Cosmos Project Review

0

Tijekom ovog bull runa vidimo kako izlazi sve veći broj tehnološki naprednih projekata te isticanje onih koji su od posljednjeg bull marketa intenzivno radili na svojim rješenjima. Jedna od velikih prepreka u kripto industriji je komunikacija između više tipova blockchainova, a ovaj problem pokušava riješiti više kripto projekata. Ipak, postoji jedan projekt koji je najbliže rješenju, odnosno već ga ima. Riječ je o Cosmosu, iznimno ambicioznom projektu koji planira “povući” sve druge blockchaine na svoju platformu, koja im omogućuje interoperabilnost. Pitanje je mogu li ovo ostvariti, a informacije potrebne za odgovor na to pitanje saznajte u ovom članku.

Cosmos sebe naziva najprilagodljivijim, skalabilnim, najsnažnijim i interoperabilnim ekosustavom povezanih blockchainova. To je decentralizirana mreža neovisnih blockchainova koje pokreću Tendermint i drugi byzantine fault tolerance algoritmi. To je “tolerancija” koja blockchainu omogućuje postizanje konsenzusa, čak i u okruženju koje potencijalno sadrži zlonamjerne nodeove. Kako bi ovo postigli, bilo je potrebno pet godina istraživanja i razvoja, ali s lansiranjem IBC-a (Inter-Blockchain Communication) 29. ožujka 2021. različite mreže sada mogu koristiti Cosmos za neometanu razmjenu tokena i podataka.

Općenito o Cosmosu

Tri su glavna dijela mreže Cosmos:

  • Tendermint Core – Tendermint Core je softverska implementacija koja sadrži Tendermint BFT algoritam za konsenzus i protokol Inter-Blockchain Communication (IBC) koji povezuje slojeve konsenzusa i umrežavanja kako bi se olakšala komunikacija između nodeova i svih hubova.
  • Cosmos SDK – Ovo je aplikacijski sloj Cosmos mreže i pruža programerima osnovni blockchain okvir. Smanjuje složenost pružajući najčešće funkcije blockchaina, poput governancea, tokena i stakinga. Programeri zatim dodavanjem dodatnih željenih značajki stvaraju vrijednost projektu.
  • Sučelje aplikacijskog bloka (ABCI) – omogućuje replikaciju dApp-ova u različitim programskim jezicima. Budući da ABCI nije ograničen ni na jedan pojedinačni programski jezik, programeri mogu stvoriti aplikacijski dio svog blockchaina na bilo kojem jeziku. ABCI djeluje kao veza između Tendermint Core i Cosmos SDK.

Sve zajedno, Tendermint Core pruža konsenzus na Cosmos Hubu, dok hub blockchainovi održavaju vlastiti konsenzus bez potrebe za upotrebom Tenderminta.

Izvor: Cosmos whitepaper

Cosmos SDK pruža programerima sredstva za izgradnju blockchainova i dApp-ova, a pritom brine samo o aplikacijskom sloju. Dodavanjem ABCI-a aplikacijom se upravlja u odvojenom postupku konsenzusa, što Cosmosu omogućuje da pruža podršku širokom rasponu programskih jezika i kriptovaluta.

Blockchainovi povezani s Cosmos Hubom moći će međusobno komunicirati pomoću IBC protokola, bez obzira na to koji algoritam konsenzusa koriste. To će omogućiti prijenos kripto imovine između blockchainova, uz očuvanje svih značajki pametnih ugovora koje mogu imati.

IBC će najbolje raditi s blockchainovima koji imaju visoku konačnost, kao što su Proof-of-Stake blockchainovi, ali također može raditi s Proof-of-Work blockchainom korištenjem “peg zona”. Primjer za to je Ethermint, koji je u osnovi Ethereum baziran na Tendermintu, a njegove PoW značajke su uklonjene i rade na PoS konsenzusu.

Zašto je Cosmos superioran naspram sličnih rješenja?

Cosmos radi na rješavanju ograničenja skalabilnosti i upotrebljivosti u blockchain tehnologiji. Skalabilnost je najveći problem među najvećim svjetskim blockchainima u posljednjih nekoliko godina, a niti jedan još nije uspio implementirati rješenje koje im omogućuje da se približe brojci koja će im trebati da budu efikasni i pri masovnoj upotrebi.

