Buffet investirao milijardu dolara u kripto-friendly Nubank

0

Berkshire Hathaway Warrena Buffetta prodao je dio svojih Visa i Mastercard udjela i povećao izloženost Nubanku, najvećoj fintech banci u Brazilu koja je također popularna među Bitcoin investitorima.

U prijavi vrijednosnih papira krajem 14. veljače, Berkshire Hathaway je otkrio da je kupio dionice Nubank klase A u vrijednosti od milijardu dolara u četvrtom kvartalu 2021. S druge strane, prodao je dionice Visa i Mastercard u vrijednosti od 1,8 milijardi dolara i 1,3 milijarde dolara, što je signaliziralo odmak od kartičarskih tvrtki kako bi stekli izloženost njihovim fintech konkurentima.

Buffett, takozvani “Oracle of Omaha”, popularan je zbog svog opreznog pristupa ulaganju, posebno u najzahtjevnijim sektorima na tržištu kao što je fintech. Jedan od najpoznatijih i najuspješnijih investitora također je često umanjivao važnost novih decentraliziranih financijskih rješenja poput Bitcoina.

No Berkshireov novi udio u Nubanku pokazuje da je Buffett u posljednje vrijeme omekšao prema fintechu. Detaljnije, tvrtka je uložila 500 milijuna dolara u startup u srpnju 2021. Njen povrat na spomenuto ulaganje iznosio je 150 milijuna dolara u prosincu 2021. nakon što je Nubank debitirao na New York Stock Exchangeu (NYSE).

Buffettov portfelj pun tvrtki koje vole kripto

Iako Buffett možda neće izravno ulagati u Bitcoin, već je neizravno izložen njemu jer su tvrtke iz njegovog portfelja uključene u kripto sektor.

Na primjer, u listopadu 2021., samo mjesec dana prije nego što je Bitcoin dosegao najvišu razinu od 69.000 dolara, peta najveća američka banka US Bancorp pokrenula je uslugu skrbništva nad kriptovalutama za svoje institucionalne investicijske menadžere. Napomenuli su da svjedoče povećanju potražnje za kriptovalute među svojim klijetima tijekom posljednjih nekoliko godina.

Slično tome, u drugoj objavi iz listopada 2021., Bank of America pokrenula je inicijativu za istraživanje kriptovaluta, navodeći “rastući institucionalni interes”.

Mjesecima prije, BNY Mellon je najavio da će držati, prenositi i izdavati Bitcoin i slične kriptovalute za svoje klijente.

“Ulaganje u Nubank može se označiti kao Buffettov način podrške fintech/kripto svijetu bez povlačenja njegovih kritika iz prošlosti”, ustvrdio je Greg Waisman, suosnivač i glavni operativni direktor tvrtke koja izdaje kripto novčanik Mercuryo, dodajući da je šef Berkshirea sada neizravno podupire “ekosustav digitalne valute”.

“Čak i neizravno izlaganje kriptovalutama sigurno će povećati pozitivno raspoloženje koje bi moglo dovesti više tradicionalnih investitora u prostor.”

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X