Časopis Wired prije 8 godina uništio wallet s 13 Bitcoina

0

U prošlosti je velik broj ljudi i institucija podcjenjivao potencijal Bitcoina i ostalih kriptovaluta.

Među njima je i poznati časopis Wired, koji je 2013. godine uništio privatni ključ Bitcoin novčanika u kojem je stajalo 13,34623579 BTC kako bi istaknuo da kriptovaluta nije ništa drugo do “apstrakcija”. Ta nedostupna adresa trenutno vrijedi oko 760.000 dolara.

Autor ovog “projekta” Robert McMillan postavio je Butterfy Labs bitcoin rudarsku platformu u kutu svog ureda u Wiredu kako bi vidio u čemu je stvar oko ove kriptovalute. I na kraju svog malog eksperimenta, bio je daleko od impresioniranog.

“Najpopularnija svjetska digitalna valuta zapravo nije ništa drugo do apstrakcija”, napisao je. Novinar je tada razmišljao o tome što učiniti s Bitcoinom, u početku je razmišljao da ih donira u dobrotvorne svrhe.

“Ali na kraju je odgovor bio očigledan”, napisao je, “uništavamo privatni ključ koji se koristi za naš Bitcoin novčanik. To ostavlja našu rastuću hrpu Bitcoin profita zaključanu u digitalnom trezoru zauvijek – ili barem dok netko ne probije SHA-256 enkripciju koja ga osigurava.”

U to je vrijeme Butterfly Labs ASIC proizvodio u prosjeku dva Bitcoina svakih deset dana. Wired je u članku napomenuo da su dva BTC-a u to vrijeme vrijedila oko 220 dolara. Sada bi vrijedili oko 57.100 dolara svaki, ili 112.200 dolara za par. Što je povećanje od oko 51.000%.

Ogromno povećanje težine rudarenja od tada

U 2013. godini za rudarenje jednog Bitcoina pomoću običnog računala trebalo je u prosjeku 13 sati. Do 2014. to vrijeme je naraslo na 23 dana. U 2021., prema NYT-u, trebalo bi 10 godina za rudarenje jednog Bitcoina. Međutim, čak i 2013. godine poteškoće s rudarenjem Bitcoina su eksponencijalno rasle. McMillan se požalio da je od 2009. godine postalo oko 10 milijuna puta teže osvojiti “lutriju” za rudarenje Bitcoina. 

Ovo samo pokazuje kako smo daleko došli u manje od 10 godina, a još smo daleko od potpunog globalnog usvajanja kriptovaluta te otkrivanja punog potencijala blockchain tehnologije. 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X