Chainalysis: Kripto je preživio gore stvari od pada FTX-a

0

Prema Chainalysisu, pad FTX-a vjerojatno će imati relativno manji učinak na kripto ekosustav nego propast Mt. Goxa, nekad najveće burze za razmjenu kriptovaluta.

Američka tvrtka za analizu blockchaina, Chainalysis, usporedila je pad Mt. Goxa s FTX-om kako bi potencijalno odredila utjecaj bankrota FTX-a na ekosustav.

Zaključeno je da je FTX bio relativno manji dio kripto industrije od Mt. Goxa u to vrijeme i da bi se industrija trebala vratiti jača nego ikad.

Voditelj istraživanja iz tvrtke Chainalysis, Eric Jardine, usporedio je ove dvije tvrtke i najprije pogledao njihov tržišni udio, otkrivši da je Mt. Gox u prosjeku imao 46% svih priljeva razmjena u 2014. godini, koja je dovela do njegova kolapsa, u usporedbi s FTX-ovim prosjekom od 13%, koji se dogodio u razdoblju od 2019. do 2022. godine.

Osnivač propalog Mt. Goxa, Mark Karpelès, osumnjičen je da je krivotvorio podatke u bilancama burze koja je od 2010. do 2013. nosila 70% ukupnog svjetskog prometa bitcoina. Burza je imala 750.000 bitcoina svojih klijenata, a kroz manipulaciju algoritmima ulagačima je tijekom trgovanja ukradeno 100.000 bitcoina.

Kada je u veljači 2014. godine propao Mt. Gox, centralizirane burze (CEX) bile su jedini igrači u igri, dok su krajem 2022. gotovo polovicu svih priljeva razmjena uhvatile decentralizirane burze (DEX) kao što su Uniswap i Curve.

Razmjena priljeva CEX-ova u usporedbi s DEX-ovima između 2013. i 2022. Izvor: Chainalysis

FTX vs. Mt. Gox: Usporedba koja industriji daje optimizam

Jardine, međutim, naspominje da je FTX polako dobivao na tržišnom udjelu dok je Mt. Gox bilježio njihov stalni pad te da svakako treba razmotriti poslovne putanje.

“Mt. Gox je postajao jedna burza među mnogima tijekom razdoblja rasta, uzimajući manji dio većeg kolača. S druge strane, FTX je uzimao veći udio u kolaču koji se smanjivao, pobjeđujući druge burze čak i dok je njegov neobrađeni volumen prijenosa pao.”

Unatoč tome, Jardine je zaključio da je Mt. Gox bio “glava CEX kategorije u vrijeme kada su CEX-ovi dominirali”, što ga je činilo većim dijelom kripto ekosustava u vrijeme njegova kolapsa nego FTX.

U veljači 2014. Mt. Gox obustavio je trgovanje, zatvorio svoju web stranicu i podnio zahtjev za zaštitu od bankrota nakon gubitka 850.000 Bitcoina.

Kupci koji su imali udjele položene na burzi još uvijek nisu primili svoja sredstva natrag, ali povjerenik Mt. Goxa objavio je 6. listopada da vjerovnici imaju rok do 10. siječnja 2023. godine da odaberu metodu otplate za 150.000 BTC koji su navodno u njihovom posjedu.

Jardine također vjeruje da, iako postoje drugi čimbenici poput ogromne javne prisutnosti Sama Bankman-Frieda, “ova bi usporedba industriji trebala dati optimizam” jer kada se svede na osnove tržišta, “nema razloga misliti da se industrija ne može oporaviti od ovoga, i to još jači nego ikad.”

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X