Čelnici Europske unije traže veći nadzor nad Bitcoin djelatnostima

0

Europsko vijeće, tijelo unutar Europske unije sastavljeno od predsjednika država ili predsjednika vlada država članica EU, predsjednika Europskog vijeća te predsjednika Europske komisije, predložiti će pravila za razmjenu digitalnih valute i usluga novčanika u regiji do lipnja, sudeći prema izjavama i izvješću sa sastanka u Bruxellesu održanog 13. veljače.

Ova vijest je potaknuta potezom od strane Europske komisije za postavljanje strožeg nadzora razmjene i usluga novčanika. Komisija je najavila da time želi “pomoći identificirati korisnike koji trguju virtualnim valutama”, kao i da žele stati na kraj “anonimnostima povezanim s takvim razmjenama”.

Tijekom konferencije za novinare, Valdis Dombrovskis, europski povjerenik za euro i socijalni dijalog, izjavio je: “Najkasnije do lipnja predložiti ćemo mjere za bolju kontrolu obrazaca platnog prometa, kao što su virtualne valute i anonimne prepaid kartice.” Osim toga, Dombrovskis je rekao da se Komisija priprema za nadzor i potencijalnu zabranu transakcija iz zemalja “visokog rizika” koje ulaze u EU, te najavljuje da će u lipnju Komisija izaći s ‘crnom listom’ tih zemalja.

Svrha mijenjanja četvrte direktive protiv pranja novca je da se spriječi financiranje terorističkih aktivnosti. Europska komisija poziva na prilagođavanje Direktive AMLD4 na virtualne valute, koje još nisu izričito spomenute u ovom dokumentu. Trenutno Direktiva AMLD4 sadrži samo pojam “anonimni e-novac instrumenti”. To se ne može smatrati upućivanjem na virtualne valute, jer one nisu e-novac u EU rječniku.

Share.

About Author

Communicology and sociology student @CentreForCroatianStudies. Journalist, assistant editor & community manager @PRglas. Journalist & PR @Crobitcoin. Interested in social media, PR, marketing, creative design, tech & startups.

Leave A Reply

X