CIA: Tajni vlasnik najvećeg svjetskog proizvođača uređaja za šifriranje

0

Dok prostor kriptovaluta i blockchaina istražuje privatna rješenja za plaćanje i razmjenu poruka, američka Središnja obavještajna agencija (CIA) u rukama ima ključ jednog od glavnih svjetskih sustava za šifriranje još od razdoblja Drugog svjetskog rata.

Početkom Drugog svjetskog rata, švicarska kompanija Crypto AG tijekom Hladnog rata razvila je šifrirana komunikacijska rješenja za više od 120 različitih zemalja i imala izravan pristup njihovim strogo čuvanim tajnama, otkrio je Washington Post. Među ovim zemljama su Iran, Indija i Pakistan, zemlje Latinske Amerike i Vatikan.

U tekstu se navodi da su CIA i BND tajno posjedovali švicarsku kompaniju Crypto AG, koja je desetljećima vladama diljem svijeta prodavala komunikacijske uređaje i tehnologije.

Iza kulisa naizgled švicarske kompanije sjedili su američka CIA i njemačka tajna služba BND, pravi vlasnici Crypto AG-a. Oni su kao skrivena treća strana nadzirali sve komunikacije. Sustavi, rješenja i uređaji koje je Crypto AG prodavao kontrolirali su gotovo sve – od dizajna tehnologije, sabotiranja algoritama, zapošljavanja pa do privatnih podataka vezanih uz događaje poput iranske talačke krize 1979. i Falklandskog rata i davali ih Velikoj Britaniji. Operacija ove dvije špijunske agencije, američke i zapadnonjemačke, u početku je imala naziv “Tezaur”, ali su je na kraju preimenovali u “Rubicon”.

Operacija se nastavila sve do 2018. godine

CIA i BND zajedno su održavali svoju izviđačku operaciju i održavali je sve do početka devedesetih, kada je BND svoj udio kompanije Crypto AG prodao CIA agenciji.

CIA je samostalno nastavila s Crypto AG operacijom sve do 2018. godine, kada je tehnološki napredak agenciju doslovno natjerao da odustane od ovakvog načina poslovanja, no SAD je unatoč tome nastavio istim tempom.

Njeni se proizvodi i dalje koriste u više desetaka zemalja, a jedine zemlje koje su bile na oprezu i nikada nisu kupile ovu opremu su Sovjetski Savez i Kina.

Na slične operacije ukazivao je i Edward Snowden, koji je svojim dokazima raskrinkao američku Agenciju za nacionalnu sigurnost (NSA) i svijetu pokazao kako je Vlada povrijedila globalnu privatnost.

Privatnost u kripto i blockchain prostoru

U prostoru kriptovaluta i blockchain tehnologije brojni projekti za cilj imaju pružiti sigurna rješenja vezana uz privatnost za plaćanja i slanje poruka.

Primjerice, anonimna digitalna imovina, poput Monera i Zcasha, jedne od istaknutih kriptoskopa na tržištu, za cilj ima zaštititi korisničke transakcije. Šifrirane platforme za razmjenu poruka kao što je Telegram, sa svojim TON (Telegram Open Network) blockchainom, svijetu komunikacije žele dodati dozu privatnosti.

Razna kripto i blockchain rješenja sada se suočavaju s tužbama američkih vladinih agencija. Telegram se trenutno bori protiv Komisije za vrijednosne papire (SEC) za provođenje onoga što regulator naziva neregistriranom ponudom.

Iz kompanije Crypto AG nedavno su objavili da nemaju nikakve veze sa CIA-om i BND-om, a svemu ovome još uvijek se čeka očitovanje Središnje obavještajne agencije (CIA).

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X