Chainlink Project Review

0

Kako se kripto industrija razvija, postaje sve očitije da nas kroz neko vrijeme očekuje potpuno “novi internet” gdje se sve odvija decentralizirano i bez potrebe za posrednikom u obliku neke institucije. U kripto svijetu, posrednik je kod, a kako bi se sve odvijalo kako je zamišljeno, bitno je pravilno provođenje pametnih ugovora. Pametni ugovori, ma koliko pametni bili, i dalje su ovisni o vanjskim podacima koji su ključni za njihovo provođenje, a to mogu biti: cijena kriptovaluta, temperatura zraka, broj zaraženih koronavirusom ili bilo koji drugi podatak. Ovim problemom bavi se Chainlink, projekt koji ćemo detaljno proći u današnjem članku. 

Što je Chainlink?

Prije nego što krenemo objašnjavati što je Chainlink, moramo objasniti koncept oraclesa. Oracles su u osnovi feedovi podataka koji povezuju blockchain s podacima izvan blockchaina, što može uključivati ​​bilo što, od cijena imovine do vremenskih podataka. Povezivanje pametnih ugovora s podacima iz “stvarnog svijeta” predstavlja veliku priliku, ali i opasnost za blockchain svijet. Bez pristupa podacima iz stvarnog svijeta, pametni ugovori ograničeni su na slučajeve koji koriste samo podatke na blockchainu.

Chainlink je, dakle, decentralizirana oracle mreža koja omogućava pametnim ugovorima na blockchainu da se decentralizirano povezuju s podacima izvan blockchaina. Iako već postoje oraclesi koji blockchainu omogućuju pristup podacima iz vanjskog svijeta, oni su obično centralizirani. Ovo se veže na problem da bez decentraliziranih oraclesa, decentralizirana priroda javnih blockchaina postaje beskorisna. To je zato što blockchain ne može biti decentraliziran ako njegovi podaci dolaze iz centraliziranog izvora.

Opasnost od centraliziranih oraclesa pokazala se kada je Synthetix, jedan od glavnih DeFi projekata, doživio bug uzrokovan prekidom dotoka podataka iz centraliziranog oraclea. Bot za trgovanje je brzo iskoristio taj bug i za manje od jednog sata zaradio milijardu dolara. Tim Synthetixa i vlasnik navedenog bota za trgovanje dogovorili su se o vraćanju izgubljenih sredstava, ali incident je pokazao opasnost oslanjanja na centralizirani oracle. Synthetix je od tada stupio u partnerstvo s Chainlinkom.

Koje probleme rješava Chainlink (LINK)?

Chainlink pokušava ispraviti jedan od najvećih problema s kojima se suočava blockchain sektor, način komunikacije informacija u i iz blockchaina. Spomenuti oraclesi se mogu postaviti za praćenje gotovo svega. Postoje oraclesi koja prate vrijeme, vrijednost dionica, sportske rezultate, stanje na računu, a ovo su samo neki od primjera.

Oracles proširuju upotrebljivost blockchaina jer pružaju pouzdan način pokretanja pametnih ugovora kada su zadovoljeni vanjski parametri. Međutim, oraclesi su većinom centralizirani. Ova centralizacija čini ih najslabijom karikom u blockchainu. Ako se oracle ošteti ili ugrozi, to dovodi u opasnost cijelu mrežu.

Trajni efekti

Unos podataka jedan je od najvažnijih koraka u radu blockchaina. Kako je blockchain nepromjenjivi i otporan na cenzuru. Ako su podaci koje dobivaju netočni, vrlo je teško izbrisati i ispraviti te podatke (pogotovo kod javnog blockchaina). Ovaj je problem u razvojnoj zajednici poznat kao „Oracleov problem“. Chainlink pokušava riješiti ta pitanja integriranjem različitih protokola.

Potreba za Oraclesima

Kada se spomenu pametni ugovori, gotovo svi pomisle na Ethereum. I to zato što je Ethereum, kada je pokrenut 2015. godine, sadržavao nešto što je blockchain tehnologiju podiglo na sljedeću razinu. Pametni ugovori Ethereuma značili su da blockchain tehnologija može biti puno više od pukog sredstva za provođenje financijskih transakcija. Ovo je masovno proširilo korisnost blockchaina.

