Blockchain u službi ekologije: Od plastičnog otpada do eko tkanine

0

Nizozemska kompanija Waste2Wear, poznata po inovativnim rješenjima u tekstilnoj industriji, lansira prvu svjetsku kolekciju tkanina napravljenih od oceanske plastike koja se može pratiti putem blockchain tehnologije.

Potražnja za recikliranim materijalima

Ova eco-friendly kompanija domaćin je izložbe koja se održava od 17. do 19. rujna u Parizu na međunarodnom sajmu tekstila “Premiere Vision“.

Ova posebna kolekcija prvi put je otkrivena u kolovozu ove godine, a kompanija Waste2Wear razvila ju je kao odgovor na zahtjeve kupaca da se reciklirani materijali koji se koriste za proizvodnju tkanina mogu pratiti.

Kompanija je 22. kolovoza najavila lansiranje beta verzije svog privatnog sustava blockchain tehnologije za novu kolekciju oceanskih plastičnih tkanina, a sada ju je napokon i realizirala.

Tone plastike uklanjaju se iz oceana na tjednoj bazi

Iz kompanije Waste2Wear kažu da plastični otpad mora proći dug put od oceana do gotovog tekstilnog proizvoda, za što su potrebni brojni postupni zapisi podataka.

Primjenom blockchain tehnologije, kompanija namjerava postići da se oceanskoj plastici za proizvodnju tkanine u potpunosti može ući u trag.
Plastika koja se koristi za “Waste2Wear Ocean Fabrics” dobivena je iz vodenih i obalnih područja malog otočja u blizini Šangaja.

U suradnji s lokalnim vlastima, Waste2Wear je izgradio poslovni model koji lokalnim ribarima omogućuje da dodatno zarade od “ulova” plastike iz oceana. Prema podacima kompanije Waste2Wear, ribolovci su svaki tjedan prikupljali više od tri tone otpada iz oceana.

Waste2Wear nije prva kompanija koja je primijenila blockchain tehnologiju u ekološke svrhe. Njemačka Slobodna demokratska stranka izrazila je početkom rujna namjeru da u kriptovalutama plati svima koji se bore protiv klimatskih promjena i koji uklanjaju ugljični dioksid i druge stakleničke plinove iz atmosfere.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X