Budućnost učenja: Kako će metaverzum transformirati obrazovanje?

0

Metaverzum (engl. metaverse) je koncept koji se definira na razne načine, a najčešće se opisuje kao virtualni prikaz stvarnog svijeta kojem svaka osoba može pristupiti putem interneta. To je zapravo digitalni krajolik kojeg sudionici mogu koristiti za izgradnju vlastitih virtualnih okruženja.

Bez obzira gdje se nalazili, bilo tko u bilo kojem trenutku i bilo kojem dijelu svijeta može ući u virtualni prostor i komunikacirati s vama. Kao takav, metaverzum predstavlja briljantnu metodu virtualne interakcije s drugim ljudima diljem svijeta.

U svijetu koji postaje zemljopisno podijeljen zbog pandemije i drugih katastrofa, metaverzum predstavlja način interakcije kakav još nismo iskusili.

Koje mogućnosti metaverzum donosi obrazovanju?

Metaverzum pruža beskrajne mogućnosti, a posebno veliki potencijalni utjecaj može imati na obrazovni sustav. Zamislimo samo jednu od mogućih učionica virtualne stvarnosti.

Bez obzira na lokaciju u stvarnom životu, učenici i profesori mogu se susresti u digitalnom prostoru putem slušalica za virtualnu stvarnost.

Primjerice, zamislite učionicu punu učenika koji žele naučiti nešto više o povijesti. Ovi učenici mogu se nalaziti u različitim zemljama diljem svijeta, a njihov “putujući” učitelj neprestano posjećuje nova područja i mjesta i tako prenosi povijesna znanja.

Zahvaljujući metaverzumu, i učitelj i učenik se mogu sresti bez obzira na njihovu lokaciju u stvarnom svijetu.

Osim što profesori mogu pričati o svojim otkrićima, sva mjesta koja su posjetili učenicima mogu prezentirati u impresivnom 3D okruženju.

Znatiželjna djeca željna dodatnog znanja više neće morati sjediti u sterilnoj učionici i dosađivati se, nego uživati u prednostima virtualnih svjetova.

Na temelju nastavnih planova, profesori mogu graditi virtualne krajolike, poboljšavajući djetetovo učenje iskustvom, za razliku od obične teorije i klasičnog učenja putem knjiga.

Izgradnja virtualnih svjetova

Poučavanje i učenje u metaverzumu može zvučati kao daleki koncept moguć samo u našim snovima, ali slične situacije već postoje u našem trenutnom okruženju.

Dobar primjer je igra ​​Roblox. Roblox svakome omogućuje izgradnju i dijeljenje svojih virtualnih svjetova nalik Minecraftu i Fortniteu.

Roblox učionice sastoje se od privatnih poslužitelja na koje se edukator i njihovi učenici mogu prijaviti, a mogu se odvijati u stvarnom ili virtualnom svijetu. Primjerice, djeca mogu sjediti u računalnoj učionici u školi i svi se prijaviti u isti svijet sa svojim učiteljem.

Roblox virtualna iskustva učenja najbolji su primjer obrazovnog potencijala metaverzuma. Virtualna iskustva učenja odvijaju se u milijunima svjetova koje generiraju korisnici, a učenici se prijavljuju putem svojih uređaja i iz vlastitog doma, a ne u školi.

Neki od tih svjetova temelje se na simulacijama fizike i različitih eksperimenata kako bi se učenici poučavali o toj temi u sigurnom virtualnom okruženju, dok bi drugi mogli biti simulacije povijesnih događaja. Takva iskustva predstavljaju novi oblik učenja u proživljenim iskustvima, a ne samo teoretski.

Prednosti i nedostaci metaverzuma

Učenje korištenja virtualne stvarnosti u školama ima različite prednosti u odnosu na tradicionalne modele, omogućujući djeci da “posjećuju” mjesta iz prošlosti ili provode opasne eksperimente u sigurnom, virtualnom okruženju.

Dok Roblox i slični naslovi predstavljaju trenutni način dobivanja virtualnog iskustva učenja na mreži, ovim igrama nedostaje ono što metaverzum može pružiti na nekoliko ključnih načina.

Kao prvo, metaverzum okruženja nisu vezana za grafički stil. Roblox, Minecraft i Fortnite imaju crtane vizualne aspekte, što može odvratiti pozornost od učenja i potaknuti učenike da, umjesto učenja, igraju jednu od svojih omiljenih igara.

Metaverzum okruženje može se dizajnirati tako da izgleda poprilično realistično. Ovisno o metaverzumu po izboru, odgajatelji i profesori imat će mogućnosti osmisliti okruženje koje je uistinu zadivljujuće i koje će osvojiti učenike bez obzira na njihovu dob.

U metaverzumu, profesori će imati potpunu kontrolu nad interakcijama učenika i ograničiti ili u potpunosti eliminirati vršnjačko nasilje. Na taj se način djeca više mogu usredotočiti na učenje, umjesto da se brinu o tome hoće li im netko nauditi ili drugim distrakcijama.

Dok učenje o tome kako metaverzum može pomoći učenicima i nastavnicima pokazuje prednosti metaverzuma u odnosu na tradicionalno školovanje, virtualni svijet ima svoje nedostatke.

Primjerice, djeci s teškoćama u razvoju kao što su problemi sa sluhom i vidom trebat će poseban način rada koji možda neće uvijek moći dobiti.

Ovisnost o metaverzumu stvarna je mogućnost pa čak i prijetnja i za djecu i odrasle. Ako učenik koristi svoje slušalice za virtualnu stvarnost i za obrazovanje i za zabavu, provest će na desetke sati tjedno u digitalnom svijetu i možda zanemariti svoj život u stvarnom svijetu. Više vremena u virtualnom svijetu zahtijeva ravnotežu sa stvarnim, a to često nije lako postići.

U konačnici, sve dovodi i do pitanja pristupačnosti te nabave tehnologije i slušalica za virtualnu stvarnost. Ako većini osnove za pristup metaverzumu ne budu dostupni, takvo obrazovanje biti ograničeno na nekolicinu odabranih, a ne na većinu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X