Celsius podnio zahtjev za stječaj nakon novčane krize

0

Čini se da je Celsius Network na rubu bankrota, a upravo bi to mogla biti i jedina opcija za najvećeg kripto zajmodavca.

Celsius trenutno otkriva sve mogućnosti za zaustavljanje stečaja te ističe da je svrha njegove akcije omogućiti “sveobuhvatni plan restrukturiranja” koji koristi svim “dionicima”.

Nakon što je sredinom lipnja ove godine bio suočen s rastućim zahtjevima za povlačenje novca, Celsius je zamrznuo sredstva svojih klijenata i tako zarobio depozite stotina tisuća ulagača koji su svoju ušteđevinu povjerili ovom kripto zajmodavcu.

Celsius Network, kripto zajmodavac suočen s krizom likvidnosti, podnio je zahtjev za zaštitu od bankrota te u svojoj izjavi istaknuo:

“Današnja prijava slijedi nakon teške, ali nužne odluke Celsiusa prošlog mjeseca da pauzira povlačenja, zamjene i prijenose na svojoj platformi kako bi stabilizirao svoje poslovanje i zaštitio svoje klijente. Bez pauze, ubrzanje povlačenja omogućilo bi određenim klijentima da budu isplaćeni u cijelosti, dok bi drugi čekali da Celsius prikupi vrijednost iz nelikvidnih ili dugoročnih aktivnosti raspoređivanja sredstava prije nego što prime sredstva”, stoji u priopćenju.

“Ovo je prava odluka za našu zajednicu i tvrtku. Imamo snažan i iskusan tim koji Celsius vodi kroz ovaj proces. Uvjeren sam da će ovo biti odlučujući trenutak te da će naše odlučno djelovanje i povjerenje služiti zajednici i ojačati budućnost tvrtke”, rekao je Alex Mashinsky, suosnivač i izvršni direktor Celsiusa.

Kako je poslovao Celsius?

Celsius se oslanjao na depozite malih ulagača koje je posuđivao velikim kriptokompanijama po višim kamatama te tako ostvarivao dobit od razlike. Tvrdio je da su rizici mali i ulagačima obećavao iznimno visoke kamatne stope.

Sve do dana kada je zamrznuo sredstva klijenata, Celsius je nudio čak 18 posto godišnje kamate.
Celsiusova poslovni model nudio je najviše kamatne stope samo klijentima koji su pristali primiti isplatu kamata u kompanijskom CEL tokenu, imovini nad kojom je imao značajnu kontrolu.

Kako je potražnja institucionalnih ulagača za zajmovima opadala tijekom 2021. godine, da bi ostvario prinose, Celsius je počeo preuzimati veće rizike. Zajednica koja dobro poznaje rad kompanije kaže da Celsius u svojoj bilanci ima rupu od vrtoglavih dvije milijarde dolara.

Interni dokumenti kompanije, razgovori s bivšim zaposlenicima, klijentima i investitorima otkrivaju da je kompanija bila u jako lošoj poziciji te da jednostavno nije mogla proći bezbolno kroz tržišne turbulencije.

Potraga za visokim prinosima, slabi interni sustavi, loš nadzor i vjerojatno krivo predstavljanje financijskih informacija te gubici zbog niza loših procjena – sve su ovo bili čimbenici koji su pridonijeli padu Celsiusa.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X