CFTC podigao optužnicu zbog “Bitcoin Ponzi sheme” vrijedne 12 milijuna dolara

0

Komisija za trgovanje robnim terminskim ugovorima (CFTC) podnijela je građansku tužbu protiv pojedinca iz Ohia zbog navodnog vođenja bitcoin ponzi sheme vrijedne 12 milijuna dolara kojom je financirao svoj luksuzan način života.

Ponzijeva shema je vrsta investicijske prijevare pri čemu se izvorni ulagači plaćaju sredstvima prikupljenim od novih ulagača.

U svom priopćenju CFTC navodi da se Rathnakishore Giri iz New Albanyja u Ohiju predstavljao kao uspješan kripto trgovac i vlasnik tvrtki SR Private Equity LLC i NBD Eidetic Capital LLC.

Tada je navodno uvjerio preko 150 potencijalnih investitora da predaju 12 milijuna dolara u gotovini plus najmanje 10 bitcoina, danas vrijednih 240.326 dolara.

Putem svojih tvrtki, Giri je navodno kupcima obećao da će ponovno uložiti njihov novac i kapital u investicijske fondove kako bi ih vratio, ali izgleda da je sve to bila laž.

Umjesto toga, Giri je novac iskoristio za kupovanje luksuznih stvari, stoji u navodima CTFC-a.
“U tužbi se također navodi da su u svojim solicitacijama optuženici izostavili materijalne činjenice, uključujući pronevjeru sredstva kupaca kako bi isplatili dobit drugim kupcima na način sličan ponzi shemi, a također su pronevjerili sredstva kupaca kako bi platili Girijev raskošan i rastrošan način života, koji je uključivao najam jahti, luksuzne odmore i luksuznu kupovinu”, navodi CTFC.

CTFC je također imenovao Girijeve roditelje, Girija Subramanija i Loku Pavani Girija, kao optuženike za pomoć zbog posjedovanja sredstava za koja nemaju legitiman interes.

Giri je navodno rekao ulagačima da mogu izvući svoj novac iz investicije, ali to nije bila istina. CFTC je priopćio da traži odštetu i povrat sredstava za sve prevarene kupce, ukidanje nezakonito stečene dobiti, građanske novčane kazne, trajne zabrane trgovanja i registracije te trajnu zabranu trgovanja i registracije, kao i trajni sudski nalog protiv daljnjih kršenja Zakona o robnoj razmjeni (CEA) i CFTC propisa.

Čini se da prevaranti iskorištavaju prednosti decentraliziranog ekosustava kako bi počinili umjetnost prijevara putem Ponzi i piramidalne sheme.

CFTC je već više puta upozoravao na potencijalne opasnosti kada se radi s virtualnim valutama te klijentima savjetuje da prije ulaganja još jednom provjere registraciju tvrtke te da budu oprezni kada novac doniranju neregistriranoj tvrtki.

Ovaj slučaj ilustrira naglašava stalno prisutne prijetnje i opasnosti te pokazuje da, bez obzira na klasu imovine, učinkovita provedba i zaštita kupaca moraju biti među najvećim prioritetima.

Izvor: Decrypt

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X