Blockchain videoigre osvajaju svijet

0

Blockchain je u današnje vrijeme najprisutniji u obliku kriptovaluta, ali zbog svoje sigurnosti, načina rada i kvalitete, sve više pronalazi primjenu u raznim područjima.

Jedno od njih je i industrija videoigara koja sve više raste. Videoigre se danas igraju na različitim platformama i konzolama, a eSport postaje sve unosnije zanimanje.

Blockchain omogućuje vlasništvo zajednice nad cijelim ekosustavom igara, što zauzvrat izdavačima igara omogućuje da jedinstveno unovče svoj model, stvore bogatija i dublja iskustva te produže vrijednost imovine koju stvaraju.

Ovo su neke od najboljih i najzabavnijih inovativnih igara koje koriste blockchain tehnologiju: 

Gods Unchained

Ovo je prva igra koja je privukla veliki broj profesionalnih igrača. Igra je kreirana u board card game stilu, a temelji se na kupovini i prodaji kartica i njihovoj međusobnoj borbi.

Igra je bazirana na Ethereum blockchainu. Kartu koju kupe ili dobiju u igri, igrači posjeduju kao da je prava i u njihovom je stvarnom vlasništvu pa s njima mogu raditi što žele, trgovati s drugim igračima ili ih digitalno potpisati.

To znači da sami developeri, nakon što su je kreirali, nad tom kartom nemaju kontrolu i ne mogu ju mijenjati, tj. oslabiti. Ovo je jedan od razloga ogromnog esports potencijala Gods Unchained igre. 

Age of Rust

SpacePirate Games na ovoj igri radi od sredine 2017. godine.

Igra Age of Rust započela na platformi Counterparty sagrađenoj na Bitcoin blockchainu, ali sada je dio Enjin Coin Multiverse igara koje se temelje na Ethereum blockchainu.

Fokus igre je na kombinaciji avanture i istraživanja te rješavanja složenih zagonetki. Nagrade su skrivene u obliku crypto novčića koje pronalazite dok rješavate različite probleme.

Radnja igre smještena je u daleku 4424. godinu i od igrača zahtijeva da istraže naizgled napuštene prostore i sudjeluju u borbenim misijama. 

Neon District

Neon District je blockchain igra studija Blockade Games. U početku je bila zamišljena kao igra s kartama, ali je naknadno redizajniran kao RPG.

Igra je smještena u znanstveno-fantastično distopijsko okruženje u kojem se igrači bore protiv nehumane vlasti. Svaki od likova specijalizira se dodavanjem i unaprjeđivanjem oružja, oklopa i vještine i s vremenom postaje sve moćniji.

Igra je razvijena za Ethereum platformu, a u planu je druga sezona priče koja će igračima omogućiti ujedinjenu borbu. Razvijen u Unity-ju, Neon District bit će objavljen za PC, Mac i mobilne uređaje.

CryptoKitties 

Ne možemo pisati o blockchain videoigrama, a da ne spomenemo jednu od najpoznatijih – CryptoKitties. Igra je razvijena za Ethereum platformu i na istu postavljena u listopadu 2017. godine. Igrači imaju mogućnost prikupljanja, uzgajanja, kupovine i prodaje digitalnih mačaka, tzv. CryptoKitties.

Svaka digitalna mačka ima jedinstvene osobine i izgled i mogućnost razmnožavanja, čime se dobiva novi jedinstveni potomak čiji se genski zapis čuva na blockchainu.

Tvorci igre su od trenutka stvaranja igre do studenog 2018. godine objavili 50 000 mačaka i svaku od njih je mogao kupiti isključivo jedan igrač. Svaki dobiveni potomak se dalje može uzgajati, prodati ili postaviti na aukciju.

Iako je industrija video igara koje koriste blockchain još uvijek u svojim začetcima, napredak u stvaranju blockchain videoigara je sve brži.

O mogućnostima i prednostima blockchaina u industriji video igara govori i činjenica da se sve više divova industrije, poput Ubisofta, uključuju u istraživanja ovog područja.

U vremenima u kojima eSport generira ogromne količine novca, a prevaranti na sve moguće načine pokušavaju doći do računa drugih igrača i njihovih podataka, blockchain se nameće kao tehnologija koja bi mogla unaprijediti svijet videoigara i osigurati sigurnost i bolju zaštitu podataka.

Postoji i nekoliko zanimljivih, ali manje zahtjevnih blockchain igara koje možete igrati na pametnom telefonu: SFX Privacy Defense, Crypto Idle Miner, Bitcoin Food Fight. 

Jeste li vi odigrali neku od ovih igara i ako niste, što čekate? Vikend je pred vratima. 

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X