“Britcoin”: UK sve bliže lansiranju digitalne valute

0

Bank of England (BoE) i Ministarstvo financija Ujedinjenog Kraljevstva rade na planovima za stvaranjem digitalne valute koja bi omogućila novi način plaćanja.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva u ponedjeljak su rekle da će britanskim tvrtkama i potrošačima vjerojatno trebati digitalna verzija funte, službeno tražeći javni komentar o ideji uvođenja digitalne valute središnje banke.

Riječ je o zajedničkom dokumentu središnje banke (CBDC) o digitalnim valutama, a Banka Engleske (BoE) i Ministarstvo financija traže povratne informacije o tome treba li i kako nastaviti s izgradnjom CBDC-a.

Ministar financija Jeremy Hunt nagovijestio da će dva tijela pokušati razviti modernizirani sustav digitalnog plaćanja koji neće nužno negirati upotrebu gotovine.

“Iako je gotovina tu da ostane, digitalna funta koju bi izdala Banka Engleske mogla bi biti novi način plaćanja koji je pouzdan, dostupan i jednostavan za korištenje. Zato najprije želimo istražiti sve mogućnosti, a istovremeno paziti da zaštitimo financijsku stabilnost”, izjavio je Hunt.

Poziv na javni doprinos dolazi gotovo dvije godine nakon što su Ministarstvo financija i Banka Engleske rekli da razmatraju uvođenje digitalne valute.

Digitalna funta kao službeno sredstvo plaćanja

Britanski premijer Rishi Sunak predložio da se inicijativa nazove “Britcoin” još dok je bio ministar financija, Banka Engleske je naglasila da se potencijalna valuta ne smije miješati s kriptovalutama poput Bitcoina.

Guverner Banke Engleske, Andrew Bailey, istaknuo je da bi digitalna funta omogućila novi način plaćanja, pomogla tvrtkama, održala povjerenje u novac i bolje zaštitila financijsku stabilnost.

Ako se država odluči za razvoj “Britcoina”, sugerira se da digitalna funta i njezin blockchain temeljeni sustav neće biti izgrađeni najranije do 2025. godine. Prema trenutnim planovima, ni Vlada ni BoE neće imati pristup osobnim podacima, a privatni sektor će upravljati pristupom valuti preko digitalnih novčanika s početnim ograničenjima koliko pojedinac ili tvrtka mogu posjedovati.

Komentari na konzultacijski dokument bit će mogući do 7. lipnja, a objavljivat će se na web stranici Banke Engleske. Još jedno važno područje interesa bit će pružanje alternative privatno izdanim stablecoinima s podrškom Vlade, a dužnosnici Banke Engleske i Ministarstva financija očekuju da će ih velike tehnološke tvrtke razviti u budućnosti.

Premijer Rishi Sunak, bivši ministar financija, poslao je BoE i Ministarstvo financija da surađuju i osnuju Radnu skupinu za digitalnu valutu centralne banke. Dvojac ima zadatak nadgledati istraživanje i potencijalnu implementaciju digitalne funte.

Velika Britanija, dom drugog najvećeg financijskog središta svijeta, zaostaje za bivšim kolonijama poput Nigerije, Bahama i Jamajke u uvođenju digitalne valute. Prema navodima PwC-a, više od 80% svjetskih središnjih banaka razmišlja o pokretanju digitalnih valuta ili je to već učinilo.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X