Cijena Bitcoina u padu nakon ruske invazije na Ukrajinu

0

Cijena bitcoina u ranim jutarnjim satima 24. veljače pala je ispod 35.000 dolara, što je manje u odnosu na 43.110 dolara tjedan dana ranije i vikend tijekom kojeg je potonuo ispod 40.000 dolara. Kako se ukrajinska kriza intenzivirala, tako je najveća svjetska kriptovaluta nastavila padati.

Kako je neizvjesnost rasla, a strahovi vezani za sukob u Ukrajini i ostvarili, došlo je i do rasprodaje kriptovaluta.

Ukupni pad tržišta u posljednja 24 sata iznosi gotovo 10%. U samo nekoliko sati cijena bitcoina pala je za skoro 12%, a pad od 10 do 15% zahvatio je i ostale kriptovalute poput ethera, cardana, ripplea i drugih.

Prema CoinMarketCap-u, bitcoin se trgovao za 34,969 dolara u 1:22 ujutro po istočnom vremenu, što je pad od više od 8% u odnosu na dan ranije. Na ovako niskim cijenama bitcoinom se nije trgovalo od ljeta 2021. godine.

U usporedbi sa studenim 2021. godine, kada je bitcoin dostigao najvišu razinu od 68.990 dolara, kriptovaluta je zbog geopolitičkih tenzija izgubila gotovo polovinu svoje vrijednosti.

Prema izvješću Reutersa, u ranim jutarnjim satima u četvrtak, ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je specijalnu vojnu operaciju na ukrajinskom području Donbasa, naredivši ukrajinskoj vojsci da položi oružje i vrati se svojim kućama.

“Preklinjem vas da sada odložite oružje i vratite se kući. Svi vojnici ukrajinske vojske koji ispunjavaju ovaj uvjet imat će pravo napustiti zonu borbe i vratiti se svojim obiteljima”, rekao je Putin.

Nakon što je Putin završio s govorom, dopisnik Reutersa u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, čuo je nešto što je zvučalo kao topničko granatiranje u daljini.

cijena bitcoina pada
Izvor: Coinbase

Udar na cijenu Bitcoina

U međuvremenu, računalne mreže u Ukrajini zaražene su novim zlonamjernim softverom koji može izbrisati podatke s hakiranih uređaja, tvrde dvije tvrtke za kibernetičku sigurnost koje su snažno prisutne u regiji.

Symantec BV i ESET LLC izvijestili su da su otkrili takozvani wiper malware u napadima na ukrajinske mreže, a ESET tvrdi da je alat za hakiranje instaliran na “stotinama računala” diljem zemlje, ali i u susjednim zemljama, Latviji i Litvi.

Prepolovljena vrijednost ukupnog kriptotržišta

Kao rezultat toga, priča o sigurnom utočištu Bitcoina gotovo se “potpuno raspala”, budući da je pogoršanje odnosa između SAD-a i Rusije dovelo šire financijsko tržište u “način izbjegavanja rizika”, istaknuo je Yuya Hasegawa, analitičar kripto tržišta u japanskom Bitbanku.

Kriptovalute na cijelom tržištu također su osjetile udar invazije: Ether je pao za 1.5%, Cardanov ADA za 4.5%, Dogecoin za čak 14%, a XRP se povukao za 7%.

Prema CoinMarketCap podacima, vrhunac ukupne vrijednosti svih kriptovaluta bio je na oko 3 bilijuna dolara, a sada se strmoglavo spustio na 1,59 bilijuna. Ukupni volumen trgovine kriptovalutama u svijetu u protekla 24 sata porastao je za 45%, što je pokazatelj da se velik broj trgovaca odlučio na potez rasprodaje svoje digitalne imovine.

Trenutno vlada okruženje u kojemu nitko ne želi biti previše izložen u rizičnijim investicijama. Na Wall Streetu su dionice pale još u srijedu dok su ulagači tražili sigurnost od previranja uzrokovanih krizom u Ukrajini. Ulagači trenutno ulažu novac u američke državne obveznice, podižući njihove cijene i snižavajući prinose.

Zagovornici bitcoina često ga predstavljaju kao sigurno utočište usporedivo sa zlatom, implicirajući da bi trebao služiti kao skladište vrijednosti u vrijeme neizvjesnosti.

Međutim, razlog za bitcoin kao oblik “digitalnog zlata” oslabio je kako sve više institucionalnih investitora počinje trgovati njime, a cijena kriptovalute postaje sve čvršće povezana s tradicionalnim klasama imovine kao što su dionice.

Prema Johnu Kicklighteru, glavnom strategu u DailyFX-u, ako cijena bitcoina nastavi padati i dotakne 32.000 dolara, to bi mogao biti prag bez povratka.

Nakon vijesti o napadu na Ukrajinu, snažno su porasle cijene nafte, američkog dolara, japanskog jena i zlata. Cijena barela na londonskom tržištu skočila je 3,5% te se tako probila iznad psihološki važne razine od 100 dolara. Ulagači traže sigurnije utočište za kapital u nesigurnim vremenima, a što donose dani koji su pred nama, tek ćemo vidjeti.

Bitcoin je doslovno preko noći povratio sve gubitke koje je ostvario prethodnog dana. U jutarnjim satima 25. veljače porastao je za više od 10%, točnije na 38.310 dolara u trenutku ažuriranja članka.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X