Dionica Mete pala 26% u danu, a kripto metaverse tokeni rastu

0

Meta Platforms, matična tvrtka Facebooka, zabilježila je najveći jednodnevni pad tržišne vrijednosti za jednu američku tvrtku ikad s padom cijena dionica od 26% u četvrtak nakon što je tehnološki div otkrio razočaravajuću zaradu i pad dnevno aktivnih korisnika.

Meta je promijenila ime iz Facebooka krajem 2021., kako bi nagovijestila svoje planove da se usredotoči na Metaverse. Ulazak Mete u metaverse sektor rezultirao je enormnim rastom vrijednosti njezinih decentraliziranih konkurenata poput Sandboxa i Decentralanda.

Meta je prijavila 33,67 milijardi dolara ukupnog prihoda za četvrti kvartal 2021., u usporedbi s 28 milijardi dolara godinu prije. Međutim, njegov se neto prihod smanjio na 10,28 milijardi dolara, u odnosu na 11,2 milijarde prije 12 mjeseci.

Po prvi put, Meta je dodala segment u svom izvješću o zaradi za svoja istraživanja i razvoj virtualne i proširene stvarnosti, Reality Labs. Taj segment je zabilježio gubitke koji su premašili 10 milijardi USD. Međutim, tek je u ranim fazama postavljanja temelja za metaverse tehnologiju, uključujući razvoj haptičke rukavice, koja korisnicima omogućuje “dodirivanje” objekata u metaverzumu.

Predsjednik i suosnivač Animoca Brands Yat Siu, sugerirao je da bi nagli pad cijene dionice Mete mogao predstavljati širi trend u kojem korisnici počinju dovoditi u pitanje centralizirani Web 2.0 model:

“To je sustav koji ne dijeli nikakav značajan dio vlasništva ili vrijednosti mreže, što će na kraju dovesti do pada jer korisnici traže bolje opcije.”

Siu tvrdio kako Web 2.0 tvrtke kao što su Meta i Apple također “gube svoje najbolje ljude” zbog Web 3.0 tvrtki i projekata:

“Web 3 i otvoreni Metaverse više su od samo još jednog ciklusa proizvoda, to je pokret i teško je boriti se protiv nečega takvog kao jedna korporacija.”

Kripto metaversi

Decentraland, Metaverse platforma izgrađena na Ethereumu, zabilježila je povećanje cijene svog tokena MANA za više od 20% u proteklih sedam dana, skočivši s najniže razine u sedam dana od 2,19 dolara do nedavne resistance razine oko 2,60 dolara. Isto tako, SAND token Sandboxa, jednog od glavnih Decentralandovih konkurenata, zabilježio je sedmodnevni rast od 17,5%.

Osim Mete, na cijene MANA i SAND-a ovog tjedna utječu i drugi čimbenici. Decentraland je objavio Manifest za 2022., najavljujući prototip mobilne aplikacije, poboljšanja iskustva igranja, veću korisnost NFT-ova i poboljšanja protokola.

Tim Sandboxa najavio je partnerstvo s UniX Gamingom, decentraliziranom autonomnom organizacijom (DAO), i izdavanje više “zemlje” u svom metaverzumu predviđeno za 10. veljače. Animoca Brands posjeduje The Sandbox, a ranije ovog tjedna bilo je nepotvrđenih glasina da će Meta kupiti ovu platformu. Međutim, Siu je 3. veljače odmah prekinuo te glasine.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X