Buterin: “Terra bi trebala prvo isplatiti male ulagače”

0

Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin smatra da bi propali projekt Terra trebao dati prednost malim korisnicima kao dio bilo kojeg predloženog plana nadoknade.

Kao što se naširoko izvještava, ekosustav Terra pretrpio je “smrtonosnu spiralu” oko 9. svibnja što je dovelo do pada LUNA tokena za 100%, a stabilnog coina TerraUSD (UST) koji je izgubio peg s američkim dolarom, po cijeni od 0,087 USD u vrijeme pisanja.

S ulagačima LUNA i UST koji su potreseni zbog značajnih gubitaka, zajednica sada traži načine za ponovnu uspostavu ekosustava i potencijalno olakšanje mnogim ljudima koji su financijski oštećeni.

Jedan takav prijedlog zajednice – pod pretpostavkom da se veza s UST dolarima na kraju stabilizira – je da se najprije nadoknade svi početni depoziti malih vlasnika UST-a kako bi se “znatno poboljšao opći moral i raspoloženje” dok se smišlja kako isplatiti vjerovnike i veće ulagače kasnije. Procjenjuje se da će isplata koštati između milijardu i 1,5 milijardi dolara.

Buterin je dao podršku toj ideji putem Twittera, napominjući da bi fokus trebao biti na manjem investitoru koji treba novac, prije nego što ode korak dalje sugerirajući da bi whaleovi trebali nadoknaditi gubitak:

“Koordinirano suosjećanje i olakšanje za prosječnog UST malog holdera kojemu je utjecajna osoba rekla nešto glupo o ‘20% kamatnoj stopi na američki dolar”.”

Iako suosnivač Ethereuma nije eksplicitno pozvao na regulaciju, istaknuo je da bi potencijalna pokrića kao što je osiguranje financijskih depozita mogla biti korisna u ovim okolnostima.

U ovoj fazi nije jasno hoće li se projekt moći obnoviti ili će imati za cilj privremenu obnovu kako bi nadoknadio gubitke investitora, koliko god to teško bilo. Također je vrijedno napomenuti da je prijedlog koji se odnosi na Buterinove komentare ažuriran tijekom tjedna i sada planira isplatu svim korisnicima do maksimalne granice od 50.000 dolara po novčaniku.

Još jedna ideja koja se mota na internetu je razviti hard fork nadogradnju za Terra blockchain nazvanu “TERRA 2”, uz istovremeno pokretanje liquidity poola kako bi se UST vratio na dolar peg.

Osnivač i izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao osudio je ovu ideju tijekom vikenda, međutim, napominjući na Twitteru da “forking ne daje nikakvu vrijednost već bezvrijednom projektu. To je želja.”

Prije pada LUNA-e i UST-a, Luna Foundation Guard držao je oko 2,7 milijardi dolara vrijedne Bitcoine. U vezi s idejom poola za obnovu UST, CZ je također upitao “gdje je sav BTC koji je trebao biti korišten kao rezerva?”

Osnivač Terraform Labsa Do Kwon – koji se ponovno pojavio na mreži krajem prošlog tjedna – također je predložio rekonstituciju Terra blockchaina kako bi se resetirao “vlasništvo mreže” i distribuiralo 1 milijardu LUNA tokena zajednici.

Međutim, Kwonov predloženi “Plan oživljavanja ekosustava Terra” doživio je snažan otpor popularnih osoba u kripto zajednici. Drama oko Terre se nastavlja, a treba vidjeti hoće li investitori dobiti ikakvu naknadu za pretrpljeni gubitak.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X