Craig Wright otkrio dokument o porijeklu imena Satoshi Nakamoto

0

Craig Wright, samoproglašeni tvorac bitcoina (BTC), ne odustaje od svojih tvrdnji da je upravo on pravi tvorac najpoznatije i najstarije kriptovalute.

U nedavnom intervjuu stručnog časopisa Modern Consensus, Wright je pokazao dokument koji objašnjava porijeklo pseudonima Satoshi Nakamoto. Riječ je o članku iz digitalne baze akademskih časopisa JSTOR, kojemu je Wright pristupio 5. siječnja davne 2008. godine, 6 mjeseci prije objavljivanja tzv. “bijele knjige” bitcoina. Nažalost, svi detalji kojima bi se eventualno potkrijepile ove tvrdnje nisu dovoljno vidljivi.

Članak govori o osobi pod imenom Tominaga Nakamoto, japanskom filozofu i jednome od vođa japanskog pokreta “prosvjetiteljstva” u 18. stoljeću. Čini se da je upravo Tominaga Nakamoto bio prava inspiracija za najpoznatije ime unutar zajednice kriptovaluta.

Nakamoto: Japanski Adam Smith

Prema Wrightu, on je ime Nakamoto odabrao upravo u čast Tominaga Nakamota. U članku se upoređuje sa Adamom Smithom, kojeg mnogi smatraju ocem moderne ekonomije. Na pitanje jesu li Nakamotove ekonomske ideje razlog zašto je odabrao svoje ime, odgovorio je:

“Djelomično da. Pisao je o novcu općenito, poštenom novcu i racionalnoj prirodi stvari. Tada je Shogun (feudalni vladar) bio u financijskoj krizi i ekonomskoj štednji. Sviđa mi se njegov opis i našao sam se u ulozi njegovog brata Tōka. Nakamoto je bio čestit i tih, ali nestrpljiv po karakteru pa sam pomislio da zvuči kao ja”, izjavio je Wright.

Kada je u pitanju prva riječ pseudonima Wright ističe da Satoshi u prijevodu znači “inteligentno učenje”. “To se odnosi na osobu koja ima pristup znanju koje su usvojili njegovi predci”, istaknuo je.

Iako Wright već duže vrijeme tvrdi da je Satoshi Nakamoto, u studenom je obavijestio tužitelja da ne može financirati nagodbu od 500.000 BTC (3,7 milijardi dolara) u slučaju koji je protiv njega u veljači 2018. godine pokrenula zaklada Kleiman. Zaklada Wrighta optužuje da je, nakon smrti programera Davea Kleimana, ukrao stotine tisuća bitcoina vrijednih više od 5 milijardi dolara.

Dave Kleiman bio je stručnjak za kibernetičku sigurnost, a mnogi vjeruju da je bio jedan od prvih programera koji je stajao iza bitcoina i blockchain tehnologije. David je preminuo u travnju 2013. godine, a zaklada sada traži naknadu za njegove zasluge u stvaranju bitcoina od 2009. godine, budući da su Wright i Kleiman bili poslovni partneri.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X