DeFi – otvorene financije i decentralizirano bankarstvo

0

Pokret otvorenih financija, tj. #DeFi (decentralized finance), je novo područje u svijetu naprednih blockchaina poput Ethereuma. Dopušta vam da uz potpunu matematičku sigurnost pasivno zaradite kamatu na svojoj imovini, bez da ikoga nagovarate da nešto kupi, bez rizika propadanja “štedionice”, i bez zaključavanja svog novca. Cilj je jednostavan: iz financijske industrije ukloniti posrednike i regulatore.

Složena Kamata (Compound Interest)

U financijama je složena kamata ona koja raste na prethodno rastućem interesu. Jednostavan primjer za to je sljedeći: imate 1000 USD koje investirate s 10% povrata godišnje. Godinu dana kasnije imate 1100 USD za kamatu od 100 USD.

Složena kamata dolazi u igru kada ne izvadite 100 USD, već umjesto toga sve to ponovno uložite. Tako ćete sljedeće godine imati 1210 umjesto 1200 – dobili ste dodatnih 10 USD jer ste povećali kamatu.

Iako taj iznos nije velik, s vremena na vrijeme skupi se lijepa svota novca. Primjerice, 100.000 dolara uloženih po 5% godišnje uvećava godišnju dobit od $ 62000 kamate nakon 10 godina. Ali ako ga ostavite da stoji do umirovljenja, za 40 godina imate 600.000 dolara. Dodate još 10 godina i brojka se magično pretvara u više od milijun dolara.

MakerDAO i CDP

CDP je collateralized debt position ili kolaterizirani zajam, što znači da možete uzeti zajam za polog – kolateral – u kriptovalutama koje posjedujete. Polog je jamstvo da ćete zajam vratiti, a ako zajam ne vratite, vaš polog će biti automatski likvidiran, tj. prodan kako bi se dug podmirio. CDP je poput hipoteke na vaše kriptovalute.

DAI i MKR

Za razliku od drugih stablecoinova, DAI nema fiat depozite u banci. On je u cijelosti generiran isključivo iz pologa ethera u MakerDAO CDP sustavu pametnih ugovora. Ti pametni ugovori tada dopuštaju zajmove u DAIu.

Kada otplatite DAI zajam s kamatom od 0,5% godišnje, vratit ćete svoj polog. Polog se likvidira ako cijena ethera previše padne.

Podatke o cijenama ethera pruža nekoliko pouzdanih i tajnih, vanjskih servisa poznatih samo Oracle timu u tvrtki MakerDAO. Oni su također i najveća slabost sustava.

Ako se počnete približavati pragu likvidacije, možete vratiti neki DAI ili dodati još ethera u CDP kako bi omjer išao u vašu korist.

Svrha MakerDAO sustava:

MakerDAO mreža omogućuje vam da:
– kreirate zajam u DAI (dolarima) baziranom na količini vaših kriptovaluti
– koristite DAI na način na koji vam odgovara
– vratite DAI kada poželite izvaditi svoj polog

Ako vrijednost etera poraste, vratite DAI i imate vrijedniji ether. Alternativno možete iskoristiti pogodniji omjer kolateralizacije za kreiranje još DAIa. Ako vrijednost ethera padne, lako vratite DAI i izvadite polog prije likvidacije sve dok vam omjer ostaje iznad 150%.

Primjer

Pretpostavimo da je cijena ethera 120 USD. Pretpostavimo i da ste generirali 60 DAI. Tada je vaš omjer kolateralizacije 200% (120/60).

Ako cijena ethera padne na 90 USD, vaš je polog riskantan. Može ga se likvidirati čim se spusti ispod 150%. Onaj tko pokrene likvidaciju (a to može biti bilo koji promatrač) dobiva malu nagradu u postotku vašeg pologa, a ostatak se likvidira za pokrivanje minusa, penalizira se s dodatnih 13%, i sve što ostaje vraća se vama.

Za više informacija o likvidaciji pročitajte FAQ s Reddita.

Jedna od najpoznatijih platformi za izdavanje je kriptozajmova je compound.finance, a bilo je samo pitanje dana i vremena kada će kriptoprotokoli postati poput banke.

Na Compound Finance platformi za sada imate 5 kriptovaluta i tokena koje možete „posuditi“ i na taj način zaraditi na izdavanju zajma.

Sve se odvija automatski, u stvarnom vremenu i transparentno, a cijelom aplikacijom upravlja skup pametnih ugovora i korisničkih sučelja koji brinu za izvršavanje svih transakcija prema definiranim pravilima. Ti ugovori omogućuju vam da posudite ili pozajmite kripto valutu u zamjenu za kolaterale – također u kriptovaluti.

Likvidnošću upravlja protokol pa tako iz „igre“ možete izaći u bilo kojem trenutku, tj. u bilo koje doba dana možete izvaditi svoje kripto tokene koje ste dali u zajam plus zaradu od kamata. Budući da protokol sve nadzire u stvarnom vremenu, ne postoji kreditni rizik.

Kriptozajmovi

Kao i MakerDAO CDP, Compound Finance omogućuje polog u jednoj kriptovaluti za zajam u drugoj. Razlika je u tome što se ovdje kriptovaluta ne generira kada uzimate zajam, nego umjesto toga posuđujete iz zajedničkog skupa, tj. postojeće ponude koju pružaju drugi. Što je ponuda manja, to je veća kamatna stopa koju neki ponuđač može dobiti kada daje kriptovalutu u zajam.

Također, ako je interes za zajmovima veći, automatski raste i kamata (složene kamate) pa ćete tako uvijek zaraditi najbolju kamatu.

Prva interaktivna #DeFi radionica u Hrvatskoj

Najbolja kamata oročene štednje u Hrvatskoj je cca 1.5%. Službena godišnja inflacija je 2%, neslužbena i više.

Štednjom u banci ne samo da zaključavate svoj novac na dulji period i time ga dajete banci da se njime kocka na slobodnom tržištu, već gubite kupovnu moć jer vam je dobitak manji od inflacije. Uz to, na ušteđevinu morate plaćati porez pa je gotovo isplativije držati novac u madracu. Mora postojati bolji način!

Tvrtka Bitfalls u nedjelju 16.06. organizira edukacijsku radionicu na temu decentraliziranih (otvorenih) financija što stvara odličnu priliku za sve željne naučiti nešto više o ovoj metodi štednje, investiranja i korištenja blockchain tehnologije. UBIK (Udruga za Blockchain i Kriptovalute) je svim čitateljima HBP-a osigurala popust od 20% putem promo poveznice: https://defi.academy/?code=UBIKfriends. Na ovaj popust ostvarujete još dodatnih 20% ukoliko plaćate kriptovalutama. Požurite je broj mjesta je ograničen. Prijave možete izvršiti ovdje.

 

 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X