CEBE: Nedjeljna predavanja

0

Nakon četiri sata spavanja bilo je vrijeme za posljednji dan konferencije. Započeo je predavanjem o Swarmu. Swarm je distribuirana platforma za crowdfunding startupa. Izgrađena je na Bitcoin protokolu, a dozvoljava startupima izdavanje svog coina. Investitori ga kupuju i tako financiraju projekt. Na upit zašto Swarm, a ne colored coins, predavač je odgovorio da isto može postići i pomoću colored coinsa, ali Swarm ima veću publiku.

Zatim je slijedio Mastercoin. Predavač je uglavnom dao generičke podatke o protokolu koji su dostupni i na internetu. Na upit zašto Mastercoin, a ne Swarm ili colored coins, predavač je odgovorio da je sve troje vrlo slično, no tržište je dovoljno veliko za sve. Mastercoin također želi staviti naglasak na crowdfunding.

Čokoladni bitcoin, ne mastercoin.

Čokoladni bitcoin, ne mastercoin.

Slijedila su dva meni najzanimljivija predavanja. Prvo je bilo predavanje Vitalika Buterina, “Decentralized Protocol Monetization”, koje je govorilo naravno o Ethereumu. Ethereum je definirao kao platformu za decentralizirane aplikacije nad lancem blokova s ugrađenim programskim jezikom. Govorio je o trostranoj decentralizaciji. Jednostrana decentralizacija (kupci) postojala je prije pojave interneta jer su svi dućani bili fizički i nije im bilo tko mogao pristupiti. Pojavom interneta došlo je do dvostrane decentralizacije: kupci i dućani. Pojavom lanca blokova došlo je do trostrane decentralizacije: kupci, dućani i novac/aplikacije. Zatim je dao primjer altcoina napisanog u Ethereumovom jeziku serpent:


init:
contract.storage[msg.sender] = 10^18
code:
from = msg.sender
to = msg.data[0]
value = msg.data[1]
if contract.storage[from]>= value:
contract.storage[from]= contract.storage[from]– value
contract.storage[to]= contract.storage[to]+ value

Novčića ima 10^18 a kod omogućuje slanje i primanje novca preko lanca blokova.

Vitalik Buterin

Vitalik Buterin

Iduće predavanje bilo je ono Richarda Stallmana, “Digital Freedom”. Njegovi se stavovi na prvi pogled čine ekstremnima, primjerice, nije dopustio stream svog govora na konferenciji jer se ne želi pojavljivati u non-free formatu. No, kada sam bolje razmislio, on ne traži ništa nemoguće. Samo to da se korisnicima omogući sloboda izbora, da ne budu sluge aplikacija, nego aplikacije njihovi sluge. O ovoj smo temi detaljno diskutirali pri povratku kući. Nakon predavanja Stallman je održao aukciju na kojoj se prodavao plišani gnu, a prikupljen novac išao je organizaciji GNU. Prodan je za 200 eura.

Richard Stallman

Richard Stallman

Zatim je bilo vrijeme za ručak. Odlučio sam probati “Original Sacher Torte” u hotelu Sacher i zatim otići na šnicl (naravno, na putu do šnicla sam opet zalutao). Torta je bila fenomenalna.

Original Sacher Torte

Original Sacher Torte

Zbog nje se isplatilo propustiti većinu predavanja o investiranju u bitcoin. Iduće je predavanje bilo o plemenitim metalima i bitcoinu. Potvrdilo je nekoliko podataka koje sam već prije saznao: da banke masovno kupuju zlato iako klijentima govore da je loša investicija te da Kina i Indija najviše kupuju zlato. Iznio je podatak da će srebro nestati do 2020. Također je rekao da Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika (BRICS) stvaraju zajedničko tržište s vlastitom valutom koju će podupirati zlato. Bitcoina se dotaknuo na kraju kad je rekao da bi mogao služiti kao prijenos vrijednosti zlata preko interneta.

Za kraj sam poslušao govor Charliea Shrema koji nam se obratio putem video konferencije. Govorio je općenito o Bitcoin zajednici te ispričao zanimljivu priču o posjetu malom ribarskom selu u Africi. Starca koji im je posluživao ručak uvjerio je da prihvati bitcoin kao plaću jer je ovaj imao mobitel. Nekoliko dana kasnije starac je bitcoin unovčio za lokalnu valutu.

To je zaključilo naš posjet Beču. Došlo je vrijeme da krenemo za Zagreb (prije službenog kraja konferencije). Automobil smo u petak navečer ostavili u garaži i po Beču se kretali ili pješice ili podzemnom. Moram li uopće spominjati da smo na putu do automobila zalutali? Pri povratku u Zagreb nastala je žustra rasprava o free softwareu i što je zapravo Stallman htio reći. U Zagreb smo stigli bez prometnih prekršaja

Zahvale

Ovim bih se putem zahvalio Luki i Filipu iz Hrvatskog Bitcoin portala što su mi omogućili put na konferenciju u Beč. Zahvaljujem i Vedranu Kajiću koji me vozio u Beč te njegovom društvu. Na kraju zahvaljujem Andreju Šebesti i ostalim organizatorima koji su omogućili ovu konferenciju. Nadam se da neće biti i posljednja.

Share.

About Author

Master's degree in information and communication technology. Currently working as software developer at Ericsson Nikola Tesla. Interested in the future of technology. Bitcoin enthusiast.

Leave A Reply

X