Dark Wallet

0

Nedavno je objavljena alfa verzija novčanika Dark Wallet. Kreirali su ga Cody Wilson (objavio nacrte za 3D isprintani pištolj) i Amir Taaki (poduzetnik i programer, idejni začetnik Dark Marketa).

Dark Wallet korisničko sučelje

 

Ideja je Dark Walleta povećati privatnost bitcoin transakcija. Iako se Bitcoin ponekad opisuje kao anoniman protokol i novac, njegova anonimnost bila je predmetom nekoliko istraživanja.

Karakteristike

Karakteristike Dark Walleta donekle su inspirirane već postojećim novčanicima, no neke su i originalno njegove. DW je tzv. hijerarhijski deterministički novčanik, što znači da je sve adrese moguće generirari iz jednog početnog sjemena (nasumičnog niza riječi). Korisniku je dovoljno posjedovati sjeme da bi kasnije mogao pristupiti svim svojim adresama čak i ako izbriše novčanik. Ovo DW čini sličnim novčaniku Electrum.

Dark Wallet je ultra lagan novčanik. Bitcoin novčanici dijele se u dvije skupine, one koji skidaju cijeli lanac blokova i one lagane koji skidaju samo zaglavlja blokova. DW je treća opcija koja čak ne skida niti zaglavlja nego se spaja na poseban decentralizirani poslužitelj te preko njega ostvaruje interakciju s Bitcoin mrežom.

Novčanik korisnicima omogućuje da imaju različite identitete uz koje će vezati svoje novčanike. Korisnici također mogu ostvarivati međusobne kontakte pomoću novčanika. Zatim se mogu sastajati u “predsoblju” te međusobno komunicirati putem zaštićenih kanala.

Identiteti u Dark Walletu

 

Dark Wallet korisnicima nudi i mogućnost korištenja višepotpisnih transakcija. To su tranaskcije koje zahtijevaju da više korisnika odobri prijenos sredstava s jednog korisnika na drugog. Iako korisne, ovakve transakcije još nisu u širokoj upotrebi u Bitcoin protokolu.

 

Dvije karakteristike novčanika Dark Wallet koje ga čine anonmnijim od postojećih su ugrađeni mikser te stealth adrese. Mixer je aplikacija koja uzima bitcoine od korisnika koji ih žele prenijeti nekome i adrese tih korisnika. Zatim od svakog korisnika uzima po dio bitcona, kombinira ih i šalje na odredišta. To otežava detekciju tko je kome poslao koliki iznos bitcoina. Stealth adrese su zapravo glavna karakteristika ovog novčanika.

Stealth adrese

Stealth adrese omogućuju korisnicima da zamaskiraju kome zapravo šalju bitcoine. Stealth adrese generiraju se iz normalnih Bitcoin adresa pomoću kriptografske tehnike zvane Diffie-Hellmanov protokol. Platitelj koji primatelju želi prenijeti bitcoine generira primateljevu stealth adresu iz primateljevog javnog ključa koristeći svoj privatni ključ. Na tu zamaskiranu adresu zatim pošalje bitcoine.

Stealth adresa

 

Primatelj zatim pretražuje lanac blokova kako bi pronašao transakcije koje su označene za njega. Nakon toga skine masku sa stealth adrese koristeći svoj privatni ključ i javni ključ pošiljatelja te normalno pristupi svojoj adresi. Protokol Diffie-Hellman garantira da će samo primatelj i pošiljatelj znati zajedničku tajnu potrebnu za maskiranje adrese u stealth adresu, odnosno skidanje maske s adrese.

Zaključak

Dark Wallet dostupan je svima koji ga žele instalirati te pomoći pri njegovom testiranju. Ako se odlučite za sudjelovanje, imajte na umu da se radi o alfa verziji te da je moguće da ćete izgubiti bitcoine koje držite u tom novčaniku. S druge strane, svojom žrtvom imate priliku unaprijediti Bitcoin zajednicu i pružiti nam novu razinu anonimnosti.

Share.

About Author

Master's degree in information and communication technology. Currently working as software developer at Ericsson Nikola Tesla. Interested in the future of technology. Bitcoin enthusiast.

Leave A Reply

X