Međutim, postojao je jedan problem s pametnim ugovorima Ethereum, a to je činjenica da oni rade samo s podacima na vlastitom blockchainu. Iako ih to još uvijek čini vrlo korisnim alatom, oni nisu bili ni približno korisni koliko bi mogli biti. Stvaranje načina za uključivanje podataka izvan lanca pametnim bi ugovorima dao ogroman poticaj u potencijalnim slučajevima upotrebe.

Osnivači Chainlinka su to vidjeli i pokrenuli projekt kako bi popunili tu prazninu. Chainlink je napravljen kao način korištenja Oraclea pri povlačenju podataka iz izvora koji nisu blockchain. Chainlink oracle mogu koristiti spremišta podataka, API-je i druge izvore iz stvarnog svijeta. Ovo otvara mogućnost pametnim ugovorima da koriste bilo koji skup podataka, bez obzira na izvor.

Chainlink je izuzetno koristan projektima kojima su izvanmrežni podaci potrebni da bi bili stvarno korisni. Dajući blockchainu pristup tradicionalnim skupovima podataka, Chainlink nastoji biti most između tradicionalnih podataka i budućnosti blockchain tehnologije.

Kako Chainlink djeluje

Glavna funkcija Chainlinka je stvoriti most između resursa na lancu (on-chain) i resursa izvan lanca (off-chain). To znači da postoje dvije primarne komponente u Chainlink arhitekturi, infrastruktura na lancu i infrastruktura izvan lanca. Pogledajmo kako oboje funkcionira.

Funkcije na lancu

Pametni ugovori na lancu prvi su dio ChainLinkove arhitekture. Oraclesi su uključeni u pametne ugovore koji su stvoreni za obradu zahtjeva za podacima koje korisnik traži.

Ovi oraclesi uzimaju bilo koji korisnički zahtjev za podacima izvan lanca koji dostavljaju mreži, koristeći “ugovor o potraživanju podataka”, te ga obrađuju i šalju u odgovarajući pametni ugovor kako bi se podudarali s oracleom koji zatim može pružiti potrebne podatke izvan lanca. Tri su vrste ugovora koje mogu pomoći u usklađivanju: ugovor o reputaciji, ugovor o usklađivanju narudžbi i ugovor o agregiranju.

Ugovor o reputaciji osigurava pouzdanost i povjerljivost dobavljača oracle usluga. Ako je dobavljač podataka pouzdan, zahtjev se prosljeđuje ugovoru o usklađivanju narudžbi koji radi na prosljeđivanju “ugovora o potraživanju podataka” odgovarajućem oracleu na temelju razine usluge koja se traži. Konačno, agregirajući ugovor prikuplja podatke iz odabranih oraclesa i donosi najbolji rezultat nazad do ugovora o potraživanju podataka (klijenta).

Funkcije izvan lanca

Komponente izvan lanca drugi su dio Chainlink arhitekture. To su oracle nodeovi koji postoje izvan lanca, ali su povezani s različitim blockchainovima. Chainlink je donedavno bio sposoban samo za povezivanje s Ethereum pametnim ugovorima, ali sada ga je moguće implementirati i na druge mreže kao što je Polkadot. Glavninu posla čine ovi izvan lančani oraclesi, jer oni prikupljaju većinu podataka koji se traže.

Svi prikupljeni podaci obrađuju se putem Chainlink Core, softvera koji povezuje Chainlink blockchain s izvanlančanim izvorima podataka. Chainlink Core odgovoran je za obradu podataka i njihovo prosljeđivanje lančanom oracleu.

Sav ovaj rad nodeova izvan lanca ne radi se u dobrotvorne svrhe. Ovi nodeovi očekuju naknadu za prikupljanje i prijenos podataka. I oni se plaćaju, u LINK tokenima.

