Colored coins

0

Početkom tjedna objavljeni su colored coins. Colored coins izgrađeni su na Bitcoinu pomoću protokola Open Assets. Oni nisu alternativna kriptovaluta nego samo “obojeni” bitcoini.

Boja se u ovom kontekstu ne odnosi na fizičku boju, plavu, žutu ili crvenu, nego na to da su ti bitcoini posebno označeni. Boja označava vrstu robe i količinu robe koju ti bitcoini ili satoshiji predstavljaju. Takva se roba, vezana uz bitcoin, zatim prenosi kroz lanac blokova bez ikakvih poteškoća.

Kako rade colored coins?

Bitcoini se među korisnicima prenose pomoću transakcija. Transakcije se sastoje od ulaza i izlaza. Ulazi se referenciraju na prethodne transakcije od kojih je korisnik dobio bitcoine. Izlaz je adresa na koju se šalje određena količina bitcoina.

Colored coins su bitcoin transakcije s posebno označenim izlazima. Uz takve izlaze veže se vrsta robe koju obojeni novčić predstavlja (dionica, ulaznica, kupon itd.) i količina te robe. Standarni bitcoin klijenti ne pridaju posebnu pažnju takvim izlazima, ali colored coins novčanici pridaju. Ti posebni novčanici znaju kako ih interpretirati te što s njima napraviti.

Korisnik može obojiti određenu količinu bitcoina “istom bojom” kako bi predstavljali, primjerice dionice njegove kompanije. Ostali korisnici zatim mogu od njega kupovati te novčiće/dionice. Ti se novčići-dionice ne mogu koristiti kao normalni bitcoini, nego se mogu dalje prodavati samo kao dionice. S obojenih je novčića moguće “isprati” boju kako bi se povratili bitcoini koji ih predstavljaju.

Prednosti colored coinsa

Kreiranje novog obojenog novčića ima mnogo prednosti nad kreiranjem nove kriptovalute. Budući da se temelje na protokolu Bitcoin, colored coins imaju sve njegove prednosti (stopu hasha, zaštitu od dvostruke potrošnje, ne podlažu 51% napadu i sl.) dok alternativna kriptovaluta nema ništa od toga te vjerojatno ne bi dugo preživjela.

Colored coins pogodni su za manje zajednice koje žele imati svoju valutu, ali ne žele kreirati alternativnu zbog gorenavedenih razloga. Slijedi nekoliko primjera potencijalne upotrebe colored coinsa.

Crowdfunding Umjesto korištenja Kickstartera ili sličnih web stranica, umjetnik bi mogao izdati svoj novac. Njegov bi se novac mogao koristiti za kupnju njegovih autorskih djela. Umjesto predefiniranih perkova na Kickstarteru, donator bi sam mogao odlučiti što želi kupiti tim novcem te tako podržati umjetnika.

Novčići za festivale Obojeni novčići mogli bi se koristiti na festivalima za kupnju pića. Svaki novčić vrijedi jedno pivo. Mogu poslužiti kao dobra zamjena za kupone i gotovinu.

Casino žetoni Umjesto fizičkih žetona, casina mogu izdavati colored coinse koji bi se koristili u njima.

Kuponi Colored coins mogli bi se koristiti umjesto fizičkih kupona u dućanima. Praktičniji su od fizičkih kupona te se ne mogu krivotvoriti.

Ovo su samo neke od brojnih mogućnosti korištenja obojenih novčića.

Kako doći do obojenih novčića?

Da bi se moglo koristiti obojene novčiće, potrebno je imati odgovarajući novčanik. Takav novčanik je Coinprism. Prva mogućnost da se dođe do novčića je da sami izdamo svoje. Coinprism nam to omogućava pod Send coins -> Issue coins. Druga je mogućnost da ih od nekog kupimo. Treća je mogućnost da nam ih netko pokloni. U budućnosti će možda postojati mogućnost ostavljanja napojnice pomoću obojenih novčića.

Budućnost

Colored coins čini se kao ideja koja bi drastično mogla proširiti mogućnosti Bitcoina te poboljšati način kako obavljamo svakodnevne novčane transakcije. Od sponzoriranja umjetnika do kupona u dućanima, colored coins nam to omogućuju uz sigurnost Bitcoina bez komplikacija posrednika i fizičikih predmeta. Na nama je da dalje smišljamo kako tu tehnologiju iskoristiti za poboljšanje života.

Share.

About Author

Master's degree in information and communication technology. Currently working as software developer at Ericsson Nikola Tesla. Interested in the future of technology. Bitcoin enthusiast.

Leave A Reply

X