Kad se uzme u obzir upotrebljivost, i programeri i korisnici su ograničeni. Programerima nedostaje fleksibilnosti pri stvaranju blockchain aplikacija, a korisnici su ograničeni nedostatkom lako dostupnih aplikacija. Cosmos vjeruje da to može riješiti upotrebom programskog jezika Go i višeslojnom strukturom.

Izvor: Cosmos whitepaper

Uz ovo, Cosmos je PoS blockchain čiji je karbonski otisak iznimno nizak, a feejevi za transakcije su gotovo nepostojeći (0.01$ po transakciji). Možda najveća prednost od svega je ta da će transakcija biti provedena unutar 7 sekundi.

ATOM token

Cosmos je održao ICO u travnju 2017. godine te prikupio 17,3 milijuna dolara u samo 28 minuta jer je prodao 168 milijuna tokena po cijeni od 0,098 dolara. Tim je također zadržao 50 milijuna tokena za sebe kako bi financirao strateška partnerstva i poslovni razvoj. ATOM token donekle je bio jedinstven jer “stvarni” tokeni nisu pušteni dok mainnet nije postao aktivan. Neke su burze trgovale IOU tokenima za ATOM prije njihovog puštanja, ali stvarni token objavljen je 14. ožujka 2019.

Dva dana kasnije dosegao je tadašnju najvišu razinu od 8,31 dolara, ali je s te razine brzo pala. Ponovno je skočio na gotovo 7 dolara 22. travnja, kada su investitori saznali da je token uvršten na burzu Binance. Cijena je ponovno pala, ali obujam trgovine neprestano raste. Trenutni bull run doveo je ATOM do najnovijeg vrhunca od 28,49 dolara 15. travnja 2021. godine, a cijena u trenutku pisanja članka je 15.13 dolara. Ne postoji ograničenje količine ATOM-a jer tim planira povećavati broj tokena godišnje na temelju inflatornog modela.

Gravity DEX

Cosmos ulazi u DeFi sektor izdavanjem Gravity DEX-a, koji će koristiti Automated Market Maker (AMM) s opcijom decentraliziranog pružanja likvidnosti i funkcijama zamjene tokena. Gravity DEX omogućuje korisnicima stvaranje liquidity poolova, izvršavanje depozita i isplate te zahtijevanje zamjene kriptovaluta iz fonda likvidnosti.

Gravity DEX omogućuje decentralizirano trgovanje između bilo koja dva Cosmosova tokena – tržište od 90 milijardi dolara koje uključuje ATOM, BNB, LUNA i CRO – ili bilo kojeg tokena izvan Cosmos ekosustava.

Gravity koristi protokol Inter-Blockchain Communication (IBC) kako bi omogućio zamjene i skladištenje digitalne imovine između bilo koja dva blockchaina unutar ekosustava Cosmos ili šire. Gravity također postiže superiornu učinkovitost u usporedbi s drugim DEX-ovima zbog svog revolucionarnog modela ekvivalentne zamjene cijena.

Cosmos ekosustav – Partneri

Cosmos nije imao problema s privlačenjem partnera u svoj ekosustav. Postoji ogroman broj projekata koji se već razvijaju povrh tehnologije Cosmos i dijela njezinog ekosustava. Pogledajmo neke od njih:

  • Binance Chain, koji je platforma za emitiranje tokena decentraliziranog Binance Launchpad projekta, izgrađen je na ekosustavu Cosmos. Koristi verziju Tenderminta i Cosmos SDK, kao i značajke Cosmos SDK-a poput “banke”, koja se koristi za osnovne transakcije tokena.
  • Akash radi na tome da computing bez servera (serverless) dovede u Cosmos, funkcionirajući kao peer-to-peer supercloud za serverless computing koje će programerima pružiti otvoreno, sigurno permission less tržište za neiskorištene računalne resurse. Očekuju da će smanjiti troškove resursa računalstva u oblaku za 90% u usporedbi s uslugama kao što su Microsoft Azure, AWS i Google Cloud.
  • e-Money je europski izdavač stablecoina. Njihove stabilne kriptovalute podržane su fiat valutom i jedinstvene su po tome što nose kamate i zaštićene su fondom za insolventnost.
  • IOV kreira protokol između blockchainova i kripto novčanika koji će omogućiti slanje i primanje bilo koje kriptovalute s jedne adrese.
  • IRISnet je BPoS blockchain koji je izgrađen pomoću Cosmos SDK-a i omogućit će interoperabilnost između blockchainova kako bi pružio temelj za sljedeću generaciju distribuiranih poslovnih aplikacija (BdApp). Svoj mainnet pokrenuo je u rujnu 2019.
  • Kava surađuje s Cosmos mrežom kako bi kripto novčanicima, burzama i blockchainima osigurala likvidnost i interoperabilnost Interledger tehnologije. U studenom 2019. godine pokrenuli su svoj mainnet, a projekt je sada u prvom planu DeFi ekosustava.
  • Loom je započeo na Ethereum blockchainu, a kasnije se prebacio na Cosmos kako bi iskoristio prednost tehnologije Tendermint u svom razvoju vrlo skalabilnih igara i dApp-ova okrenutih prema krajnjim korisnicima. U novije se vrijeme projekt okrenuo ka rješavanju problema DeFi-ja i korištenja od strane vlada i tvrtki.
Izvor: Coin98Analytics

