Coinbase ulazi u Nizozemsku uz odobrenje središnje banke

0

Mjenjačnica kriptovaluta Coinbase sa sjedištem u Sjedinjenim Državama nastavlja svoju ekspanziju po Europi, a najnovije regulatorno odobrenje stiglo je iz zemlje tulipana.

Coinbase je u četvrtak službeno najavio da je zaprimio registraciju od De Nederlandsche Bank (DNB), središnje banke Nizozemske. Regulatorno odobrenje omogućuje Coinbaseu da ponudi svoje maloprodajne i institucionalne kripto proizvode u Nizozemskoj.

Prema službenoj evidenciji DNB-a, Coinbase je jedna od glavnih međunarodnih burzi koju je nizozemska središnja banka odobrila za upravljanje uslugama kriptovaluta uz manje lokalne kripto tvrtke. Coinbase Europe Limited i Coinbase Custody International navedene su u javnom registru DNB-a kao pružatelji kripto usluga.

Nizozemsko regulatorno tijelo nadzire Coinbase Europe i Coinbase Custody u skladu sa Zakonom o sprječavanju pranja novca (AML) i financiranju terorizma te Zakonom o sankcijama.

“Kripto usluge Coinbasea ne podliježu bonitetnom nadzoru DNB-a. Financijski i operativni rizici povezani s kripto uslugama se ne prate i ne postoji posebna financijska zaštita potrošača”, istaknuo je Coinbase u svojoj objavi.

Vijest dolazi nedugo nakon što je DNB objavio smjernice posvećene politici pregleda sankcija za kripto transakcije. U dokumentu s pitanjima i odgovorima, DNB je upozorio na različite rizike povezane s kriptovalutama, uključujući anonimnost.

Coinbase traži licence diljem Europe

Ulazak Coinbasea u Nizozemsku u skladu je s agresivnim planovima širenja tvrtke u Europi. Kripto mjenjačnica je prvotno objavila svoju namjeru da proširiti svoj doseg u Europi u lipnju, navodeći utjecaj velikog pada na kripto tržišta.

U srpnju ove godine Coinbase je dobio odobrenje “Crypto Asset Service Provider” od talijanskog AML regulatora, Organismo Agenti e Mediatori. Osim Nizozemske, burza u planu ima registraciju u Španjolskoj i Francuskoj.

Coinbase je sada na usluzi korisnicima u gotovo 40 europskih zemalja putem namjenskih središta u Irskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj. Iz tvrtke kažu da su u tijeku dodatne registracije ili zahtjevi za licence na nekoliko velikih tržišta, sve u skladu s lokalnim propisima.

Coinbaseova globalna ekspanzija dolazi u trenutku kada se tvrtka suočava s raznim problemima. Kripto mjenjačnica zabilježila je velike gubitke u dva uzastopna kvartala tijekom 2022., s neto gubicima u drugom kvartalu od 2 milijarde dolara. To je bio najveći gubitak otkako je Coinbase uvrstio svoje dionice na Nasdaq burzu u travnju 2021. godine. Kako bi smanjio troškove, Coinbase u lipnju smanjio broj zaposlenih za 18 posto.

U srpnju su Američke vlasti uhitile su bivšeg menadžera Coinbasea, tvrdeći da je izvršni direktor bio uključen u insajdersko kripto trgovanje. Još dvije tužbe u Sjedinjenim Državama također su tvrdile da Coinbase jest iznošenje varljivih tvrdnji o svojoj poslovnoj praksi.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X