CEBE: Subotnja predavanja

0

Bečko tehničko sveučilište

Bečko tehničko sveučilište

U subotu oko osam ujutro stigao sam na Bečko tehničko sveučilište u kojem se održavala konferencija. Na ulazu sam upoznao Andreja Šebestu, glavnog organizatora konferencije koji je izuzetno pristupačna osoba dobrog raspoloženja u svako doba dana i noći. Nakon registracije obavijestio me da će konferencija početi tek oko 9.

Kratko nakon toga stigli su Vedran, Ivan i Bojana te smo krenuli postavljati Bspend štand. Konfrencija je bila podijeljena u dvije prostorije, jednu u kojoj je bilo desetak štandova s bitcoin proizvodima i druga u kojoj su se održavala predavanja. Takav raspored pokvario je moj plan da pohađam sva predavanja budući da sam dobar dio vremena proveo kod štandova. No, to je imalo i svojih prednosti jer sam, između ostalih, upoznao i Vitalika Buterina te s njim porazgovarao o više niti sam ne znam čemu.

Prostoija sa štandovima

Prostoija sa štandovima

Subotnja predavanja

Postavljanje štanda (stola s računalima) za Bspend se otegnulo te sam propustio Andrejev uvodni govor, predavanje o osnovama Bitcoina i polovicu predavanja o kriptografiji u bitcoinu (zerocoin, blind signatures, stealth addresses…). Iduće predavanje “Investing in crypto-currencies” prezentiralo je ideju da se još uvijek isplati investirati u Bitcoin, Amerikancima zbog quantitative easinga (QE), Europljanima zbog slabe ekonomije (i potencijalnog QE), a Kinezima zbog usporavanja rasta ekonomije. Invesirati se ne mora kupovanje bitcoina nego je poželjno investirati i u kompanije koje se bave Bitcoin tehnologijom.

Prostorija za predavanja.

Prostorija za predavanja.

Iduće je predavanje bilo o stranici bitcoinist.net. Oni su medijska stranica čiji je cilj postati najposjećenija stranica za vijesti vezane uz bitcoin. Ono po čemu se razlikuju od mora ostalih je u tome što će se koncentrirati na video sadržaje: reportaže, intervjue, dokumentarce te recenzije hardvera i konferencija.

Predavanja nisu išla naznačenim redoslijedom pa je iduće bilo na temu financijskih usluga u sustavu Bitcoin (primarno mjenjačnicama). Predavač smatra da je regulacija neizbježna te da je regulatore potrebno educirati kako bi donijeli ispravne regulacije odnosno da se ne upliću u tehnologiju dok je ne razumiju. Predavačev je stav da se mjenjačnice moraju tretirati kao platne ustanove. Zanimljiva mi je bila misao da iako bitcoin nije propisano sredstvo plaćanja, on ipak može služiti kao mjera vrijednosti.

Zatim je bilo vrijeme za ručak. Budući da su na konferenciji dijelili sendviče, odlučio sam iskoristiti priliku i otići u lov na bečki šnicl. U lovu sam zalutao, pokisnuo, zalutao po drugi put, no na kraju sam ulovio šnicl i bio je ukusan.

Trofej.

Trofej.

Zbog njega se isplatilo preopustiti iduće predavanje o financijskoj regulaciji bitcoina u Europi, no uspio sam uhvatiti završnu misao: “većina korisnika bitcoin smatra novcem, ali se njime uglavnom špekulira pa je sličniji robi i tako će ga se vjerojatno tretirati”.

Predavanje “How not to destroy Bitcoin” je preskočeno jer se predavač nije pojavio. Preskočio sam i iduća dva predavanja jer sam razgovarao s Ukrajincima o stanju bitcoina u Hrvatskoj i Ukrajini. Lilia Kravchenko bavi se promoviranjem startupa te ju je facinirala mala hrvatska bitcoin scena budući da u Ukrajini praktički ne postoji. Pridružio nam se i njezin suprug Pavel te smo razgovarali o načinima promoviranja bitcoina.

U pet sati poslije podne gospodin Leon Li iz Huobija je prezentirao situaciju s bitcoinom u Kini. Li i njegovi kolege imaju optimističan pogled na situaciju. Iako se bitcoin ne smatra sredstvom za plaćanje, građani ga smiju posjedovati. Banke ne smiju financirati mjenjačnice te im to predstavlja značajan problem. Financijske institucije ne smiju pružati usluge u bitcoinu. Konverzija renminbija u bitcoin je vjerojatno legalna, ali obratno nije. U Kini je rudaranje i proizvodnja hardvera vrlo razvijena, ali im nedostaje aplikacija i mjenjačnica.

Većinu preostalog vremena proveo sam u sobi sa štandovima te uhvatio samo kraj predavanja “One Bitcoin Phone” u kojem je prezentirana windows phone platforma Ucanpay koja omogućuje da korisnik ima mjenjačnicu na mobitelu.

Bitcoin party

Za subotu navečer bio je predviđen Bitcoin party u disku Passage. Početak je bio u 9 navečer, ali nas je organizator Andrej savjetovao da dođemo poslije 10. Disko je bio blizu sveučilišta pa sam se u 22:30 sastao ispred njega s ekipom iz Zagreba. Na putu do partyja uspjeli smo zalutati jeda ili dva puta pa kad smo napokon stigli u disko bilo je pola sata iza ponoći.

Nekako nas cijela atmosfera nije oduševila budući da smo očekivali druženje sa sudionicima konferencije što, nažalost, nije bilo moguće zato što je disko bio pretrpan u subotu navečer. U jednom trenu je Vedran predložio da bismo mogli ljude nasumično ispitivati jesu li čuli za bitcoin. Bojana je svoj zadatak ozbiljno shvatila te krenula u ispitivanje po disku. Od lokalnih Srba je saznala da je bitcoin “žeton s kojim ideš u ring nekog bit”.

U tri nam je sata ujutro bilo dosta glazbe te smo otišli na spavanje.

Share.

About Author

Master's degree in information and communication technology. Currently working as software developer at Ericsson Nikola Tesla. Interested in the future of technology. Bitcoin enthusiast.

Leave A Reply

X