Ostali projekti usmjereni su na tokeniziranje glazbene industrije, stvaranje istinski decentralizirane peer-to-peer mreže (Sentinel Network), stvaranje decentralizirane autonomne ekonomije sadržaja (Lino), izgradnja društvene mreže koja će utvrditi jesu li podaci istiniti ili ne (TruStory) i lansiranje stablecoina namijenjenog masovnom usvajanju od strane građana (Terra). Uz ovo, postoje brojni drugi sudionici ekosustava.

Postoji cjelovitiji popis od gotovo 260 projekata koji se žele nadograditi na mrežu Cosmos Network i Tendermint, a koji možete pronaći ovdje.

Cosmos tim

Cosmos projekt podržavaju mnogi, uključujući brojne tvrtke, timove i zaklade. Ideju za Cosmos dali su Jae Kwon i Ethan Buchman, ali glavnu podršku Cosmosu daje švicarska neprofitna zaklada The Interchain Foundation (ICF). ICF je ugovorio s tvrtkom All in Bits Inc. (Tendermint Inc.) razvoj Cosmos mreže i ekosustava koji je okružuje. Taj ekosustav je izuzetno širok, kao što smo napomenuli u prošloj sekciji.

Veza unutar Cosmosa je malo jasnija kada se uzme u obzir to da su Jae i Ethan osnivači Tenderminta. Širi tim Tenderminta prilično je velik te broji preko 30 članova. Konačno, tu je i IRIS Foundation, koji je pronašao podršku ICF-a za stvaranje Cosmos Hub IRISnet-a, koji bi trebao olakšati izgradnju distribuiranih poslovnih aplikacija. Svi ti entiteti vrlo usko surađuju pa može biti teško razlikovati različite organizacije i način na koji oni doprinose razvoju Cosmosa.

Tim je također prilično aktivan što se tiče angažmana u zajednici. Vode aktivni službeni blog na kojem detaljno opisuju sva važna ažuriranja razvoja. Imaju i Twitter račun i Telegram kanal. Telegram kanal broji preko 14.000 članova koji su iznimno aktivni te se, za razliku od mnogih kanala kripto projekata, ne sastoji od shillera i sličnih aktera.

Zaključak

Pokretanje Cosmos mainneta uzrokovalo je ogromno uzbuđenje u kripto zajednici, što dokazuje i skok cijene ATOM tokena. Čak i uz ograničena ažuriranja tijekom godina od pokretanja mainneta, ATOM token trenutno se nalazi na 35. poziciji prema tržišnoj kapitalizaciji kriptovaluta, ističući povjerenje zajednice u ovaj projekt.

Jasno je da su timovi Tendermint i Cosmos izuzetno ozbiljni u vezi s onim što rade. Iako su neki čak i 2020. godine projekt prozivali za nekorisnost zbog manjka značajki navedenih u whitepaperu, postoje doslovno stotine partnerskih projekata (točnije 245) koji vjeruju u Cosmos ekosustav te grade svoj projekt na njemu.

Pokretanjem IBC-a, ako Cosmos uspije postati internet blockchainova, zauzet će izuzetno važnu i moćnu poziciju u budućnosti razvoja blockchain tehnologije. Zasad se čini da projekt ostaje na putu da učini upravo to, a ako je uzbuđenje zajednice neko mjerilo, ovo bi mogao biti projekt koji treba pomno pratiti u narednim mjesecima i godinama.

Ovo nije financijski savjet, predstavljaju viđenje trenutne situacije na tržištu. Sami snosite odgovornost za vlastita ulaganja! Hrvatski Bitcoin portal i autori članka nisu odgovorni, direktno ili indirektno, za bilo kakve gubitke nastale s povezanosti sa sadržajem ovoga članka.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X