BMW blockchainom rješava veliki problem

0

Mobility Open Blockchain Initiative, ili MOBI, neprofitni konzorcij vodećih svjetskih proizvođača vozila, uključujući i BMW, pokrenuo je inicijativu za borbu protiv prijevara na tržištu rabljenih automobila pomoću blockchain “rodnih listova”.

Blockchain je spas za tržište rabljenih automobila

Inicijativa će koristiti blockchain za praćenje povijesti registracije i održavanja vozila koristeći drugi MOBI-jev standard za identifikaciju vozila, “VID II”. Sustav će pomoći u smanjenju prijevara na tržištima rabljenih vozila, uz najavu u kojoj se navodi:

“Registracija vozila na blockchainu omogućuje da se prethodno isključeni sustavi za registraciju vozila između država i zemalja povezuju pomoću sigurne, dijeljene i pouzdane knjige (DLT). Praćenje održavanja će kupcima, regulatorima i osiguravateljima pružiti povijest neovlaštenih promjena, čime će se smanjiti asimetrija podataka o vozilu. “

MOBI-jevom radnom skupinom VID II zajedno predsjedaju BMW i Ford, a inicijativu, između ostalih, podržavaju i Honda, IBM, Hitachi America i Quantstamp.

Standard VID II temelji se na VID I sustavu, opisujući razne uslužne programe za rodni list vozila. Sigurni digitalni identitet vozila postavlja temelje potpuno automatizirane mreže za usluge prijevoza temeljene na blockchainu, a ona će biti prekretnica na tržištu rabljenih automobila. MOBI COO i suosnivač, Tram Vo, dodao je:

“Očekujemo da će ova mreža za prijenos vrijednosti u digitalnoj ekonomiji transporta otvoriti milijarde dolara novih mogućnosti za unovčavanje vozila, usluga, podataka i infrastrukture.”

Tržište rabljenih automobila nije jedino koje će imati koristi od blockchaina

Skupina također predviđa primjenu standarda u kontekstu financiranja automobila, punjenja električnih vozila i autonomne razmjene podataka. MOBI je najavio osnivanje u svibnju 2018. godine, navodeći da je njegova misija ubrzati usvajanje blockchaina u automobilskoj industriji usvajanjem zajedničkog pristupa otvorenom kodu pri razvoju alata i standarda.

U listopadu je MOBI lansirao globalni standard za integraciju blockchaina u decentralizirane mreže za punjenje električnih vozila. Standardni detaljni sustavi za “integraciju vozila u mrežu” koji omogućavaju vozilima da pohranjuju višak obnovljive energije generirane vjetrom i solarnom energijom, uz “tokenizirane emisije ugljika” i “peer-to-peer aplikacije”.

Mislite li da će sve češće usvajanje blockchaina u tradicionalnim industrijama dovesti do veće prepoznatljivosti ove tehnologiju u široj javnosti?

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X