DAO prikupio $39 milijuna za oslobođenje Juliana Assangea

0

Decentralizirana autonomna organizacija (DAO) osnovana za podršku oslobađanju osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea iz zatvora prikupila je 12.569 ETH, odnosno oko 39,1 milijuna dolara po trenutnim cijenama.

Assange se trenutno bori protiv izručenja Sjedinjenim Državama nakon sudske presude u prosincu kojom je poništena odluka britanskog suda o zabrani izručenja. Trenutno je zatvoren u londonskom zatvoru u kojem se nalazi od 2019. godine.

Donacije su počele stizati 4. veljače prema JuiceBoxu, platformi za crowdfunding koja je domaćin kampanje. Financiranje se ubrzalo tijekom vikenda, udvostručivši se u posljednja 24 sata na trenutnu razinu.

Prema AssangeDAO Twitter feedu, to je sada najveća skupljena svota Ethereuma na JuiceBoxu u povijesti, nadmašujući onu koju je prikupio ConstitutionDAO koji je u studenom prikupio sredstva za kupnju originalnog primjerka Ustava Sjedinjenih Država.

Usporedba je napravljena prema broju Ethera, čija je cijena u studenom bila znatno viša. Tada je vrijednost dolara koju je prikupio ConstitutionDAO iznosila oko 49 milijuna dolara.

AssangeDAO je opisan kao “kolektiv cypherpunksa” koji ima za cilj prikupiti Ether u zamjenu za governance tokene JUSTICE. Oni će se koristiti za licitiranje za NFT kolekciju pod nazivom “Censored” digitalnog umjetnika Paka u suradnji s Julianom Assangeom.

Prihod od prodaje ići će u Assangeov fond za “pravne troškove i kampanju za podizanje svijesti o Julianovu slučaju izručenja”.

Nastanak AssangeDAO-a započeo je u grupi Telegram sredinom prosinca na dan kada je američka vlada pobijedila u žalbi na presudu britanskog suda koja je zabranila Assangeovo izručenje. Na službenoj web stranici stoji da “ako bude izručen Sjedinjenim Državama, Assangeu prijeti 175 godina zatvora zbog objavljivanja istinitih informacija”.

Koncept je inspiriran FreeRossDAO-om koji je prikupio 12 milijuna dolara kako bi oslobodio Rossa Ulbrichta, osnivača Silk Roada.

Julian Assange je zadržan u londonskom zatvoru Belmarsh gdje je proveo posljednje 3 godine. Prethodno je proveo gotovo sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, zaštićen statusom azilanta. Kripto zajednica ovo smatra borbom protiv cenzure, a ostaje vidjeti tko će iz nje izaći kao pobjednik.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X