Ciparska Centralna banka podržava Bitcoin: „Bitcoin nije ilegalan.“

0

Centralna banka Cipra dala je službenu izjavu u kojoj je rečeno da bitcoin kao valuta nije ilegalna te se trgovanje bitcoinom ne smatra kriminalnom aktivnošću.

„Bitcoin nije ilegalan, ali istovremeno nije podložan nikakvoj kontroli ili regulativi“, rekao je glasnogovornik Centralne banke za Cyprus Mail.

Otvaranjem Bitcoin banke Neo & Bee, Cipar je bio u centru medijske pažnje posljednjih tjedan dana te se vjerojatno iz tog razloga i oglasila Centralna banka. Poznat je incident iz prošle godine kada su u jeku financijske krize i bankrota ciparske banke oduzele sa privatnih računa svojih korisnika  6,7 – 40 % sredstava. Nakon tog kontroverznog slučaja stanovnici Cipra skeptični su prema bankarskom sistemu te je iz tog razloga Cipar sada plodno tlo za nezavisnu valutu kao što je Bitcoin. Nadalje, postoje očekivanja da će Cipar zbog svih prijašnjih slučajeva i općeg javnog nepovjerenja u bankarski sustav stvoriti novu budućnost kao centar digitalnih valuta, a definitivno možemo reći da su s tim planom već krenuli, što se vidi u činjenici da sveučilište Nicosia već nudi magisterij Digitalnih valuta.

Međutim, Centralna banka je naglasila rizike koji proizlaze iz korištenja neregulirane digitalne valute te nije dala vjetar u leđa Ciparskoj burzi i trgovanju s bitcoin-baziranim derivatima.

„Čini se da Centralna banka ne zna što točno uraditi po pitanju Bitcoina koji nije klasificiran kao valuta, u njegovom kontroverznom smislu, niti kao bilo kakav drugi financijski instrument te je time izvan domene regulative. Sivo je to područje“, kazao je službenik Centralne banke.

 

Sources:

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

Leave A Reply

X