Da li biste trebali ulagati u digitalne valute?

0

Ako ste aktivni investitor i dosadašnja ulaganja su vam bila uspješna možete biti vrlo zadovoljni sobom. No, što ako bismo vam rekli da možete povećati vašu dobit za 50% do 100%? Da li biste bili zainteresirani? Ako da, tada ste na pravom mjestu!

Nažalost, većina klasičnih investitora odmahuje rukom na sami spomen riječi Bitcoin ili Ethereum. Smatraju da je takvo ulaganje preriskantno i neisplativo. Kada se malo bolje upoznate s kriptovalutama, vidjet ćete da se ne trebate bojati. U njima možete pronaći životnu priliku kojom možete maksimizirati vaše prihode. Provest ćemo vas kroz nekoliko ideja koje mogu objasniti zašto bi ulaganje u digitalne valute moglo biti isplativo.

Rizik

Prema stranici Investopedia rizik uključuje mogućnost da se stvarni povrat ulaganja razlikuje od očekivanog povrata. Rizik uključuje mogućnost gubitka jednog dijela uloga ili cijelog uloga.

Prilikom konstrukcije portfolija dionica preferirane su blue chip dionice jer su manje riskantne. No, što je blue chip dionica? To je dionica velike, stabilne, ugledne kompanije koja posluje već godinama. Odlikuje se sljedećim karakteristikama: tržišna kapitalizacija se većinom mjeri u bilijunima, često je tržišni lider ili je u top tri kompanije u svom sektoru, dobro je poznata javnosti. Sada ćemo vidjeti da li bi Bitcoin mogao biti blue chip dionica.

Velika tržišna kapitalizacija

Trenutna tržišna kapitalizacija Bitcoin-a je oko 68 bilijuna dolara, što je blizu tržišne kapitalizacije nekih poznatih dionica kao što su Caterpillar, FedEx, BlackRock Inc i mnoge druge. Ovaj podatak pokazuje da bi se po veličini Bitcoin mogao smatrati blue chip dionicom.

Dugovječnost

Prvi Bitcoin je rudaren prije osam godina. Mnogi nisu očekivali da će biti raširen kao što je danas. Njegova “osmrtnica” je pisana već mnogo puta, no Bitcoin je svake godine sve jači.

Slavni bloger i financijski savjetnik u Ritholtz Wealth Managementu, Joshua M Brown, je u svom blog postu komentirao Bitcoin. Smatra da bi Bitcoin već “umro” ako bi bio besmislena i loša ideja. Još uvijek je tu čak i sedam godina nakon buma kod javnosti i kriminalnih aktivnostima koje dolaze sa svakom novinom. Unatoč krađama, hakerskim operacijama i padovima sustava još uvijek je interesantan.

Stabilnost

Bitcoin i druge valute nisu limitirane samo na tehnološke nerdove; UN je koristio Ethereum Blockchain za slanje pomoći u Siriju. Razne središnje banke u Europi i Aziji razmatraju korištenje kripto valuta.

Koristeći Blockchain tehnologiju IBM se pridružio kompanijama kao što su Nestle, Walmart i Unilever u borbi protiv kontaminacije hrane. No to nije jedini slučaj, druge kompanije također razmatraju korištenje Blockchain tehnologije za razne svrhe.

Što se tiče usvajanja digitalnih valuta, Japan je na prvom mjestu. U travnju ove godine je priznao Bitcoin kao legalnu metodu plaćanja. Druge zemlje će vjerojatno također slijediti Japan, i priznati Bitcoin kao metodu plaćanja.

Iz svega navedenoga se može zaključiti da su kriptovalute tu za stalno i da će s vremenom naći samo još veći broj korisnika.

Volatilnost

Volatilnost Bitcoin-a zabrinjava tradicionalne investitore. No, gornji graf jasno pokazuje da volatilnost Bitcoin-a pada jer veliki broj mainstream investitora usvaja kriptovalutu. S većim brojem investitora u narednim godinama volatilnost će još više padati.

Mnogi smatraju da su kriptovalute balon (bubble). To možda vrijedi za neke digitalne valute, no ne možemo tvrditi da su sve kriptovalute takve.

Svaka nova tehnologija ili koncept trebaju vremena kako bi se prihvatili. Gordon Scott, CMT, je u članku na stranici Investopedia usporedio startne godine Amazona s Bitcoin-om i Ethereum-om. Može vidjeti da tehnologije rastu vertikalno kada ih javnost postupno prihvati i razumije njihovu važnost. Vertikalni rast cijene ne znači kraj utrke za tu tehnologiju. Pojavit će se neke ispravke no glavni trend će se ponovno uspostaviti, kao u slučaju Amazona.

Ako usporedimo trenutnu cijenu Amazona, cijena iz 1999-e se čini vrlo niska. Tako će se i sadašnja cijena Bitcoina za nekoliko godina činiti niska.

Da li neki mainstream investitori kupuju kriptovalute?

Ako je Bitcoin tako sjajna investicija, da li ga povremeni investitori također kupuju?

Odgovor je, da.

Mike Novogratz, bivši menadžer Fortress Investment Groupa, 10% neto vrijednosti ima u kriptovalutama. Kriptovalute je nazvao najboljom investicijom svog života.

Legendarni investitor Bill Miller je investirao u Bitcoin koji je zatim narastao u jednu od najvrjednijih investicija u njegovom hedge fondu.

I mnogi drugi su investirali u Bitcoin jer su prepoznali njegovu perspektivnost u budućnosti.

Da li je investicija bez rizika?

Naravno da nije. Kao i ostale investicije, kriptovalute dolaze s nekim rizicima. Slično upravljanju rizicima u konvencionalnom portfoliju, morat ćete upravljati rizikom s kriptovalutama.

U slučaju da se odlučite na investiranje u kriptovalute, nemojte se zanijeti i smatrati to ulaganje brzom zaradom. Investirajte u popularne kriptovalute koje su poduprte jakom tehnologijom koja ima budućnost.

Investiranje u kriptovalute i promatranje njihovog rasta se u današnje vrijeme čini vrlo popularnim potezom. No, možda je dobra ideja ne investirati sav svoj novac u kriptovalute. Prije odluke o investiciji budite svjesni mogućih rizika i vaših ciljeva. Konačna odluka ovisi o vama, to je vaš teško zarađeni novac.

Source: Cointelegraph.com

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

Leave A Reply

X