Brazilski Senat najavio odobrenje Zakona o Bitcoinu

0

Zakon o Bitcoinu dopustit će predsjedniku Brazila da odredi ili stvori regulatornu agenciju koja će nadgledati tržište kriptovaluta.

Prema pisanju lokalnih medija u Brazilu, očekuje se da će prijedlog zakona koji regulira tržište kriptovaluta odobriti brazilski Nacionalni kongres u prvoj polovici ove godine.

Zakon o kojem se u Zastupničkom domu raspravlja od 2015. godine, odobren je u prvom krugu razmatranja. Senat ga je priložio drugom prijedlogu zakona koji je fokusiran na kripto, a već ga je odobrio Odbor za ekonomska pitanja.

Zakonodavci senator Irajá Abreu i zamjenik Aureo Ribeiro trenutno izrađuju jedinstveni tekst zakona koji će biti poslan na puno glasovanje u Senatu.

Irajá je istaknuo kako se očekuje da predsjednik Senata Rodrigo Pacheco iznese jedinstveni zakon na plenarno glasovanje u travnju.

“Postoji potražnja tržišta za sigurnijim poslovnim okruženjem i potreba za kriminalnom klasifikacijom kako bi se izbjegle razne kripto prijevare, uz prilagođavanje Brazila međunarodnim sporazumima.”

Odobrenje zakona na plenarnoj sjednici neće učiniti Bitcoin legalnim sredstvom plaćanja u Brazilu kao što je to slučaj u El Salvadoru.

Deveta ekonomija svijeta regulira kriptovalute

Predloženi zakon omogućio bi brazilskom predsjedniku da odredi savezni entitet odgovoran za uspostavljanje pravila za kriptovalute. Predsjednik bi imenovao novog regulatora ili bi tu funkciju delegirao nacionalnoj Komisiji za vrijednosne papire (CVM) ili Središnjoj banci Brazila (BC).

Regulator će biti odgovoran za definiranje tržišnih smjernica i uspostavljanje normi u skladu s međunarodnim standardima za sprječavanje pranja novca i prikrivanja nezakonitog podrijetla imovine.

Prijedlog zakona također predlaže kaznu od četiri do osam godina zatvora, uz novčanu kaznu za one koji počine prijevaru u pružanju usluga virtualne imovine.

Također se predlaže da uvoz ASIC čipova za rudarenje kriptovaluta u zemlju bude oslobođen poreza. Međutim, to neće biti dovoljno da privuče Bitcoin rudare u zemlju, budući da su cijene energije u Brazilu među najvišima u Južnoj Americi i oko pet puta više nego u zemljama poput Paragvaja i Venezuele.

Ovaj bi potez Brazil učinio najvećom latinoameričkom zemljom koja službeno regulira kriptovalute. Manje zemlje u regiji, poput Salvadora i Kube, već su otišle malo dalje u priznavanju Bitcoin kao legalna valuta.
Međutim, prije nego što brazilski predsjednik Jair Bolsonaro potpiše ovaj zakon, trebaju ga usvojiti Senat i donji dom.

Istraživanje kompanije Sherlock Communications, pokazalo je da 48 posto Brazilaca želi ozakonjenje bitcoina. Prema procjenama, oko deset milijuna Brazilaca ima u vlasništvu neku od kriptovaluta.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X