Buffet opet kritizirao Bitcoin: “Ne proizvodi ništa”

0

Poznati investitor Warren Buffett još jednom je osudio Bitcoin, tvrdeći da “ne bi uzeo” sav BTC na svijetu za samo 25 dolara.

Ovaj 91-godišnjak, s neto vrijednošću od oko 124 milijarde dolara, strastveni je kripto skeptik koji je svojedobno nazvao Bitcoin “otrov za štakore na kvadrat”. Njegovi argumenti često proizlaze iz digitalne imovine koja ne nudi opipljivu vrijednost, a zajednica je ovom prilikom brzo istaknula da postoji bezbroj slučajeva upotrebe i korisnosti kriptovaluta koje Buffett vjerojatno nije istražio.

Govoreći na godišnjoj skupštini dioničara Berkshire Hathawaya 30. travnja, Buffett je komentirao kriptovalute u odnosu na sve veće prihvaćanje tog sektora. Napomenuo je da, iako nema pojma hoće li se vrijednost Bitcoina povećati u budućnosti, siguran je da “ne proizvodi ništa”.

Buffett je tvrdio da bi rado napisao “check danas poslijepodne” vrijedan 25 milijardi dolara za 1% svih poljoprivrednih površina ili “stambenih kuća” u SAD-u jer oboje proizvode stvarne komunalne usluge, ali ne bi potrošio čak 25 dolara za sve Bitcoine:

“Da mi kažete da posjedujete sve Bitcoine na svijetu i ponudite mi ih za 25 dolara, ne bih ga uzeo jer što bih s njim? Morao bih vam ga prodati natrag na ovaj ili onaj način. Stanovi će proizvoditi najam, a farme će proizvoditi hranu.”

Poznati zagovornici kriptovaluta rugali su se Buffettovim komentarima na Twitteru tijekom vikenda. Suosnivač VC kompanije za kriptovalute Andreessen Horowitz (a16z), Marc Andreessen primijetio je da je “nevjerojatno da govori ove stvari dok podupire dijabetes”, misleći na skup kutija See’s Candies i limenki gaziranih pića na Buffettovom stolu tijekom govora .

Jamie Dimon dao mali kompliment kriptu

Jedan kripto skeptik koji barem malo ublažava svoj stav je izvršni direktor JPMorgana, Jamie Dimon. Bankar je jednom opisao Bitcoin kao “prijevaru” i neprestano je ponavljao da nema interesa podržati sektor na osobnoj razini, unatoč tome što je JP Morgan značajno radio na ulasku u sektor digitalne imovine u posljednjih nekoliko godina.

U razgovoru za vijesti KMTV 3 sa sjedištem u Omahi u petak, Dimon je istaknuo da će, iako još uvijek ne voli osobito kriptovalute i poziva na oprez pri ulaganju u nju, “braniti vaše pravo da to učinite“.

Također je naglasio da kripto povremeno služi važnim slučajevima, posebno u pogledu prekograničnih plaćanja:

“Nije sve loše. Ako mi kažete ‘Želim poslati 200 dolara prijatelju u stranoj zemlji’, to bi vam moglo potrajati dva tjedna i koštati vas 40 dolara. Možete to učiniti putem digitalne valute i trebat će vam nekoliko sekundi.”

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X