CEO Celsiusa povukao 10 milijuna dolara pred bankrot

0

Osnivač Celsius Networka i bivši izvršni direktor Alex Mashinsky navodno je povukao 10 milijuna dolara s platforme za pozajmljivanje kriptovaluta samo nekoliko tjedana prije nego što je tvrtka zamrznula sredstva korisnika i proglasila bankrot.

Povlačenje su naveli izvori iz Financial Timesa koji su rekli da je Mashinsky povukao sredstva “sredinom do kraja svibnja” prije  nego su 12. lipnja zamrznuta sva povlačenja sredstava.

Celsius je bila popularna platforma za pozajmljivanje kriptovaluta s 1,7 milijuna klijenata i imovinom od 25 milijardi dolara pod upravljanjem, ali prevladavajući loši uvjeti na kripto tržištu na kraju su doveli tvrtku do jaza u bilanci od 2,85 milijardi dolara.

To je dovelo do toga da Celsius pauzira povlačenje sredstava klijenata u lipnju prije podnošenja zahtjeva za stečaj prema Poglavlju 11 u srpnju, pri čemu Mashinksy pokušava restrukturirati i oživjeti tvrtku kako bi se temeljila na uslugama skrbništva nad kripto valutama.

Povlačenje postavlja pitanja o tome je li Mashinsky unaprijed znao da će tvrtka zamrznuti sredstva klijenata i povlačenja. Međutim, glasnogovornik Celsiusa rekao je za FT da je osnivač u to vrijeme povukao sredstva kako bi platio državni i federalni porez.

“U devet mjeseci koji su prethodili tom povlačenju, stalno je polagao kriptovalute u iznosima koji su bili jednaki onome što je povukao u svibnju”, rekao je glasnogovornik, dodajući da Mashinsky i njegova obitelj još uvijek imaju kriptovalute u vrijednosti od 44 milijuna dolara zamrznute na platformi.

Otprilike 8 milijuna dolara vrijedne povučene imovine iskorišteno je za plaćanje poreza na dohodak koji proizlazi iz prinosa proizvedene imovine, a preostalih 2 milijuna dolara činio je izvorni token platforme Celsius (CEL).

Na pitanja će vjerojatno biti odgovoreno kada će Celsius u sljedećih nekoliko dana predstaviti dotične transakcije na sudu u sklopu otkrića kripto-zajmodavca u vezi sa svojim financijama.

Također postoji mogućnost da bi Mashinsky mogao biti prisiljen vratiti 10 milijuna dolara jer se u 90 dana prije podnošenja zahtjeva za stečaj, plaćanja tvrtke mogu poništiti u korist vjerovnika prema zakonima Sjedinjenih Država.

Mashinsky je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora Celsiusa 27. rujna rekavši da je njegova uloga “postala sve veća smetnja”, ali je rekao da će se nastaviti usredotočiti na pomaganje u pronalaženju plana povrata sredstava vjerovnicima.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X