Britanske banke odbijaju kripto klijente zbog regulatornog pritiska

0

Kripto tvrtke u Ujedinjenom Kraljevstvu suočavaju se s poteškoćama u pristupu bankarskim uslugama.

Neke od velikih banaka kao što su HSBC, Barclays i Standard Chartered su među onima koje su odbile raditi s klijentima koji se bave aktivnostima povezanima s kriptovalutama. Banke su kao razloge za svoje odluke navele regulatorne probleme, poput rizika povezanih s digitalnom imovinom kao što su mogućnosti pranja novca i prijevare.

Udarac za britansku kripto industriju

Ovo predstavlja udarac za britansku kripto industriju, koja posljednjih godina brzo raste. Zemlja je postala središte poslovanja i inovacija povezanih s kriptovalutama, a London neki nazivaju i “Bitcoin prijestolnicom Europe”. Ako banke nastave odbijati klijente, to bi moglo ograničiti rast industrije i ograničiti inovacije, kao i otežati rad postojećih tvrtki.

Kripto tvrtke su se čak žalile vladi premijera Rishi Sunaka jer se situacija pogoršala proteklih tjedana. Ovaj potez ide u suprotnom smjeru od Sunakovih planova da daju prioritet financijskim tehnologijama i Ujedinjeno Kraljevstvo učini globalnim kripto središtem.

Ovaj bi događaj također mogao potaknuti tvrtke na preseljenje u druge jurisdikcije s povoljnijim regulatornim okruženjem. To bi bio udarac gospodarstvu Ujedinjenog Kraljevstva, jer kripto industrija ima potencijal za otvaranje radnih mjesta i generiranje značajnih prihoda.

“Reakcija britanskog bankarstva bila je oštrija od one EU”, rekao je za Bloomberg Tom Duff-Gordon, potpredsjednik međunarodne politike u Coinbaseu.

Prema Duff-Gordonu, napori Europske unije da uspostavi okvir za digitalnu imovinu čine banke spremnijima za kripto tvrtke u drugim zemljama. Europski parlamentarni odbor donio je zakon o tržištima kripto imovine (MiCA) u listopadu, gotovo dvije godine nakon što je prvi put predstavljen u rujnu 2020. Njegovo konačno glasovanje zakazano je za ovaj mjesec.

Kritika postupaka banaka

Potez banaka da odbiju kripto klijente neki su kritizirali kao pretjeranu reakciju na percipirane rizike. Kritičari tvrde da je velika većina aktivnosti legitimna i da industrija poduzima korake kako bi riješila zabrinutost zbog pranja novca i prijevare.

Nadalje, neki su istaknuli da su i same banke bile uključene u brojne afere vezane uz pranje novca i druge financijske kriminalitete. Odbijanje legitimnih klijenata moglo bi se smatrati licemjernim i moglo bi dodatno naštetiti ugledu banaka.

U 2023. godini ulaganja rizičnog kapitala u tvrtke za digitalnu imovinu u UK-u navodno su pala za 94%, tj. na 55 milijuna dolara, prema podacima PitchBooka, u usporedbi s povećanjem od 31% u drugim zemljama u Europi. Kako bi održale poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu, kripto tvrtke okreću se pružateljima usluga plaćanja kao što su BCB Payments i Stripe.

Slično kao i u Sjedinjenim Državama, i vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu pooštravaju propise o kripto tvrtkama. Uprava za financijsko ponašanje u veljači je predložila skup pravila prema kojima bi rukovoditelji kripto tvrtki mogli biti osuđeni na dvije godine zatvora ako ne ispune određene uvjete vezane uz napredovanje.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X