CryptoPunk NFT euforija: Cijene u proteklom tjednu skočile za 53%

0

Prošli tjedan vrijednost CryptoPunk NFT-a porasla je za čak 53 posto, što je rezultat iznenadne histerije za kupnjom koja je započela u petak, 30. srpnja. 

CryptoPunks su NFT (nezamjenjivi tokeni) vlasnička djela temeljena na blockchainu s pripadajućim kolekcionarskim pikseliziranim slikama likova klasificiranih kao Alien, Monkey, Zombie i Human. Sveukupno postoji 10.000 različitih “CryptoPunkova”, ​​svaki sa jedinstvenom kombinacijom nasumično generiranih značajki.

Vrlo rijedak NFT, CryptoPunk #3100 (kategorija Alien), sada se prodaje za 90,5 milijuna dolara. Ako se proda, bit će to najveća NFT prodaja CryptoPunka u povijesti.

CryptoPunks su zbirka 24×24, 8-bitnih pikselnih i automatski generiranih umjetničkih slika. Većina su momci i djevojke punky izgleda, ali postoji nekoliko rjeđih vrsta koje se miješaju: majmuni, zombiji, pa čak i neobični vanzemaljci. Svaki lik ima svoju stranicu profila koja prikazuje njihove atribute, kao i status vlasništva/prodaje.

“Srž ideje bila je da svaki lik bude jedinstven. Prednost generativne umjetnosti je u tome što proces može proizvesti rezultate koji čak i nas iznenađuju. Generator smo pokrenuli stotinu puta, pregledali rezultate i napravili prilagodbe. Zatim smo ga pokrenuli po posljednji put i povezali s pametnim ugovorom Ethereum koji smo implementirali, nakon čega su nastali Cryptopunksi”, izjavili su iz Larva Labsa.

Kreatori CryptoPunksa, John Watkinson i Matt Hall, sebi su ostavili samo 1000 CryptoPunksa, dok su sve ostale ponudili besplatno. U početku za njih nije bilo puno interesa, ali četiri godine kasnije počeli su se prodavali za milijune dolara i postali popularni. 

CryptoPunk histerija

Protekli tjedan zabilježeno je nekoliko događaja koji su utjecali na prodaju CryptoPunk NFT-a. Poduzetnik i motivacijski govornik, Gary Vaynerchuk, kupio je CryptoPunk NFT #2140 za 1600 ETH, što je jednako 3,7 milijuna dolara. Ovo je četvrta je najveća cijena ikad plaćena za CryptoPunk. 

Uzbuđen zbog kupnje, Vaynerchuk je izjavio:

“Imam puno empatije prema znatiželji ljudi, cinizmu ili raspravi, ali u ovu imovinu imam nevjerojatno povjerenje. Siguran sam da su ljudi u jednom trenutku rekli isto o slici Jacksona Pollocka.”

Prema podacima NFT tržišta OpenSea, CryptoPunks bilježi tjedni volumen vrijedan gotovo 60 milijuna dolara. Prosječna vrijednost CryptoPunka od 24. srpnja bila je 34 ETH, što je jednako iznosu od 87.800 dolara. Međutim, CryptoPunk je u nekoliko dana porastao i skočio na 52 ETH (135.000 dolara) do 31. srpnja. 

U srpnju je bilo ukupno 1395 prodaja CryptoPunksa. Nepoznati ulagač s pseudonimom 0x650d platio je čak 2.700 ETH (7 milijuna dolara), čime je postao jedan od 20 najvećih ulagača u CryptoPunk.

*Image: Christie’s/Larva Labs

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X