Dark Market

2

Polovicom travnja u Torontu je održan bitcoin hackathon In Crypto We Trust. Pobjednik hackathona je tim predvođen poduzetnikom i programerom Amirom Taakijem. Pobjednička ideja je Dark Market, decentralizirano peer-to-peer tržište.

Poanta je bila kreirati prototip tržišta kojem će svatko imati pristup, a bit će ga nemoguće zatvoriti. Svatko može pokrenuti svoj čvor na računalu te trgovati s ostalim sudionicima mreže.

Pregled Dark Marketa

Na tržištu svaka osoba ima svoj nadimak pomoću kojeg joj se pristupa. Svaki trgovac ima stranice s opisima proizvoda ili usluga koje prodaje. Stranice je moguće pretraživati po proizvodu. Uz svakog se trgovca veže reputacija kojom korisnici ocjenjuju zadovoljstvo njegovom uslugom.

Na kraju, za kupovinu se koristi arbitraža pomoću 2-od-3 višepotpisne transakcije. Drugim riječima, potrebno je da se dva od tri sudionika slože da je transakcija ispravna kako bi se ona mogla izvršiti. To smanjuje mogućnost prijevare te omogućuju da kupac dobije povrat novca u slučaju iste.

Kako radi Dark Market?

Za pristup tržištu, korisnik prvo mora skinuti aplikaciju koja će mu omogućiti spajanje na mrežu. Korisnik zatim preko internetskog preglednika pristupa početnoj stranici.

Samo se tržište sastoji od dva dijela: identity servera i peer-to-peer mreže čvorova tržišta. Budući da svaki korisnik tržišta ima svoje korisničko ime, identity server služi za jedinstveno mapiranje između korisničkog imena i bitcoin adrese. Identity server je zasnovan na lancu blokova nezavnisnom od Bitcoina, no povezan je s njim. To sprječava da se trgovac lažno predstavlja pod tuđim imenom ili adresom.

Čvorovi tržišta standardna su peer-to-peer mreža koja omogućuje međusobno slanje poruka među sudionicima, odnosno otkrivanje susjeda u mreži. Tu se događa prodaja i kupnja proizvoda odnosno usluga.

Budućnost

Dark Market je open source aplikacija dostupna na githubu https://github.com/darkwallet/darkmarket. Tim neće aktivno razvijati projekt budući da se žele koncentrirati na osnovnu Bitcoin infrastrukturu, nego su ga ostavili nama ostalima da ga razvijamo kako hoćemo. Prva inačica, OpenBazaar, već je započeta.

Share.

About Author

Master's degree in information and communication technology. Currently working as software developer at Ericsson Nikola Tesla. Interested in the future of technology. Bitcoin enthusiast.

2 Comments

  1. Vidreven on

    Da, čini mi se kao jako dobra ideja. Pravo slobodno tržište na koje nitko ne može utjecati.

Leave A Reply

X