguće je primijeniti istu tehnologiju kako bi se osigurala autentičnost setova za testiranje na koronavirus.

Nedavno je ABC News objavio je da su lažni setovi za testiranje na koronavirus pronađeni u međunarodnoj zračnoj luci Los Angeles.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Hong Kongu također tvrde da bi se za uspješniji odgovor na reakcije epidemije korona virusa trebale primijeniti strategije blockchaina i umjetne inteligencije.

Syren Johnstone, profesor Sveučilišta u Hong Kongu, objavio je članak u kojem piše da izbijanje koronavirusa treba promatrati kao “”poziv na obranu tehnološkoj industriji”.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X