Čovjek iz Minnesote izgubio više od 9 milijuna dolara u romantičnoj kripto prijevari

0

Stanovnik Eden Prairiea u Minnesoti, čije ime nije otkriveno, navodno je izgubio 9.2 milijuna dolara nakon što je postao žrtva tipične kripto “ljubavne” prijevare.

Lokalna policija rekla je da nikada nije istraživala prijevaru povezanu s kripto u kojoj je netko izgubio ovoliki iznos.

Ljubavna kripto prijevara, poznata i kao “romantična prijevara”, oblik je prijevare gdje prevaranti grade emotivne veze s žrtvama na daljinu, no sve se odvija online. Nakon izgradnje povjerenja, prevarant predlaže pokretanje kripto ulaganja i nudi pomoć s razmjenama kriptovaluta. Kradljivac će zatim tražiti od korisnika da uloži manji iznos novca na lažnu internetsku stranicu koju su postavili. Ovdje se može dogoditi da korisnik primi neke povrate, što ga može potaknuti na veća ulaganja.

Višemilijunska shema

Prema pisanju lokalnog medija Star Tribune, muškarac je počeo razgovarati s misterioznom ženom na LinkedInu koja ga je nagovarala da uloži u sumnjivi projekt kriptovalute pod nazivom “Coinrule-web3”. Namamila ga je da će se ulaganjem obogatiti u kratkom roku, dok bi mu generirana sredstva mogla pomoći da ostavi svoju ženu i pobjegne s novom “ljubavnicom”.

Zaslijepljen njezinim obećanjima, završio je raspodjelom 9,2 milijuna dolara između prosinca 2022. i lipnja 2023. putem 21 transakcije. Čovjeka je ohrabrio visok povrat njegove investicije koji je uočio na sumnjivoj platformi. Međutim, od njega je zatraženo da plati milijune dolara nakon povlačenja svojih sredstava.

Iako o svemu ovome nije ništa znala, supruga tog čovjeka pretpostavila je da nešto nije u redu. Sredinom lipnja obavijestila je lokalnu policiju da je njezin suprug posljednjih pola godine likvidirao njihove investicijske račune. Također ju je nazvao “u panici”, pozivajući je da podigne svu svoju ušteđevinu kako bi platila naknadu te kako bi on mogao unovčiti svoja kripto sredstva.

Agenti za provođenje zakona pokrenuli su hitnu istragu i otkrili da je “Coinrule-web3” povezan s više ljubavnih prijevara. Također su utvrdili da je jedna od banaka koja je dobila dio depozita povezana s prethodnim slučajevima pranja novca.

Policija Eden Prairiea otkrila je da je do sada ove godine istražila četiri takve prijevare. Međutim, nijedan od njih nije se mogao usporediti s najnovijim slučajem.

“Nitko u uredu nije čuo za tako velik slučaj kripto prijevare. Zapravo, oči su im iskočile kad sam im rekao iznos,” rekao je John Stiles, glasnogovornik glavnog državnog odvjetnika Minnesote Keitha Ellisona.

Inspektori su također otkrili da je tajanstvena žena pronevjerila iznos i prebacila ga u šifrirane kripto novčanike kojima nije mogao pristupiti nitko osim prevaranta. Policajci nisu otkrili imaju li osumnjičenika za zločin te hoće li krenuti s uhićenjima.

Kripto romantične prijevare postale su vrlo popularne

Ovakva prijevara nije jedini primjer ljubavne prijevare kriptovalute u kojoj se ljudi zaljubljuju u nepoznatu osobu koja kasnije crpi njihovu ušteđevinu putem sheme koja uključuje digitalnu imovinu.

Zbog ovakvih prijevara, žrtve u Americi zabilježile su čak 185 milijuna dolara gubitaka između siječnja 2021. i ožujka 2022. godine.

Ipak, ovo se ne događa samo u Americi. Početkom 2022. godine, Britanac je izgubio bitcoine u vrijednosti od 200.000 dolara, dok je stariji stanovnik Nottinghamshirea prebacio još veći iznos počinitelju koji se predstavio kao kirurg američke vojske.

Kako izbjeći kripto prijevare?

Da biste izbjegli kripto prijevare, važno je provjeriti pouzdanost internetskih stranica na koje ulažete novac te pažljivo istražiti s kime dijelite svoj novac. Renomirane mjenjačnice kriptovaluta obično nude transparentnost i osnovne informacije o ključnim članovima tima.

Ako ne možete pronaći takve informacije, moguće je da je internetska stranica lažna. Osim toga, izbjegavajte ulagati novac temeljem savjeta od osobe koju ste upravo upoznali na internetu, posebno ako se savjet čini previše dobar da bi bio istinit.

Važno je da nikada ne otkrivate svoje privatne ključeve ili lozinke nikome drugome kako biste zaštitili svoju imovinu i spriječili moguće prijevare.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X