Postoji sekundarna funkcija nodeova izvan lanca koji ih čine vrlo korisnima za programere. Nodeovi izvan lanca omogućuju integraciju vanjskih adaptora, koji su poput decentraliziranih aplikacija na Ethereum mreži. Vanjske adaptere razvijaju programeri u svrhu izvršavanja podzadataka unutar vanjskih nodeova. To čini prikupljanje i obradu podataka učinkovitijim.

Za što se Chainlink koristi

Chainlink je jedan od kripto projekata s najvećom mogućnošću primjene, ovo su neke od branši u kojima se Chainlink može/treba koristiti:

  • Decentralizirane financije (DeFi)
  • Vanjska plaćanja
  • Igre i NFT-ovi
  • Osiguranje
  • Poduzetnički sustavi
  • Lanac opskrbe
  • Ovlaštenja i identitet
  • Vlada (Upravni poslovi)

Chainlink je već uključen u partnerstvo s jednom od najvećih svjetskih financijskih mreža o kojoj ćemo malo kasnije u članku. Ova mreža razvija svoj Smart Oracle upravo uz pomoć Chainlinka, a to će omogućiti integraciju ovog kripto projekta u srž financijskog sektora. 

Chainlink partnerstva

Partnerstva koja je Chainlink sklopio također su dio njegove snage. Partnerstvo sa SWIFT-om je definitivno najveće, ali nije jedino jako partnerstvo koje je već formirao Chainlink.

Pristup Chainlink tima je drugačiji od ostalih kripto projekata, oni su se usredotočili na partnerstva, a ne na marketing. Ovo je jedna od značajki odličnog projekta. Ovo su najveća Chainlink partnerstva do danas:

SWIFT: masivna međubankarska komunikacijska mreža

Google Cloud: Googleova usluga cloud computinga

Binance: Najveća kripto burza

Zeppelin OS: operativni sustav koji je razvijen posebno za stvaranje pametnih ugovora

Reserve Protocol: jedan od najperspektivnijih kripto projekata koji se bori protiv hiperinflacije

Chainlink je izuzetno aktivan u dodavanju novih partnera i nodeova. Čini se da rijetko prođe dan ili dva bez nove najave partnera koji se pridružuje pokretanju Chainlink nodea. A listu partnera koje je Chainlink skupio u samo jednom mjesecu možete vidjeti ispod. 

Izvor: Twitter

Sve je to izuzetno pozitivno za Chainlink jer povećava usvajanje njegova blockchaina, čak i dok se tim fokusira na razvoj, a ne na marketing. Čini se da se Chainlink kvalitetno plasira na tržište, a novi partneri dolaze tražeći Chainlink, a ne obrnuto.

Potencijal Chainlinka

Nitko ne može tvrditi da kripto prostor nema puno projekata koji se vrte samo oko hypea (khm, DOGECOIN) bez ikakvog fundamenta. Chainlink nije jedan od njih. Ova platforma pruža potreban resurs kripto (ali i tradicionalnom) tržištu. Chainlink proširuje funkcionalnost pametnih ugovora i blockchaina te pruža programerima novu razinu fleksibilnosti.

Još je jedna činjenica ide Chainlinku u prilog, a to je mala konkurencija. Čak i oni koji rade na razvoju blockchain oraclea, daleko zaostaju za Chainlinkom. Snagu LINK tokena i njihove zajednice pokazuje to da je u 2019. ova kriptovaluta narasla najviše na kripto tržištu (iako je bio bear market). Trenutno se nalazi na 12. mjestu najvećih kriptovaluta, s preko 16 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. Iako je to visoko, Chainlink ima još prostora za rast, a gotovo sigurno će se vratiti u top 10 kriptovaluta kada se tržište malo “počisti” (khm DOGECOIN).

Ovo nije financijski savjet, predstavljaju viđenje trenutne situacije na tržištu. Sami snosite odgovornost za vlastita ulaganja! Hrvatski Bitcoin portal i autori članka nisu odgovorni, direktno ili indirektno, za bilo kakve gubitke nastale s povezanosti sa sadržajem ovoga članka.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X