Budućnost kripto stakinga u SAD-u na kocki: Što mogu očekivati investitori?

0

Korisnici kriptovaluta u Sjedinjenim Državama i dalje sumnjaju u budućnost industrije nakon što je SEC (Odluka Komisije za vrijednosne papire i burzu) ponovno odlučio tržištu jasno dati do znanja da se pružatelji usluga kripto stakinga moraju registrirati te omogućiti potpuno, pošteno i istinito otkrivanje podataka i zaštitu ulagača.

Što je kripto staking?

Posljednjih je godina metoda “dokaz udjela” (Proof-of-Stake, PoS) za pokretanje mreže postala popularan izbor za programere. To je zbog činjenice da troši značajno manju količinu energije od takozvanih lanaca dokaza rada (Proof-of-Work, PoW) poput Bitcoina, a također ima potencijal omogućiti većem broju ljudi da dijele nagrade.

Kako bi njihovi lanci funkcionirali, decentralizirane aplikacije poput Ethereuma, Solane, Tezosa, Cosmosa i Polygona sve se oslanjaju na neki oblik stakinga. Prema Staking Rewards, ukupna vrijednost svih sredstava koja su uložena u petak iznosila je 91,8 milijardi dolara na globalnoj razini.

Kada netko ulaže s razumnim očekivanjem dobitka koji bi se generirao radom ili trudom drugih, SEC to obično smatra crvenim signalom. Međutim, SEC nije izdao nikakve izričite smjernice o tome koju kripto imovinu smatra vrijednosnim papirima.

Coinbase trenutno kontrolira približno 15% tržišnog udjela imovine Ethereuma. Trenutna stopa sudjelovanja maloprodajnih uloga u industriji je 13,7% i nastavlja se širiti.

Postoji zabrinutost hoće li SEC krenuti na druge burze slične Coinbaseu koje svojim potrošačima pružaju ulog kao uslugu. Skrupulozni analitičari, odvjetnici i stručnjaci za politike proučili su komentare predsjednika SEC-a Garyja Genslera u četvrtak i došli do zaključka da problem nije sama praksa udjela, već način na koji je Kraken reklamirao svoje uloge.

Konkretno, SEC je tvrdio da Krakenovi uvjeti pružanja usluge burzi daju potpunu kontrolu nad svim uloženim tokenima i daju joj mogućnost da “određuje ove povrate, a ne temeljne blockchain protokole” prema vlastitom nahođenju. SEC je to iznio u svojoj tužbi protiv Krakena. Osim toga, svojim klijentima nije pružio nikakve informacije o općem financijskom stanju tvrtke, koje bi im pomogle u donošenju obrazovanih odluka u vezi s vjerojatnošću da će Kraken pružiti povrate koji premašuju one na kripto tržištu.

Kraken ukinuo uslugu stakinga u SAD-u

Kraken prekida staking i isplaćuje 30 milijuna dolara kazne u sklopu dogovora s američkom Komisijom za vrijednosnice i burzu (SEC). Staking usluga će biti zatvorena za sve američke klijente.

Staking usluga Krakena bit će zatvorena za sve američke klijente, a burza će platiti kaznu od 30 milijuna dolara u okviru dogovora sa SEC-om, koji ju je optužio burzu da je ponudila neregistrirane vrijednosne papire.

U blog postu, Kraken je objavio da će automatski poništiti staking svih imovina uloženih od strane klijenata iz SAD-a, osim Ethereuma, koji neće biti ukinut do nadogradnje Ethereum mreže Shanghai.

Tvrtka će vratiti sve uloge u njihove odgovarajuće novčanike, a sve nagrade bit će raspodijeljene u skladu s uloženim imovinama do 9. veljače 2023. Američki klijenti također neće moći ulagati novu imovinu (uključujući Ethereum) u staking. Ovo ne utječe na klijente koji nisu iz SAD-a.

Gary Gensler, predsjednik SEC-a, izjavio je kako vjeruje da ulaganje putem posrednika, u ovom slučaju Krakena, vjerojatno zadovoljava zahtjeve “Howey testa” i da je Krakenov program ulaganja nezakonita ponuda i prodaja vrijednosnih papira. SEC u svom priopćenju za javnost navodi kako “kada investitori daju token posredniku staking usluga, gube kontrolu nad tim tokenima i preuzimaju rizik s tom platformom, s vrlo malo zaštite”.

Prema SEC-u, budući da je ovo bila neregistrirana ponuda, ulagači u Krakenov program ulaganja nisu imali adekvatne informacije o financijskom stanju tvrtke, naknadama i rizicima ulaganja. Gensler dodaje kako bi “ova akcija trebala jasno dati do znanja tržištu da posrednici usluga stakinga moraju biti registrirani i pružiti potpunu, poštenu i istinitu objavu podataka i zaštitu ulagača“.

Coinbase i niz decentraliziranih protokola također nude staking za svoje klijente, uključujući Lido.

DeFi kao spasitelj?

Kao odgovor na nedavnu akciju koju je poduzeo SEC, Kraken je izjavio da će nastaviti nuditi uslugu kripto udjela svojim korisnicima koji se nalaze u drugim zemljama, ali će to učiniti putem posebne korporacije ili nove Krakenove podružnice.

Ovo se reklamira kao najrazboritiji način da burze i dalje sudjeluju na tržištu uloga, međutim, maloprodajnim korisnicima bi i dalje bilo zabranjeno. Jedina opcija koja bi im ostala na raspolaganju bila bi prijelaz na decentralizirane razmjene (DEX) i samostalno skrbništvo.

Smatra se da su DEX-ovi i samoskrbnici otporni na propise jer rade na blockchainu bez središnjeg autoriteta ili upravljanja. SEC-u bi moglo biti značajno teško poduzeti izravne mjere ili ući u trag korisnicima koji koriste uslugu.

Iako izravna zabrana određene web domene može učiniti trik – slično kao što je većini web stranica ili portala koji se temelje na torrentu koji prodaju ilegalne tvari i materijale zaštićene autorskim pravima zabranjen javni pristup – jednostavno postavljanje VPN-a utjecat će na nametnuto ograničenje.

Budući da je na blockchainu, gdje su identiteti pseudo ili potpuno anonimni, za agenciju će biti prilično težak zadatak uhvatiti korisnike za razliku od pristupa drugim zabranjenim stranicama koje se nalaze na centraliziranom poslužitelju.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X